Huvudvärk

Idag har jag haft fruktansvärd huvudvärk! Jag tror det beror på mycket att göra, för lite vätska och mat..... det har bara blivit solhälsningarna...orkar inte mer...nu ska jag vila huvudet!

Namaste!bandhas, bandhas, bandhas

Kort rapport. La mig något sent igår kväll....det är så mycket jag vill pyssla med under helgerna att tiden bara flyger iväg...

Jag kände mig helt ok i morse när jag steg upp halv sex. Körde strax därefter till "yoga shalan" och stod i tid på yogamattan...eller nja...jag var lite försenad...

Jag var något okoncentrerad de första Surya Namasakaras. Därefter flöt yogapasset på bra. Jag blev förvånad när jag insåg att jag kommer lättare, snabbare och bättre in i Parivritta Parsvakonasana nu än för några månader sedan.

Min balans var inte så stark varken i Parivritta Trikonasana eller i Utthita Hasta Padangusthasana. Förmodligen använde jag inte mina bandhas tillräckligt samt  var väl lite ofokuserad. Det är fantastiskt hur viktigt det är att använda bandhas i Utthita Hasta Padungusthasana för att inte få kramp i lårmusklern som jag märker att många nybörjare får.

Jag var något tröttare i kroppen idag jämfört med igår så jag gjorde mina vinyasas något lugnare. Mot slutet började jag känna mig lite stressad att hinna till jobbet i tid så jag uteslöt några vinyasas. Likaså hann jag inte öva på mina bakåtböjningar från stående och de avslutade asanas blev lite väl snabbt genomförda...

Jag kände mig väldigt energifylld och effektiv på jobbet efter yogapasset!

Men nu är jag trött....Namaste!


To truly understand Yoga, we must engage its living reality and allow it to teach us.

Tjohoo! 

Söndag och det blev det Mysore-klass hos Astanga Yoga Skole i Köpenhamn.

Idag kände jag mig riktigt stark och koncentrerad! Jag gjorde nästan "full" vinyasa mellan alla sittande asanas. Jag blev till och med förvånad över hur stark och hur mycket ork jag hade. Jag orkade lyfta mig själv "igenom armarna" både när jag skulle ur en asana och in i nästa utan att behöva använda alltför mycket hjälp av mina fötter. 

Tack vare Kino MacGregors pedagogiska genomgång av hur man genomför en vinyasa fullt ut (hon bröt ner varje del och gick igenom vilka muskler man ska använda och inte använda) har jag ett halvår efter denna yoga workshop och mycket träning kommit en lång bit på min väg att klara av att genomföra en vinyasa.

Aha! Tålamod och regelbunden träning = ökad medvetenhet om den egna kroppen samt användning av "rätt" muskler!

Förutom att jag kände mig stark så kände jag mig också mjuk och flexible! Således ett bra pass! Alla asanas kändes sköna och jag kunde riktigt njuta av min asana träning. Yes!

Igår och idag har jag hunnit läsa "The Shambhala Guide to Yoga" av Georg Feurstein som jag tycker ger en bra överblick av Yogans historia. Det är just en överblick över Yogans historia och ger således smakprover på vad man kan fördjupa sig inom yogan. Det bästa med boken är att den poängetera att yoga handlar om en livslångt lärande. Det är inte fitness eller någon snabb fix för att bli en bättre människa över en helg såsom många gym försöker glamourisera Yogan i västvärlden. Några citat från boken som jag tycker är tänkvärda:

“…instead of being discouraged by one’s occasional failures along the path, it is more constructive to regard them as stepping-stones to perfection"

Yoga is "...designed to lift the individual otu of his or her ordinary perception of, and relationship to, the world."

"..when we try not to hear a sound, we focus on it all the more" (bra att vara medveten om vid meditering....

Yoga [is]…not intended for easy consumption and…quick fixes…” men är en livslång resa där man lär sig något nytt varje dag! Namaste!Nirvana candle

När jag kom hem från jobbet i fredags möttes jag av en avi från posten om att jag hade ett paket som väntade på att bli hämtad.

Nyfiken och med en liten aning om vad det kunde vara för ett paket gick jag till posten(?) och hämtade upp det igår. När jag öppnade upp det stora(!) bruna paket möttes jag av en härlig doft. Där i låg ett vackert, vitt, tjockt cylindriskt Nirvana ljus med "OM"-tecknet på! 

Det var alltså mitt pris från NaYoPraMo som Yogamum hade skickat till mig!

Det pryder nu min lilla arbetsplats här hemma och sprider en underbar doft omkring sig!

Tack Yogamum och alla andra som deltog i NaYoPraMo!
When I entered my home on Friday I found a note from the post office that I had a parcle to pick up.

Could it be from Yogamum?

Yes it was! Thank you ever so much for the wonderful Nirvana Candle! Thank you for taking your time to send it to me! I have placed it above my (office)desk at home so I can watch it and remember the discipline I had during January as well as the wonderful community you created around the NaYoPracMo. Sort of a virtual Mysore-class! 

The candle has a very a pleasant smell and I am looking forward to lit it!

Also a great thank you for the chocolate bars! I have already treated myself for some chocolate today. I deserve it after a Mysore-class and some work with my boyfriend on the attic today (it has been snowing lately and the roof is not, apparently, snowtight....so a lot of our stuff has got damp...)

Thank you once again for initiating NaYoPracMo and for the candle and chocolate!   

Namaste! 

Veckan som snöade bort?

Hm...yogan har fått komma i andra hand igen...men det blir så ibland...dygnet har bara 24 timmar.... Yoga handlar ju om förändring men ibland hinner jag inte anpassa yogan till  förändringarna som sker titt som tätt i vardagen (antagligen för att jag inte har någon bra yogarutin just nu samt att jag känner mig helt död på morgonen när jag vaknar). Med förändringar menar jag snökaos...långa arbetsdagar...kompis (som jag ju gärna vill socialisera med) som övernattade ett par nätter hos oss innan hon tog flyget från Kastrup för nytt boende utomlands...trötthet...

Men det trygga och fantastiska med yogan är att den alltid finns där och väntar på mig! Det går ju trots allt inte en dag utan att jag åtminstonde gör mina solhälsningar! Det är ett stort steg framåt för mig!

Nu ska jag leta fram mina vinterskor, dra på mig en varmkappa, mössa och vantar och promenera ut i det Skånska vinerlandskapet och njuta av den svenska luften.

Yoga är ju trots allt inte bara den fysiska asanaträningen utan även att leva här och nu!

I eftermiddag ska jag läsa/studera samt försöka hinna arbeta med mina extrajobb. Lite asanaträning blir det nog också....

Namaste!


Svenskt lagom är bäst?

I en tid där människor blir fetare och fetare av all ohälsosam mat de äter alternativt svälter sig själva till döds genom att sluta äta för att leva upp till något onåbart ideal, tycker jag detta citat är väldigt tänkvärt (som jag fritt översatt):

Yoga är inte för dem som föräter sig och inte heller för dem som inte äter.
Bhagavad-Gita VI.16

Tack vare regelbunden yoga träning lär vi oss att acceptera oss själva för den vi är. Tack vare regelbunden yoga träning lär vi oss att tycka om oss själva för den vi är. Tack vare regelbunden yoga träning lär iv oss att ta hand om våra kroppar och själar genom att vara medvetna om vad vi stoppar i oss för mat.


Namaste!

Snökaos

Snö och Skåne går inte ihop.

Det är bara att konstatera och acceptera. Tyvärr lär sig aldrig skåningarna hur man ska hantera snöoväder vid bilkörning. Alltså blir det bilolyckor överallt.

Jag tog mig ifrån jobbet i god tid idag för att hinna hem och genomföra ett helt yogapass. Dessvärre var jag inte hemma förrän två timmar efter att jag hade lämnade kontoret. Detta kan jämföras med normala 20 minuters bilfärd mellan jobb och hem.

Jag är dock stolt över mig själv för att jag blev inte upprörd eller irriterad en enda gång under bilresan hem. Jag accpeterade situationen. Vad skulle det hjälpa att jag blev upprörd? Inte ett fnatt. Jag hade bara gjort av med massa onödig energi på ingenting. 

Hungern, tröttheten och okoncentrationen efter en lång dag på jobbet har tagit överhand så det blev bara Surya Namaskara A och B när jag kom. Eller bara och bara. Bättre än inget.

Efter min NaYoPracMo har jag kommit fram till att det viktiga är inte att genomföra 90-minuters yogapass sex gånger i veckan utan det viktiga för mig är att genomföra någon form av yogaträning sex gånger i veckan. Det kan vara alltifrån pranayamaövningar till enbart solhälsningarna till 10-minuters yogapass till 30-minuters yogapass till att ha genomfört hela serien. Genom regelbundheten uppnår jag styrka och stabilitet i kroppen något jag inte får av enbart två 90-minuterspass i veckan. Jag upplever också att om jag bara gör åtminstoende lite varje dag så mår jag psykiskt och fysiskt bättre (gladare!) och har mycket mer energi till annat. Detta ska jag absolut inte underskatta!

Av någon märklig anledning har jag varit trött varje morgon denna veckan (försovit mig flera gånger) trots att jag har lagt mig i normal tid. Jag antar att det beror på att det är februari månad och att mörkret fortfarande påverkar mig psykiskt även om det blir ljusare och ljusare för varje dag som går (tur är väl det!).


Namaste!

Träningsverk!

Jag kände mig utvildad när klockan ringde 05:30. 


B är sjuk så jag valde att stanna hemma och yoga. Stod i Samasthiti en kvart efter att väckarklockan hade ringt. 

Ooohh vilken träningsverk jag har idag!!!


Samtliga Surya Namaskaras kändes i alla muskler. Det blev inga hopp eller drastiska rörelser. 

Alla stående asanas fick bli halvdana för det värkte i kroppen och jag orkade inte pusha mig.  

Jag kom fram till Janusirsasana A sen gav jag upp. Var helt ofuskerad. Varför blir det så hemma? 

Valde att sitta och fokusera på andningen i fem minuter istället. Sen la jag mig ner på mattan och vilade en stund.


Namaste!

Massor av förändringar och bra tips!

Första asanaträningen på läääääänge.


Vilken träning. Helt fantastisk.


Kroppen var trött i mella nåt men jag sa till mig själv att göra lite i taget. Inte pressa mig själv.

Så jag sa till mig själv: Först alla stående asanas för de tycker jag ju verkligen om att genomföra.


När jag kommit så långt och satt i Dandasana så sa jag till mig själv att sluta tänka och bara göra yoga. Tänk inte.


Jag klarade fram till Ardha Baddha Padma Paschimottanasana sen kom trötthetstankarna tillbaka. Så jag fick lova mig själv att fram till Navasana sen behöver jag inte göra fler asana.

Efter Navasana gjorde jag samtliga asana i hela första serien av bara farten om än kanske lite slarvigt.


Jag tillät mig själv att enbart göra tre Urdhva Dhanurasana och gick därefter genast in i Paschimottanasana. Men Peter kom fram till mig och undrade om jag ville få hjälp att gå ner i Urdhva Dhanurasana från stående. Hm….why not tänkte jag.

Peter har en annan teknik än Susanna när det gäller Urdhva Dhanurasana.
Han höll i mina höfter medan jag höll mina handflator emot varandra, jag tog flera andetag och gick sakta ner tills jag såg mattan och därefter lät jag händerna landa på mattan på en utandning. På samma utandning hjälpte Peter mig upp. Det gick jättefint och kändes fantastiskt bra.
 
Frågan är bara hur jag ska klara att öva på detta själv. Jag kan gå ner själv med Susannas teknik (brett mellan fötterna och så för jag händerna utmed bakre sidan av låren tills jag är en bit ner på vaderna och sen på ett kontrollerat sätt släpper jag händerna från vaderna för att sätta dem på mattan). Hm..tål att funderas på hur jag ska fortsätta att öva på denna asana.


PeterYogamudra.dk hjälpte mig jättemycket idag och jag är så tacksam och glad för det!


Han justerade mina Chaturanga Dandasana. Tydligen har jag en tendens att skjuta upp mina axlar och skulderblad i Chaturanga Dandasana när jag kommer ner i den asanan efter t.ex. Uttanasana B i Surya Namaskara A och B. (Peter studerade mig medan jag gjorde 3 solhälsningar A…kändes lite märkligt men jag försökte ignorera honom och fokusera på mitt).

Jag fick även ändra min axel- och huvudposition i Urdhva Mukah Svanasana. Blicken ska jag ha rakt fram alternativ längs med nästippen snarare än att föra huvudet så långt bak att jag tittar upp i taket. Genom att ändra fokuseringspunkt får huvudet och nacken en mjukare böjning i Urdhva Mukah Svanasana
.
Det blev mycket nytt att tänka på och jag blev snabbt varm! Jag måste ju även tänka på dessa nya förändringarna när jag gör vinyasan mellan de sittande asanas. Jag är glad att Peter påpekade detta till mig för mina axlar och skulderblad tar ju onödig stryk och förslitning om jag gör dessa asanas fel.


Peter rekommenderade också mig att stanna i Supta Kurmasanan i fler andetag än fem förslagsvis 15-20 andetag. Det ska jag göra. Det är bra för mig.


Peter gjorde några finjusteringar på mig också såsom i Utthita Parsvakonasana, dessvärre är var det så små justeringar så jag uppfattade inte riktigt vad jag ska ändra på men det kommer nog tids nog.


Att inte förglömma! Marichyasana D! Först fick jag bra hjälp i C och sen assisterade Peter mig även i D. Det gick fint. Jag frågade lite hur jag ska öva på denna när jag tränar ensam hemma. Han gav mig några små tips plus rekommenderade även en variant på en asana i 2:a serien: Ardha Matsyendrasana som jag ska prova ensam hemma (det är inget man gör i någon form av klass!).


Åh det är underbart att få komma igång igen efter sjuk-perioden. Kroppen har verkligen inte velat träna men för två-tre dagar sedan började sakta längtan komma tillbaka efter min fysiska yogaträning och då är jag mogen att börja igen.


Kanske tog jag i lite väl mycket idag så jag kommer nog ha träningsverk imorgon men äh, vad gör det om hundra år!


Sambon följde med till Danmark. Han gör det då och då. Vilket jag tycker jättemycket om! Så medan jag tränar powergår han runt om i hela Köpenhamn! Efteråt äter vi brunch på något trevligt fik tillsammans! Det är så himla mysigt och lyxigt! Härligt att få umgås med varandra!
 

När vi kom tillbaka till Malmö och gjort alla våra ”måsten” så slocknade vi båda rätt snabbt på soffan och har nu sovit gott i en dryg timme. Det är vi båda värda efter en ambitiös förmiddag!
Namaste!


Saraswathi

Åååååhhh vilken fin hemsida!

Saraswath, Sri. K. Pattabhi Jois, dotter har fått en egen hemsida och den är jättefin.

Här får man läsa hennes historia.

Jag var tvungen att kopiera några texter från hemsida:

Don’t hurry, this practice take time, the more you try to rush it, the more you will miss what it is actually about.... Everything has its own time.

Let everything come in it’s own time. A plant and tree needs proper time to grow under right conditions, why should we human beings be any different. To grow into yoga means growing into life, proper conditions need to be there, but when start to feel it; you’ll come to know it is real.

Don’t look for God or the Goddess outside of you. Learn to listen from within and explore a new energy within you.

A stiff body has a good potential for learning Yoga. A flexible body is usually more caught up in Bhoga.

Let life guide you by listening to your own heart.

Everybody speaks about the greatness of my father. Yes now he is great, but does anybody know what sufferings he went through in order to come to where he’s at today?

Ååhhh tänkvärda ord och texter!

Lite till::

On women: "Men are stronger than women physically, but women are more talented yogis. Yoga."

Through the various stages of life, yoga practice naturally changes it's form and becomes much more than just an asana. Being a woman. mother and householder with important responsibilities, our energy is redirected at times and our yoga practice gives us the courage to embrace change. The constant which always remains, is the clarity and balance that the ashtanga yoga practice gives. The years of practice become a framework for how we live our lives each and every day.

Massor av fina bilder på hemsida.

Jag blev alldeles glad och upprymd av detta!


Namaste!Yogaretreat forts...

Självklart finns ju alltid Mysore som ett val.

Dock får man själv ordna boende, mat och alla övriga aktiviteter vid sidan (vilket absolut inte ska vara några svårigheter vad jag förstår det finns allt från att lära sig indisk matlagning till Sanskrit till att genomföra Ayurvediska behandlingar).

Mysore tror jag kan upplevas lite speciellt om man inte är medveten om vad det är för plats man reser till som nybörjare.

Jag har yogavänner som aldrig vill resa dit. De ser inte poängen. De brydde sig inte ens om att möta Sri K. Pattabhi Jois när han var i Europa under sin världsturné. De behöver inte personifiera yogan. De tycker allt runt Mysore och Jois är lite överreklamerat.

Andra yogavänner känner sig inte "hela" om de inte har besökt Mysore och då helst också Jois

Själv är jag kluven. Det var kul att få träna för Jois men samtidigt gav jag inte honom någon kram eller pussade hans fötter efter yogapasset...inte min grej.

Man ska ju inte hänga upp sin yoga på en person och en plats. Att resa till Mysore behöver ju inte betyda att man blir mer "upplyst".

Däremot skulle jag nog vilja resa till Mysore för upplevelsen.

För att jag är förtjust i Indien.

För att det skulle vara skoj att ha varit där.


Namaste!


Ja till livet

När jag säger ja till livet, säger livet ja till mig!
Namaste!

Tankar och funderingar

Jag vill bara börja med att säga att det är jättekul att jag har fått så många läsare och jag blir verkligen glad för alla fina kommentarer som har trillat in under dagen idag!

Tack! 

Bloggen startade jag för att ge mig inspiration i min egen yogaträning och för att kunna se hur jag själv utvecklas.

Det är ett forum för mig att samla mina tankar och funderingar jag har om yoga och personlig utveckling. Två ämnen i livet som står mig varmt och hjärtat och som i min värld är väldigt mycket sammanflätade!

Yogapraktiseringen:

Hm.

Min förkylning är så himla envis. Jag la mig tidigt i söndags kväll, sov bra hela natten men vaknade och kände mig helt slut. Galen känsla. Hela dagen fick jag släpa mig igenom alla arbetsuppgifterna. Jag träffade en grupp nybörjare i Ashtanga yoga på eftermiddagen, vilket gav mig en liten energikick men sen tog förkylningen överhand igen.

Jag hade mailat B redan i söndagskväll och ställt in vår måndagsträning. Tur var det säger jag bara. Jag är inte den som cancellerar något i första taget men igår morse kände jag att det var bland det bästa jag har gjort på länge! Hahhhaaa, kroppen ville verkligen vila!

Denna dagen har varit lika dan....men nu börjar energin komma tillbaka...men känner jag mig lika seg imorgon bitti så är det nog dags att vara hemma en dag från jobbet och vila upp mig så att jag blir frisk ordentligen någon gång.

Alltså inte så mycket att rapportera på asana-träningen. 

Något som jag har tänkt på de senaste dagarna är att vi människor sätter verkligen våra egna begräsningar hela tiden.

Jag kan inte.
 
De orden och i den följden gör ju att hela kroppen och medvetandet låser sig. Det är klart att vi inte kommer att klara av något om vi tänker denna mening. 

Tanke = hur vi beter oss och hur vi tillåter oss att må.
 
Jag försöker.

Dessa ord och i den följden och man har redan kommit halva vägen till att klara av det!

De som precis börjat med yoga och som tänker "jag kan inte nå mina tår" kommer ju inte heller att nå tårna för det är ju det enda kroppen kommer att fokusera på - att inte nå tårna. Om de däremot tänkte att jag ska försöka nå tårna då snuddarna man ju nästan vid dem (samtidigt som man känner sig glad och uppfylld)! 

Jag försöker ger ju en positiv känsla i kroppen!

En liten anekdot:
När jag gick högstadiet sa min teckningslärarinna till mig att jag inte kunde rita/måla. Jag kan än idag känna skräcken hon satte i mig och hur oduglig jag kände mig hur mycket jag än försökte rita/måla. Jag var inte kreativ i hennes ögon och kunde heller inte bli det.  Att jag ens tillät mig att låta henne påverka mig så hårt är en annan historia. 

Idag har jag börjat skapa smycken för skojskull. Mest för att bevisa för mig själv att jag kan vara kreativ och jag kan skapa. Flera av de smycken jag har nu skapat har jag fått massor av beröm för. Jag har till med blivit ombedd att göra smycken till åt personerna som givit mig beröm (de ville t.o.m. betala för dem). Från att haft mantrat jag kan inte/jag är inte kreativt...."lurade" jag mig själv genom att göra om mantrat till "jag är kreativ" och utmanade mig själv att prova att skapa något. Det hela visade sig "att mitt ljug" inte var något ljug utan jag är kreativ! Men ibland måste man ljuga för sig själv för att det tillslut ska bli sanning!

Så det som händer i yogan händer i verkliga livet och det som händer i verkliga livet återspeglar sig i yogan.

Nästa gång jag tänker att jag inte kan något i min yogaträning ska jag genast kasta iväg den tanken och tänka att jag kan och jag kan försöka. Tillsut ska det nog gå! Se bara på mina backbends. Jag kan nu gå ner från stående! Ha! Det trodde jag inte för en månad sedan!

Jag kan
Jag fösöker

Jag dugar som jag är!Namaste!
Yogaretreat

Vad är inte bättre än att få åka iväg på en yoga retreat en längre period (minst en vecka) och bara fokusera på yogan. Samtidigt som man får god näringsrik mat, lära känna nya människor och får ett avbrott från det vardagliga livet. Man gör framsteg både under kursen men framförallt efteråt när man kommer hem och allt nytt, i form av fysisk träning, teori och filosofi, har fått sjunka in i kropp och själ och mogna.

Jag har varit på några yoga retreats bland annat i Indien, som jag skriver om till och från, och i Danmark.

Jag har haft planer på att resa till andra ställen men tid och pengar har inte räckt till.

Ju mer jag har varit på yoga workshop ju mer tenderar jag att vilja möta upp vissa lärare igen men då på längre yoga retreats så oftast letar jag efter var de kommer att finnas under längre perioder (samt gärna i ett varmt land = underbart att få sol på sig och kroppen blir härligt mjukt i det varma klimatet).

Ett yoga retreat som jag tycker verkar trevliga är: Triopetra Yoga Retreat Här verkar man kunna få det mesta. Värme, havet, lugnet och YOGA med några av världens bästa yogalärare. Utöver yogan verkar de erbjuda massor av andra härliga och spännande aktiviteter (om man nu orkar det efter ett tufft Ashtanga yogapass....då kanske massage är allra bäst...). Själva platsen verkar otroligt rofylld och vacker (exotisk?). Ett axplock av namn som Mark Darby, Kino McGregor, Danny Paradise, Petri Räisänen gör att man genast vill resa dit! Såg precis också att mina danska lärare Bodil och Peter ska hålla i två veckors retreat där. Jättekul för dem!! Ja till Triopetra Yoga Retreat på Kreta ska jag verkligen resa till en dag!

Lino Miele har jag tränat för många gånger och han är en duktig yogalärare som har nästa enbart fokus på träning än på något annat (d.v.s. teori, anatomi och fiolosofi).
Härligt italiensk är han!
Italiensk humor!
Jag gillar hans disciplin som smittar av sig på mig (jag har behov av lärare som puschar och tro på mig och han och Susanna är verkligen duktiga på att ge mig den styrkan samtidigt som jag har behov av andra lärare som kan ge mig en annan infalls vinkel på yogan). Enligt goda vänner till mig så ska Linos retreat i Italien vara fantastisk. Platsen är Cà Le Suore och är ute på landsbyggden upp i de italienska bergen och det finns tillgång till pool (så man saknar inte havet!). Italiensk mat så pastan kommer man inte att sakna! Tyvärr är inte Linos hemsida så rolig men det finns bilder från förra årets retreat där och som kan ge en liten känsla.

De olika yogaskolorna brukar anordna retreats. Till exempel Ashtanga Yoga Stockholm brukar anordna sommarläger. Vänner till mig som har varit med på detta läger mer än en gång, lovordar det! Susanna kommer att åka till Rom över påsken och hålla en retreat där.

Ett annat tips är att hålla sig uppdaterad på vad de olika resande yogalärarna är under året. Bästa websiten är denna.

Varför inte kolla in denna och denna.

Sen finns det ju alltid retreats i Indien, Thailand (t.ex. denna)  och andra varma länder men det beroer ju på om man vill resa så långt!

Hoppas detta kan inspirera till en annorlunda semester!

Namaste!

Patanjalis Yoga Sutras # 2

YOGAS CITTA VRITTI NIRODHAH

Fritt översatt: Behärskning av ens sinnesstämning är Yoga.

Yogas betyder här Yoga.
Citta betyder här medvetandet/sinnesstämning Chitta är verktyget för observation, uppmärksamhet, syfte och orsak och har tre funktioner kognition, viljekraft och rörelse.)
Vritti betyder här modifikation
Nirodhah betyder här behärskning/återhållsamhet/självkontroll.


Denna Yoga Sutras ger målet med Yoga. Denna Sutra är egentligen tillräcklig. Övriga Sutras förklarar denna. Genom denna Sutra förklarar och definierar Patanjali såväl Yoga som praktiseringen av Yoga.


Cittam är summan hela sinnet. Cittam består av flera nivåer. Den grundläggande sinnet kallas ahamkara (egot), d.v.s. jag-känslan. Nästa nivå är intellektet kallat buddhi. En annan nivå är manas den del av sinnet som känner begär, åtrå, lust och som blir attraherad av saker och ting genom sinnena.

Ett exempel: du sitter och läser i sängkammaren när du känner en härlig doft från köket. Manas registrerar "mmm jag känner en härlig doft från någonstans". Buddhi urskiljer genom att "vad är det för en doft? jag tror det är kaffe som görs i köket. visst är det kaffe. åh vad jag är sugen på kaffe!" Ahamkara fortsätter "åh jag borde ta en kopp genast". Dessa steg händer en i taget men så snabbt att vi knappast kan urskilja dem åt.

Vi kan inte längre återgå till den frid vi kände innan doften förrän vi har tillfredsställt viljan att få kaffe. Så normalt är vi i ett fridfullt tillstånd men cittam vrittis (modifikationen av sinnesstämningen) stör denna frid.

Det sätt du ser på den yttre världen är baserad på dina tankar och mentala attityd. Den yttre världen är din egen projicering.

Detta är varför Yoga inte har som fokus och mål att förändra den yttre världen.

"Mana eva manushyanam karanam bandha mokshayoho" (sanskrit som betyder "Såsom sinnet, så är människan, förbindelse eller frigörelse finns enbart i ditt eget medvetande")

Om du har kontroll över dina tankar och ändrar/påverkar dem som du vill och önskar, då är du inte bunden till den yttre världen.

Om du kontrollerar ditt sinne kan du kontrollera allt.

Chitta vritta nirodhah.

Även om Patanjali säkert syftade enbart på att kunna fokusera på den inre världen genom att styra sitt sinne tycker jag denna sutra anspelar på mycket av vad vi behöver i vår värld idag. Idag behöver de flesta av oss stärka vår självkänsla (d.v.s. veta sitt eget värde).
Genom sina tankar kan man skapa en stark och trovärdig självkänsla. Genom att styra sina tankar kan man kontrollera hur man mår och kontrollera hur man tillåter andra att påverka ens välbefinnande.

Du kan göra den yttre världen till himmel eller helvete allt efter din egen inställning.

Min egen erfarenhet av detta är att jag inte längre tillåter mig påverkas av andra personers mindre smarta kommentarer som tidigare kunde såra mig rejält och få mig att må dåligt en hel dag. Nu kanske jag känner mig sårad en liten stund men sen tänker jag ska jag tillåta honom/henne att få "förpesta" hela min dag (och den personen har säkert ingen aaaaaning om att jag tog illa vid mig av kommentaren). Jag brukar alltid komma fram till han/hon inte ska få påverka hur min dag blir och därefter går jag vidare i livet.

Detta har gjort att mitt liv känns mycket roligare och lättare att leva!

En annan erfarenhet är att när jag genomför projekt eller andra saker som jag tycker är läskigt tillåter jag mig själv att ALDRIG kritisera mig själv direkt efteråt när jag har genomfört projektet eller vad det nu är. Utan jag lovordar mig själv över hur bra jag gjorde det och att jag fann modet att genomföra det!
När det sen har gått en halv dag till en dag tillåter jag mig själv att titta tillbaka och se om det finns något jag kan förbättra till nästa gång men jag kritiserar inte mig själv.

Genom att göra så här mår jag mycket bättre, jag stärker såväl mitt självförtroende som självkänsla samt jag vågar göra om mina projekt och jag vågar göra nya projekt.
Namaste!Inspiration hämtat från The Yoga Sutras of Patanjali (översatt och kommenterat av Sri Swami Satchidananda).


Patanjalis Yoga Sutras # 1

ATHA YOGANUSASANAM

Fritt översatt: Nu börjar instruktionerna/framställnigen av Yoga.

Atha betyder nu.
Anusasanam betyder instruktion eller framställning
Yoga betyder här av Yoga

Patanjali ger inte uttryck för enbart filosofi i Yoga Sutras utan snarare instruktioner för hur vi ska praktisera Yoga.

Utan träning och praktisering kan ingenting uppnås.Namaste!

Andningen är kroppens intelligens

Andingen påverkar vårt sinne. Sinnet påverkar vår andning.

Om vi är uppstressade tenderar vi att andas korta andetag högt upp i bröstkorgen.

Alltså sinnet påverkar andingen.

Däremot andas vi lugnt och stilla djupt ner i magen blir vi oftast lugna till sinnet, får ro i kroppen och kan slappna av.

Andningen är A och O.

Ujjayi andningen som vi använder i Ashtanga yogan är en andning som vi både kan känna och höra.  Detta ger oss flera bra fördelar i vår dagliga asanaträning bland annat : 

1. Vi är hela tiden nära andningensflöde genom att vi både hör och känner den, vilket håller oss mer alerta under asanaträningen. Fokus på här och nu.
2. Ljudet meddelar oss omdelebart när vi måste sluta eller byta asana. För om vi inte kan hålla en jämn och lugnt ljud då har vi gått förlångt och förbi våra egna begränsningar och kan skada oss själva.

Kvalitén på andingen är därför den bästa indikatorn på kvalitén på vår asanaträning.Namaste!


Andningen är allt

Yoga är vackert för yoga är universal.

Alla kan göra yoga.

Yoga utan andning är ingen yoga.

Andningen är A och O.

Yoga handlar inte om yttre fysisk träning.

Yoga är en inre reningsprocess.

Yoga är självmedvetenhet .

Asanaträning är början till ökad självmedvetenhet.

Asanaträning ger stryka och stamina - som i sin tur ökar ens energi varje dag.

Yoga blir en fysisk upplevelse. Man GÖR sin träning man PRATAR inte om den.
 
99% träning 1% teori.

Iiiiiiiiinandning.
Uuuuuuutandning
Iiiiiinandning
Uuuuuutandning
Iiiiiinandning
Uuuuutandning
osv.......

Hör ovan sagt av Sri K. Pattabhi Jois själv.Namaste!


Huvudvärk...galet mycket

Huvudvärk.

Det är bara förnamnet på vad jag har haft idag.

Jag har aldrig varit med om en sådan kraftig huvudvärk som jag vaknade med i morse. Fy sjutton.

Ett par alvedon. Kaffe. Vila. Apelsinjucie och lite mat. Och mycket vatten.

Nu känns livet lite bättre.

Ikväll ska vi har en viktig och minnsevärd 30-årsmiddag för min sambo. Alltså inte speciellt bra tajming med andra ord....

Ingen halsont och hostan har lugnat ner sig lite grann. Så det går åt rätt håll. 

Jag har orkat städa och fixa i ordning lite grann i lägenheten...men sambon har fått göra det mesta stackarn...i min fart hade det nog tagit en vecka att få det fint...hahhaaa... 

Jag tror jag ska vila någon timma nu innan släkt och vänner ringer på dörren. Jag borde försöka hinna gå ut en liten stund också så att jag får frisk luft i lungorna  och piggnar till.

Fem minuters pranayama får det också bli innan duschen. Det ger nog också lite energi.

Asanaträning....orkar inte ens tänka på det! Imorgon kanske, kanske men jag vilar nog hellre en dag till och tar nya tag på måndag....vi får se vad kroppen och huvudet säger imorgon bitti.

Nu håller ögonlocken på trilla ner över ögonen = vila i en timma!

Namaste!


p.s Det lilla jag orkade läsa i Anatomy of Movement igår verkade fantastiskt lättläst, pedagogiskt och ett enkelt sätt att lära sig mer om anatomin på egen hand. 


Hosta...

Sjuk.
Trött.
Hosta.

Ingen yoga idag. 

Jobbade effektivt på arbetet idag så att jag kunde gå hem tidigare.

Sov flera timmar på eftermiddagen.

Skönt.

Det har varit en intensiv vecka. Jag hoppas jag snart få in nya rutiner så att allt flyter på enkelt och att jag hinner med allt jag vill göra.

Speciellt min yoga som har blivit lidande denna veckan p.g.a. jobb, trötthet och en konstig förkylning.

Jag önskar jag hann skriva mer i min blogg också!

Jag hoppas också att jag kan hålla mig lugn i helgen så att jag blir av med hostan och förkylningen.

Nu sitter jag redan i sängen. Jag ska läsa lite i Anatomy of Movement som säkert kommer få mig att sluta mina ögon och somna snabbt även om jag tycker det är intressant läsning.


Namaste! 

Tänkvärt citat

"One's life is written into one's body. If you dive deep enough in your yoga practice, your whole history is in there."   Angela Farmer

Jag tror verkligen på detta.


Namaste!


Pris!

Idag var en bra dag!

Jag vann pris för att jag genomförde NaYoPracMo! Jissis vad glad jag blev när jag såg kommentaren i morse! Tack Yogamum!

Vad mer har hänt! Jo jag har fått ett litet kontor! Äntligen. Det är så fint! Jag premiär sitter vid mitt nya skrivbord och plitar ner dessa rader på bloggen. Äntligen kan jag samla allt mitt smått och gott på ett och samma ställe. Mitt kontor är en vit stringhylla med skrivbord. Härligt!

Jag yogade i måndags morse med B. Det gick fint. Jag var ensam första halv timmen men jag har inte så svårt längre med disciplinen utan det rullar på.

Känslor fastnar i kroppen (tänk rädsla brukar ju vara lika med uppdragna axlar, stress brukar vara lika med orolig mage och dålig andedräkt) så kanske har min förträngda ilska och irritation fastnat i mina höfter och gjort mig stel....Hahhaaa! Tala om att jag låter Marichyasana D styra mig så himla mycket.

Slappna av Yogini! Allt tar sin tid!

Annars känns min kropp sliten. Det har varit raketfart med nya projekt som har startat igen efter vinteruppehåll. Nästan allt kör igång denna vecka. Det tar lite tag innan jag får in mina rutiner för att få tid och ork att hålla hela vägen.

Förkylningar går i mina trakter och särskilt på mitt jobb.

Snörvel, host, nys, snörvel, host, nys om, om och om igen.

Så inte konstigt att jag kände mig lite hängig och ont i halsen idag. Jobbade in lunchen och gick hem tidigare. Sov några timmar när jag kom hem. Skönt.

Yogan har legat ner igår och idag. Som det känns nu blir det inget större yogapass imorgon bitti. Antagligen lite pranayama. Vi får se. Bäst medicinen för mig just nu är att få sova ut tror jag.

Så marsch i säng nu!


Namaste!


Äntligen Danmark

Oj, oj vad helgen har gått fort. Det har varit en bra helg. Jag har tagit det lugnt. Låtit kroppen vila efter NaYoPracMo. Kroppen blev också lite sliten efter att ha stått upp i över fem timmar i fredags (jag representerade företaget på en minimässa).

Idag kom jag äntligen, äntligen iväg till Yogamudra.dk.

Hurra!

Bodil och Peter som driver Yogamudra är i Thailand och håller i en yogaretreat där. Så det var Inger Marie som höll i Mysore-klassen. Jag tyckte hon var riktigt bra. Hon assisterade i flera asanas där många andra yogalärare inte brukar engagera sig så mycket i (kanske för att de håller i Mysoreklasser varje dag!?!). Samtidigt märkte jag att hon var rätt ovan men hon gjorde verkligen sitt yttersta och jag fick några bra tips av henne.

När hon assisterade mig i Pada Hastasana kom jag riktigt djupt i asanas samtidig som jag fick en ordentlig strech i mina vadmuskler, vilket gav mig en skräckblandad förtjusning. Mina vadmuskler är extremt korta och behöver verkligen sträckas ut. Jag försöker undvika att gå i högklackadeskor så mycket som möjligt...jag har blivit en riktigt gymnastikskotjej på sistoende.

På det stora hela tyckte jag det var bra att jag äntligen kom iväg och fick umgås med lite andra ashtangis och få den extra hjälp som jag trots allt får i en Mysoreklass jämfört med när jag praktiserar ensam hemma på köksgolvet.
 
När Inger Marie hjälpte mig i Prasarita Padottanasana C blev jag lite rädd för det gjorde ont. Verkligen ont. Det visar på hur viktigt det är att man får korrekt assistans för vanligtvis tycker jag det bara är skönt när de hjälper mig att trycka ner armarna.

Min balans i Utthita Hasta Padangusthasana var obefintlig idag. Ingen aning varför. Fick ta lite hjälp av en pelare i mitt i salen tills jag hittade balansen och styrkan i bandhas.

Hon var fantastisk på att assistera i Supta Kurmasana! Jag kunde nästan binda händerna på ryggen och det är inte ofta någon kan assistera mig så bra att jag får händerna så högt! Jag njöt den stunden jag fick vara i Supta Kurmasana tack vare henne!

Jag började nästan gråta efter Marichyasana D. Jag förstår mig inte på denna asana. Vad ska jag göra för att öppna upp höften? Vad? Jag är så otroligt spänd och jag ser ingen utveckling. Är det där alla mina spänningar, irritation och ilska sitter sen alla mina år tillbaka eller vad? Varför vill det inte släppa?

Wow mina back-bends gick fantastiskt bra idag! Wow säger jag bara! Fokus var hela tiden på bandhas, bandhas, bandhas! Och då försvann rädslan och jag kunde kontrollera rörelsen! Tjoho!

Dags att krypa i säng.

Jag som hade så mycket att skriva om idag!

Åh det får komma i fler inlägg!

Jag måste ju orka upp till träningen imorgon klockan 6 och jag vill ju vara pigg och glad så att dagen på jobbet blir en bra dag! Det behöver jag!

Namaste!P.S Tulltjäntemannen vid Öresundsbrofästet på Sverigesidan såg förvånad ut när jag svarade på frågan var jag hade varit: "Jag har varit i Köpenhamn och tränat yoga!" så nää jag har inget jag behöver deklarera för tullen! 

Yogapass # 31

Igår var alltså sista dagen på NaYoPraMo och nu borde jag komma med en liten summering över denna period. men det får vänta....

Jag lyckades med att göra solhälsningar och pranayama igår morse men orkade därefter inte mer. Jag vilade de sista minuterna innan det var dags att göra mig i ordning till jobbet. Tyvärr blev dagen mindre bra igår (också). Jag var helt slut när jag kom hem. Det är ovanligt att jag är så trött så att jag gråter men igår var en sådan dag.

Som tur var hade jag inplanerat att klippa mig så jag fick en härlig stund med min frisör. Hon är fantastiskt duktig och en riktig inspiratör för mig. Hon ger mig inspriation att finna modet att göra och gå min egen väg. Hon ger så otroligt mycket energi. Jag tror hon gillar mig också för hon klippte lite långsammare igår (det var sent på kvällen och man skulle kunna tro att hon egentligen borde vilja skynda sig hem) så att vi kunde pratas vid om allt som hänt sedan sist vi sågs. Jag känner mig alltid så uppfylld efter att jag har mött henne. Nu ska hon få mitt halsband som jag själv har gjort (eller jag gör nog ett nytt till henne). Kul. 

Så i all misär som jag kände igår så blev det några ljusglimtar.

Ljusglimt 1: Yogan
Ljusglimt 2: Min underbara vän i Stockholm!
Ljusglimt 3: Min underbara frisör
Ljusglimt 4: Min sambot. Jag har världens bästa sambo som alltid puschar mig i rätt rikgit och samtidigt tar hand om mig på ett kärleksfullt sätt. Jag är lyckligt lottad. 

Idag blev det ingen yoga. Och kommer inte att bli. Kroppen och sinnet behöver vila lite grann efter NaYoPraMo. Det är en sak att vara på retreat och träna varje dag (då kan jag ofta sova på eftermiddagen...eller vila på stranden eller dylikt) än att vara hemma och sköta ett fulltidsjobb, vänner, måsten och övrigt samtidigt som man ska yoga varje dag. Det tar på kropp och sinne när man inte är van.

Sambon fyller 30 år idag och det har firats hela dagen! Jag lyckades överraska honom med lite tårta på morgonen. Hiihiii! Han hade önskat sig det men trodde aldrig att han skulle få en tårtbit för han hade inte hittat något i kylskåpet igår kväll....men man är väl duktiig på att gömma saker...hihii!

Nu ska vi strax iväg till och äta en god middag på hans favorit restaurang. Om tjejen i receptionen på hotellet (restaurangen finns i ett hotel) så står en stor vacker elidgt röd rosenbukett på bordet till honom från mig när vi anländer! Present är ännu hemlig för alla!  


Namaste!


RSS 2.0