Utthita Trikonasana A & B

Effekterna av Utthita Trikonasana A och B är snarlika
  • Stärker och sträcker fötternas, höfternas och ryggens muskler
  • Onödigt fett försvinner från höfterna och magen. Ämnesomsättningen ökar och matsmältningen förbättras.
  • Andningssvårigheter samt problem med hals och eller bröstkorg försvinner då bröstkorgen och luftrören utvidgas och musklerna slappnar av
  • Ryggvridningen i B rätar ut ryggens felställningar, får spänningar att släppa samt frigör nervsystemet.

Hämtat från Linos Ashtanga Yoga och Petris Kraften bakom yoga

Namaste!


Glad midsommar i efterskott....

Nu har jag varit en vecka i Lino Mieles hemland dock så långt söder ut det nästan går att komma.

Det har varit bröllop i Italien under veckan som passerade....värmen kröp upp över 40 graders strecket i flera dagar så det dracks litervis med vatten! Det var en härlig veckan med mycket sol och bad....desto mindre yoga.

Mycket pizza och pasta .... dvs ingen yogamat direkt dock mycket vegetariskt och goda, goda nyfångade fiskar från havet som grillades....jag höll mig långt ifrån vinet och övrig alkohol så ingen fara där! ;)

Nu ska jag mysa och känna den sköna känslan av att få vara hemma!

Namaste!

Padangusthasana & Padahastasana

Padahastasana (Vinyasa 3 och tillhör de fundamentala asanas) är något kraftfullare än Padangusthasana (Vinyasa 3 och tillhör de fundementala asanas) men de ger likartade effekter på kroppen. Dristi för båda är Nasagrai (nästippen).

De stärker magmusklerna, höfterna och benen
Avlägsnar onödigt fett från midjan och magen tack vare maglåset och böjningen i höfterna
Ökar matsmältningsvätskorna och gör urinen klarare genom att ställningarna aktiverar och renar levern och mjälten.

Hämtat från Linos Ashtanga Yoga och Petris Kraften bakom yoga

Namaste!


Dagens pass

Jag orkade inte ta mig till Yogamudra idag och jag har INGEN BRA URSÄKT. Ingen alls. Fy!

Jag rullade dock ut mattan framför tv:n när jag kom hem och slog på Mark Darbys Ashtanga yoga dvd. Tog mig igenom de stående ställningarna! Hurra!

Dock noll fokus.

Noll fokus på andning.

Under passet kände jag att jag får ha sådana här "slarviga" pass tills rutinen sätter sig igen. Jag måste ju börja någonstans så att rutinen kommer tillbaka! Och hellre ett slarvigt pass än inget pass alls!


Namaste!

Ashtanga yogans utvändiga effekter

Upp- och nervända ställningar har den största effekten på huvudet. Då blodet strömmar kraftigt till huvudet för det med sig syre, vitaminer och spårämnen vilka ger näring och underhåller hjärnan och hela huvudets funktion. Upp- och nedvända ställningar har en välgörande effekt på bland annat tänkandets kvalitet, känslan av pigghet, ansiktsfärgen och hudens kondition samt hårväxten.
Exempel på ställningar: Salamba, Sarvangasana och Shirshasana.

Hämtat från Petri Räisänens bok "Kraften bakom yoga"


Namaste!

Låg disciplin

Min disciplin är låg. Jag kommer inte upp på morgonen och på kvällarna efter jobbet är jag så hungrig att jag måste äta innan jag kan göra något annat. Inga bra ursäkter. Men så är det. En vecka kvar på jobbet sen är det semester i en vecka. Precis vad jag kan behöva efter den här våren. Spenderade föresten helgen på "landet" och det var som balsam för själen. Som sagt mindre en vecka kvar till lite ledighet...det går snabbt!

Hoppas ni yogar på som vanligt!

Namaste!Tappat fokus..

Tappat fokus....ingen yoga på flera dagar nu....fy.....
Dagarna har blivit bakåtvända i och med värmen...
Sover förlänge på morgonen och har svårt att somna i tid på kvällarna....svårt när jag vill komma upp och yoga på morgonen...
Längtar till helgen. Känner mig omotiverad på arbetet och på fritiden just nu...borde försöka få in yogan mer så att jag får tillbaka energin och motivationen.
Namaste!


Wow vilket väder!

Wow vilket väder det har varit i helgen!

I fredags blev ingen yoga då jag deltog i en företagsaktivitet och cyklade bland annat från Helsingör till Köpenhamn längs med Strandvejen. En otroligt vacker väg att färdas på! Kan varmt rekommendera denna dagsutflykt! Jag var lite tagen dock på kvällen av solen, värmen, cyklingen med mera så det tog ett tag för kroppen att återhämta sig på kvällen.

Igår njöt jag av att umgås med vänner och värmen.

Idag valde jag att stanna hemma och yoga för att inte överanstränga kroppen efter all yoga i veckan som gick samt cyklingen. Tyvärr sov jag lite länge så det var alldeles, alldeles för varmt när jag väl skulle yoga. Orkade endast med de stående ställningarna. Eller bara och bara. Det var inte så dåligt. Jag yogade i alla fall.

Namaste!Torsdagens yogapass

Min älskling hejade på mig att åka till Köpenhamn idag också och praktisera hos Yogamudra.

Jag hade ont i huvudet (troligtvis vätskebrist) när jag körde dit och kände mig trött. Ville egentligen inte alls och funderade på att köra hem och träna ensam. Men viljan vann över tanken. Jag bara körde på.

Väl där kändes det helt rätt. Jag satt en stund på mattan. Funderade på om jag skulle göra några yin yoga ställningar men kunde inte komma på några samtidigt som jag ville komma igång så att jag kunde komma hem i tid ikväll.

Vi var 3 yoginis och 1 yogi. Peter var instruktör.

Jag kände mig enormt fokuserad och hade en lugn, mjuk och skön andning (tänkte på Pettris ord om att mjuk andning ger mjuk kropp). Visst mina tankar for hit och dit men jag hämtade tillbaka dem hela tiden till mattan och min träning.

Jag tog det lugnt men jag kände mig så stark och flexibel. Efter kände jag mig som en ny människa. Stark, positiv och glad.

Yoga gör så gott för mig.
Jag önskade fler människor i världen fick uppleva detta.

Idag fick jag tala med min yogini-vän M som flyttade från Lund i julas. Det är bara så underbart att få höra en röst som ger så mycket energi över telefon och som är så härlig!

Det gäller att välja vänner som ger energi inte som tar energi!

Namaste!

Sveriges nationaldag!

Jag önskar er alla en underbart fin och härlig nationaldag!

Sveriges flagga

Namaste!


Yogamudra

Efter jobbet igår hoppade jag med glada steg in i bilen och körde till Yogamudra.

Det blev ett lugnt men ändock intensivt drygt 60-minuterspass. Fokus låg på andningen och att vara koncentrerad på det jag gör "här och nu".

Jag fick många goda råd och instruktioner från Bodil så jag blev väldigt glad och inspirerad.

Idag känner mig lite tung och trött i kroppen men jag upplever det som den värsta träningsverken börjar ge med sig. Jag ska försöka röra på mig under dagen idag så att jag inte sitter stilla för mycket (vilket jag gör på mitt arbete) och får stelnade muskler.

Jag vaknade och var skönt trött i morse. Trött för att kroppen var trött inte på grund av mentaltrötthet. Trött kropp är bästa tröttheten tycker jag!

Under dagen ska jag bara göra positiva saker som får mig att må bra. Bland annat ska jag försöka läsa klart min bok som jag skrev om i förra inlägget. Skicka övningar till min vän som ska hjälpa henne att jobba med sin självkänsla. Städa vid mitt skrivbord (högar med papper....när ska jag lära mig ta hand om dessa?). Och avslutningsvis kanske grilla något gott att äta vid havet eller i skogen (får se vad vi väljer) med min älskling.
 
Om det blir någon yoga-träning idag så får den bli mjuk. Jag funderar på att träna varannan dag nu den första veckan och successivt jobba upp rutinen yoga-rutinen igen.

Namaste!


Patanjalis Yoga Sutras

Jag läser för fullt Patanjalis Yoga Sutras översatt av Sri Swami Satchidananda.

Fantastisk tankeställare.

Tänk att den är skriven för många, många, många, många årsedan och ändå så otroligt aktuell.

Som sagt jag har fått flera aha-upplevelser och tankeställare.

Tänk så många själv-hjälps-böcker som skrivs idag där man försöker uppfinna hjulet igen och så finns allt redan i Yoga Sutras. Fast visst ibland måste man skriva om saker med andra ord för att man ska förstå.

Jag måste säga att Sri Swami Satchidananda har gjort översättningen och kommentarena väldigt lättförstårligt, vilket gör det roligt att läsa Yoga Sutran då jag enkelt kan ta till mig texten.

Jag kan varmt rekommenderar boken!


Yoga Sutras


Namaste!


Första yogapasset

Det var helt fantastiskt att få praktiskera Ashtanga yoga igår hos Yogamudra i Köpenhamn!

Kroppen kändes relativt flexibel men inte så stark, vilket är logiskt med tanke på att det är länge sedan jag praktiserade. Jag tog det väldigt lugnt och uteslöt ett antal asanas. Idag låter jag kroppen vila för jag känner av träningsverk i såväl ben som armar och jag vill inte ta ut mig själv helt och hållet i början. I morgon ska jag försöka gå ett yogapass igen. Det ger inspiration och energi, vilket är bra att få inför min egen "self practice" hemma.

Det är gött att vara på banan igen!

Längtar till morgondagens pass....kanske blir det lite yoga efter jobbet....trots allt....vi får se hur jag mår....


Namaste!

Dagens tanke

"Courage doesn't always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, "I will try again tomorrow.
 - Mary Anne Radmacher
image37


Namaste!

Till helgen

Till helgen planerar jag att börja träna igen så smått.

Tjohoooo vad roligt det ska bli!

Förhoppningsvis blir det en sväng till Köpenhamn!

Wohooo!


Namaste!

RSS 2.0