Slarvig och lite ledsen

Häftigt hur kroppen fungerar. Idag vaknade jag tio minuter innan väckarklockan skulle ringa.

Alltså 0515.

Min kropp vet nu vid det här laget att tisdagar och torsdagar ska jag gå upp tidigt. Dettar har jag inget problem med längre att göra. Men övriga morgnar måste jag verkligen slita mig upp ur sängen när klockan ringer (om jag inte lyckat stänga av klockan i sömnen...) nu när det är så mörkt ute.

Min yogaträning var sådär idag.
Jag vaknade som sagt tidigt och kände mig pigg men när jag väl hade gjort samtliga stående asanas blev jag trött. Varje asana därefter blev en kamp och jag fick ge mig själv tillåtelse att sluta efter Navasana.

Mina Urdhva Dhanurasana känns sköna och befriande och jag våndas inte inför dem längre.

Därefter slarvade jag mig igenom de avslutande asanas. Stod dock en längre stund i Sirsasana. Tänkte att jag kunde nog behöva lite extra blod till huvudet inför dagens utmaningar på jobbet.

Sen kom det jag längtade efter Savasana. Det blev nog 15-20 minuter lång Shavasana...sovande...det var sköna och guldvärda minuter jag fick sova. Sen upp och iväg till duschen på jobbet innan jag en halvtimme senare satt framför datorn med en god kopp te, banan och mackor.

Jag hjälpte M i Dwi Pada Sirsasana Både hon och jag skrattar efteråt och undrar vad vi egentligen sysslar med och att vi faktiskt gör detta frivilligt. Det kan inte vara normalt. Hahhahiha!

Ledsamt. Idag meddelade M att hon flyttar 15 december. Så det blir alltså bara två veckor till med gemensam träning. Och på tisdag blir det ingen träning för då är det fullmåne.

Hur ska jag överleva utan M? Hur ska det gå med min träning i framtiden? Åh vad jag kommer sakna M. Ledsen.

Imorgon är det fredag.
Imorgon är det 1 december.
Oj!


Namaste!


Drömmar

Kom ihåg:

Det viktigaste i livet är att drömma!

Utan drömmar utvecklas vi inte!

Med lite mod kan vi förverkliga våra drömmar och nå våra mål!

Det går jag vet!


Namaste!


P.S En dröm behöver inte vara något storslaget utan drömmen ska vara viktigt för dig!

Här och nu

Igår på yogapasset var jag verkligen inte här och nu. Mina tankar var överallt utom på mattan. Jag kände mig rätt trött i kroppen men inte så mycket i sinnet. Jag tror jag var trött i kroppen för jag inte är van att träna tre intensiva pass på raken. Jag gjorde hela serien även om den blev slarvigt gjord men det var ok.

Något som jag glömde notera efter mitt pass med Gittan som assisterande lärare var att hon gav mig så uuuuunderbaaaar justering i Prasarita Padottanasana C. Jag kom riktigt, riktigt djup i denna asana med hjälp av henne. Det var helt suveränt. Åhh jag vill uppleva detta igen! Det var så skönt. Det stramade inte och det gjorde inte ont i höger arm/axel. Det är så det ska upplevas - helt avslappnat och meditativt.

Den andra asana som hon gav mig nya instruktioner i var Baddha Konasana. Här visade hon hur jag ska vrida fötterna än mer. Jag fick nästan kramp i armarna av att förska vrida fötterna mer än vad jag har gjort hittills. Vana för kroppen, jag vet.

Igår när jag tränade reflekterade i att jag kommer lättare och lättare i Supta Kurmasana och Bhuja Pindasana. Det visar på att med övning, övning och övning så ger kroppen med sig sakta men säkert.

Jag försökte göra Marichyasana D genom att sätta ena handen under foten som är i mattan men jag kommer bara inte runt. Jag fattar det inte. Hur ska jag göra för att sakta men säkert öppna upp höften och kroppen? Oh well, jag ger i alla fall inte upp!


Namasate!Avslutningsmantrat

Avslutningsmantrat reciteras i slutet av yogaövningarna. 

Om
Swasthi-praja bhyah pari pala yantam
Nya-yena margena mahi-mahishaha
Go-bramanebhyaha shubamastu-nityam
Lokaa-samastha sukhino-bhavanthu
Om, shanti, shanti, shanti, Om

Översättning
Om
Låt välfärd komma,
Låt härskarna regera sitt land rättfärdigt
Låt fred och blidhet,
Bildning och gudomlighet alltid råda
överallt i världen
Om frid, frid, frid, Om
Namaste!

Inledningsmantra

Innan yogaklassen börjar man med följande inledningsmantra för att finna ro och fokus i kroppen på vad komma skall:

Om
Vande Gurunam charanaravinde
Sandarshita svatmasukavabodhe
Nishreyase jangalikayamane
Samsara halahala mohashantyai

Abahu Purushakaram
Shankhacakrsi dharinam
Sahasra sirasam svetam
Pranamami patanjalim
Om


Översättning
Om
Jag bugar för Guruernas lotusfötter
som gör vår själs gränslösa lycka klar
Helaren som avlägsnar villfarelsen,
giftet som fötts av
livets och dödens virvel

Den klart lysande tusenormhövdade Patanjali,
som en människa upp till axlarna,
med ett snäckhorn, en elddiskus och ett svärd i sin hand,
respekterar jag djupt
Om
Patanjali föddes som Adisheshas, eller den tusenhövdade ormens inkarnation. Han föddes som människa och fick namnet Patanjali, men hans huvud förble v Adisheshas skräckinjagande tusenhövdade ormhuvudet.

Namaste!


Bra start på veckan!

Åh vilken fantastisk härlig dag det har varit!´

Jag har haft ett spännande möte med en enormt inspirerande kvinna! En förebild för mig!

Det har varit underbart friskt och uppgiggande väder!

Strålande sol. 

På eftermiddagen brann himlen av solens vackra färger! Det var väldigt mediterande att gå utmed Norr Mälarstrand i Stockholm.

Jag kunde inte sluta le. Jag kände mig lycklig. Lycklig över att jag idag fick njuta av detta vackra väder.

Asanaträning:
Det blev Mysore tidigt , tidigt på morgonen på Ashtanga Yoga Stockholm. Jag fick börja med mina solhälsningar nästan helt ensam i gula rummet. Det var otorligt lugnt och skönt i shalan.

Meditativt.

Bra fokus.

Jag kände mig stark.
Jag kände mig lugn.
Jag kände mig ett med min yoga.

Ett bra pass. 

Gittan var assisterande lärare idag och jag tycker hon är helt underbart fantastisk. Hon ger suverän assistans med små medel. Hon vet precis var hon ska hjälpa mig för att jag ska komma djupare i en asana. Det är verkligen en wow känsla!

Hon hjälpt mig bland annat med Marichyasana A och fick mina armar att ordentligt komma runt mina ben och högt. Suveränt skönt. Hon gav mig också bra tips på hur jag ska öva på Marichyasana D. Eftersom jag inte själv kan binda i Marichyasana D utan assistans kan jag, när jag tränar själv, öva på att sätta handen på den armen som ska binda runt det böjda benet under foten på det böjda benet. Bara detta kommer vara en utmaning för mig men jag tror det är ett bra första steg mot att klara hela Marichyasana D.

Jag börjar få med mina bandhas mer och mer i samtliga asanas. Ibland glömmer jag bort dem i de sittande asanas men jag kommer allt oftare ihåg dem och de är ett bra stöd i min träning.

I Setu Bandhasana gäller det verkligen att jobba med bandhas så att man inte skadar nacken!

Gittan flyttade mina fötter närmare händerna i Adho Mukha Svamasana ....hm...jag är lite förvirrad!

Även idag gick Parviritta Parsvakonasana mycket, mycket bättre än vad det brukar. Något händer i min kropp...spännande!

Yogan ger mig så mycket. Jag har blivit mycket mer fokuserad på det jag gör för stunden. Jag ororar mig inte längre för det som komma skall. Jag tar en sak i taget och njuter av det som händer här och nu!


Namste!

Händerna närmare varandra...

Åh vilket fantastiskt väder Stockholm har idag!

Varm sol. 
Mörkt vatten.
Frisk vind. 
Röda kinder.
Pigga ögon.
Glada munnar.

Hurra!

Det blev mysore hos Ashtanga Yoga Skolan på Kungsholmen med Therese som assisterande yogalärare.

Jag var vädligt ofoksuerad. Tyvärr. Kanske för att det blev lite försent i säng igår och kanske för många glas vin till gårdagens middag. Tjejen bredvid mig fick mig också att tappa fokus för hon var väldigt duktig och jag kunde inte låta bli att följa med i hennes asanas. Jag önskade att jag var där hon är nu. Jag vet att jag inte ska jämföra mig med någon annan. Men. Ja, jag är människa och jag vill ju hela tiden bli bättre... Men så sa jag sa till mig att allt handlar om att öva, öva, öva så kommer jag snart vara där hon är. Det är en resa. En resa jag inte vill göra några genvägar i. Varje krök och hinder på vägen finns där för att lära och utveckla mig som människa.

Dagnes mysoreklass bekräftade att jag inte är i jättebehov av en yogashala eller lärare hemma utan mina stunder med M på veckodagarna är guldvärda och otroligt sköna. Jag utvecklas fantastiskt mycket tillsammans med M. Vad jag behöver, i dagsläget, är en inspirerande yogakompis att träna tillsammans med.

Det jag önskar allra mest just nu, förutom att jag får en lika bra yogakompis som M att träna med på morgonen i vår, är att få åka på ett intenstivt retreatläger. Jag känner att min kropp skulle behöva intensivfokus i min asanas just nu.

Höjdpunkt idag var Parivritta Parsvakonasana då jag för första gången kom djupt i denna asana på båda sidorna. Wow! Det har aldrig hänt förut! Jag är på rätt väg. Marichysana D är dock fortfarande en jätteutmaning för kroppen och sinnet. Janu Sirsasana C på vänster sida har släppt en massa och jag är påväg att komma djupare i denna asana. Nice.

Susanna har flyttat ihop mina fötter, M har flyttat mina fötter längre bak och Therese har idag flyttat mina händer närmare varnadra. Jag känner mig helt vilsen i min Adho Mukha Svanasana. Ny muskler att aktivera för att hålla mig korrekt i ställningen efter att jag har fått flytta fötterna och händerna till nya lägen som min kropp inte är van vid. Spännande att se hur min Adho Mukha Svanasana kommer att utvecklas med mig.

Urdhva Dhanursasana var jätteskön idag och jag kom riktigt högt upp idag .Inga spänningar i vänstra axeln. Nice.

Jag måste bygga upp mer styrka så att jag orkar stå längre i Sirsasana och inte behöver bli trött och således rädd för att ramla. Rädslan gör att jag inte står så länge i denna asana och således hinner jag inte bygga upp min styrka...men jag ger mig själv jättemycket beröm när jag i alla fall har stått i Sirsasana.

Efter yogan gick jag och brunchade med min vännina på Vurma på Kungsholmen. Supermysigt kafé med god och fräsch mat som för tankarna till yoga!Namaste!

Att förena

En stund på tåget ger lite tid till funderingar kring ordet yoga.

Yoga - vad betyder det egentligen?

Det finns inget enkelt svar men flertalet tolkningar av vad ordet yoga betyder. Jag tror det är viktigt att finna sin egen tolkning utifrån sina lärares ord och egna studier.

Nedan är några egna och personliga funderingar kring vad yoga är. 

Yoga är för mig, först och främst, andning. Varje rörelse utgår från andningen. Vår kontrollerade andning är mycket kraftfull och helande. Utan vår andning har vi ingen yoga.

Jag tycker också att yoga är något väldigt individuellt. Varje individ måste alltid utgå från sig själv och sin egen förmåga samtidigt som det måste finnas en vilja och en nyfikenhet att hela tiden utveckla sig själv på såväl det mentala som fysiska planet.

Yoga kommer ursprungligen från Indisk livsåskådning men yoga är något som vi kan applicera universalt eftersom yoga handla om möjligheten att kunna göra de förändringar vi önskar i livet.

Förändring kan alltså också vara en definition av ordet yoga. Det sker en förändring när vi har gått från att inte klara av något, till viljan och nyfikenheten att finna en lösning, till att vi faktiskt bemästrar det. Till exempel att klara av att nå tårna när man böjer sig framåt kommer vi ett steg närmare där vi aldrig tidigare har varit.

Yoga betyder också att förena. Till exempel att förena det fysiska med det mentala.

Yoga betyder också för mig att vara ödmjuk, öppen och nyfiken

Yoga handlar också om vårt agerande. Att vara här och nu, d.v.s. vara fullt fokuserad på det vi gör just för stunden. Att inte låta tankarna flyga iväg och börja fundera på det vi ska göra efter att vi utfört uppgiften. Detta är en jätteutmaning för mig själv men jag tycker jag börjar bli mycket bättre på det, mycket tack vare mina försök till regelbunden träning av yoga asanas. Jag har märkt att detta har påverkat mitt dagliga liv. Jag försöker nu förtiden att hela tiden bara tänka på det jag gör just nu, här och nu. Jag tycker det ger en annan och bättre livskvalité och jag känner mig mycket mindre stressad och splittrad. Alltså bara positivt att bli mer närvarande i nuet! Uppgifterna jag utför blir också mer noggranna utförda då jag är mer fokusera på det jag gör.

En något mer klassisk definition av ordet yoga är att bli ett med en högre kraft som vissa kallar Gud, Allah, Vishnu, kraften inom sig själv eller dylikt. När vi är i harmoni med denna kraft är det också yoga.  

Asanas är den fysiska formen av yoga.

Hur kan vi lära oss förstå yoga?

Många av oss börjar med att utföra asanas. Därefter öppnas, för många av oss, en nyfikenhet av andra delar av yoga såsom pranayama, meditering, sanskrit och att förstå Patanjalis Yoga Sutras. Studier och övning av en del, till exempel asanas, skapar en mogenhet och mottaglighet för andra delar av yogan. Själv känner jag mig redo att börja jobba mer med pranayama och Yoga Sutras. Meditering tror jag kommer som ett naturligt nästa steg mig efter att jag förstår och behärskar pranayama bättre.

Detta är ett fint uttryckt tycker jag:
“We begin where we are and how we are, and whatever happens, happens.”  

Detta stämmer väldigt mycket på mig:
“The more we progress, the more we become aware of the holistic nature of our being, realising that we are made of body, breath, mind and more.”   

Inspiration till att skriva om vad yoga är och citaten är hämtade från “The Heart of Yoga” av T.K.V. Desikachar


Namaste!


Tack..

Tack för att denna dagen börjar lida mot sitt slut. Jag har varit igång sen 05:30 och det känns nu i kropp och själ. Jag orkar inte kommentera min yoga idag mer än att jag gjorde den! Hurra för mig! Det kändes underbart efteråt. När jag är trött på morgonen så slutar jag tänka och analysera vad jag gör och varför utan bara gör det. När yogapasset sedan är över..förstår jag vad jag gör och varför jag gör det! ;)

En bra sak med yogan idag var att jag upplevde att jag verkligen var här och nu i min yoga. Ingen annanstans utan bara på min yogamatta i en asana. Underbar känsla. Mer sånt tack!

Imorgon har jag tagit ledigt från jobbet  efter lunchen och ska på lång week-end till Stockholm. Det ska bli underbart skönt med lite ledighet och jag ser faktiskt framemot att få sitta på tåget och inte göra någonting. Jag ska nog använda tiden till att ta igen sömn...

Det blir nog ett par yogapass på någon shala i Stockholm...jag vet inte ännu var....


Namaste!


Yogamatters

Jag har igen beställt yogaböcker. Denna gång lyckades jag faktiskt glömma vad jag hade beställt...hahhaa! Men jag blev jätteglad när jag öppnade bokpaketet från Yogamatters.com. Där i låg bland annat "The heart of yoga" av T.K.V. Desikachar och "The Key Muscles of Hatha Yoga" av Ray Long och Chris Macivor. Den sist nämnde känns jätterolig och spännande att läsa. Anatomy och muskler (finns säkert ett finare ord för detta) vill jag lära mig mycket mer om. Detta blir nog kvälls- och jullektyr!

Jag kan varmt rekommendera att handla hos Yogamatters.com. Proffsig och hjälpsam kundservice, bra utbud av produkter och väldigt snabb leverans. Jag har bara goda erfarenheter av dem!

Yogamatters


Namaste!

Kroppen vs medvetandet

Oj, oj vad trött jag var i morse. Jag frågade mig själv vad sysslar jag med egentligen.

Varför går jag upp så tidigt för att yoga?

Varför?

Det känns helt galet.

Jag var dock för trött för att ens analysera eller svara mig själv på denna frågan. Som tur är vet jag precis vad jag ska göra på morgonen när jag ska iväg till M för att träna så allt går på rutin utan att behöva ägna en tanke åt vad jag gör.

När jag kom till M (B var också där idag) ville jag bara börja gråta för allt är så mörkt, regnigt, grått ute och jag kände mig trött. Men var skulle jag ta vägen? Hos M kunde jag inte sova och köra hem igen var inget alternativ. Så jag sa till mig själv att jag bara behövde göra solhälsningarna A och B sen kunde jag åka till jobbet och duscha. När solhälsningarna var gjorda kände jag att jag åtminstonde ville göra Padangusthasana och Pada Hastasana.

Sen flöt det på och jag gjorde alla de stående asanas.

Det kändes bra.

Jag var inte trött längre.

När jag började närma mig de sittande asanas kände jag tröttheten komma tillbaka och jag gjorde en överenskommelse med mig själv att fortsätta serien fram till Navasana. När jag kom till Navasana var jag fylld av energi och slutförde hela första serien.

Så tröttheten var enbart i mitt medvetande och inte fysiskt i kroppen.

När jag körde till jobbet efteråt funderade jag över hur hade jag hanterat situationen om jag hade tränat hemma ensam? Tyvärr hade nog mitt trötta medvetande vunnit över kroppen och jag hade krypit ner i sängen igen och sovit istället för att fullfölja yogaträningen. Jag behöver således jobba mer med att inte låta mitt medvetande ta över känslan jag känner i kroppen. Oftast lurar mitt medvetande hur jag känner i kroppen. Som idag. Fast idag lyckades jag vinna över mitt medvetande.

Yogatraningen blev lite slarvig idag men det känns bättre att den är lite slarvig och att jag genomför hela serien än inte gör den alls.

Rutin..

är det viktigast för mig just nu....att få en mer daglig rutin. Orken att göra serien mer noggrant, att utföra de olika asanas korrekt kommer allt eftersom jag får in en daglig rutin i min yoga träning. Allt hänger ihop.


Namaste!Tankars kraft

All förändring börjar med mig själv. Det är med mina tankar varje förändring börjar.
- Kay Pollak

Ingen yoga idag

Hahha! Jag satt klockan på 0545 för att hinna genomföra ett halvt yoga pass i morse men min kropp bara vägrade vakna. Det är verkligen en vana att komma upp och genomföra min yoga. I dagsläget klarar jag oftast att komma upp när jag vet att jag ska åka/gå någonstans för att träna men inte hemma. Sen får jag väl skylla lite på att detta mörker inte precis jobbar med mig för att orka komma upp. Det känns som mitt i natten när klockan ringer....men skam den som ger sig. En dag ska jag få rutin på min "yoga self-practice" hemma också.

Namaste!


Musik till yogan?

Söndag är lika med Köpenhamnsdag men inte idag. Idag tog jag sovmorgon, lång frukost, tid för min sambo, pyssel och fokus på en ansökningshandling.

Jag gjorde dock solhälsningarna både A och B och det kändes väldigt skönt. Och jag saknar faktiskt min träning men jag hinner och kan inte göra allting alltid.

Nu ropar sängen....bäst att krypa ner om jag ska orka med en helt fantastiskt fullspäckad vecka med massor av roliga och utmanande saker!

Namaste!

P.S Lyssnade på Bo Kaspers orkester live ikväll...härligt med live musik....härligt att göra saker ihop med sin sambo! Härligt att känna att jag lever här och nu!

Lång shavasana

Det var en trött yogaträning idag.

M mådde inte så bra i kroppen och valde därför att genomföra en "slow practice". Själv kände jag mig ok men trött både fysiskt och psykiskt. När jag kommit en bit in i första serien kände att kroppen bara orkade inte göra vinyasas mellan varje sida, så jag bestämde mig att bara göra vinyasa mellan varje asana. När det var dags för Marichyasana C var det som min kropp sa att nu måste jag få vila. Jag "slarvade" igenom Marichyasana D och Navasana. Sen fick det bli de avslutade asanas. Därefter la jag mig ner på yogamattan i Shavasana och drog min bomullsmatta över mig och vilade i 15-20 minuter. Ja, jag somnade. Det var skönt. Det behövde jag. Min yoga idag.

Kommentar på min Adho Mukha Svanasana så känns den redan mycket mer min och inte så jätteovanlig för min kropp. Ge mig en vecka och jag tror min kropp har vant sig.

Även om det inte var en full yogaträning idag så är jag lycklig. Lycklig att jag kom till yogamattan och utförde halva serien. Yogan ger mig massor av mycket energi och jag känner mig glad och positiv utav den. Jag märker knappt av att det är långa dagar på jobbet och långa kvällar med jobb, att det är mörkt när jag stiger upp och mörkt när jag kommer hem. Jag har min yoga och den ger mig glädje!


Yogabild

Foto från www.flickr.com

Namaste!


Fötterna längre bak

Idag vaknade jag vid 04:45. Jag lyckades somna om tills väckarklockan ringde 05:25 men drömde under tiden att M skulle ha sökt mig under gårdagskvällen och ställt vår yogaträning. Jag skyndade mig upp för att starta mobiltelefonen och kolla om jag fått något sms från M. Näää, inget piip ifrån mobilen.

Låg en stund i sängen och dividerade om jag skulle sms:a M och säga att jag inte orkade träna (igår var jag helt slut hela dagen - antagligen för att det var full fart hela helgen plus att jag la mig alldeles för sent i söndagskväll). Men då kom Gurujis ord i mitt huvud om att alla kan träna yoga, en affärsman, affärskvinna, hemmafru, skoleelev, sköterska, ung, gammal, man eller kvinna...som sagt ALLA kan träna yoga UTOM den som är lat. Och lat är jag inte så jag studsade upp och fick på mig kläderna (på tal om kläder så ska jag önska mig flera nya yogakläder till träningen från us och/eller uk i julklapp - de jag har börjar bli rätt urtvättade vid det här laget).

Andra bra argument som fick mig upp på morgen var att jag redan var vaken och skulle bara få sova drygt en extra timma så då kunde jag ju lika väl gå upp och träna. Plus att jag skulle sakna min träning hela dagen om jag inte gick upp.

När jag kom hem till M (hittade parkering direkt = hurra!) visar det sig att det är "lady's holiday" för henne så hon hade bestämt sig för att observera mig i min yoga. Huha tänkte jag först men sen insåg jag wow vilken lyx! Privatträning.

M började med att flytta mina fötter längre bak i Adho Mukha Svanasana då jag tenderar att korta ner Adho Mukha Svansana med en decimeter när jag reser mig upp från Urdhva Mukah Svanasana. Så nu har Susanna flyttat mina fötter närmare varandra och M dem längre bak. Hmm...hela Adho Mukha Svansana känns annorlunda nu men det har blivit lättare att hoppa fram i Uttanasana B.

I övrigt var jag fokuserad och närvarande i min yoga. Jag fick lite extra assistans av M men inte överdrivit för det hade nog inte min kropp orkat med. I Janusirsasana A hjälpte M mig att komma rakare över det utsträckta benet samt sträcka ut i höften ordentligt i asanan.

Mina knän "pratar" lite så jag sitter inte i lotus just nu utan låter knäna, höften och benen vila.

Jag gillar verkligen att få assistans i Baddha Konasana A, B och C och det fick jag idag. Nice.

Min kropp var helt slut när det var dags att göra Urdhva Dhanursana från stående så jag hoppade över den och gjorde tre vanliga Urdhva Dhanursana från liggande på rygg. Jag lyckades inte komma upp i Sirsasana p.g.a. trötthet i kroppen. Så jag stod bara i en triangel en stund och accepterade att jag inte orkade.

Jag har kommit fram till att en av de mest utmanade asanas för mig är Shavasana. Att inte tappa fokus och tänka på annat är verkligen en jätteutmaning. Det är lätt att tankarna flyter iväg men jag försöker att hålla fokus på andningen men det är en bit kvar innan jag är helt lugn i Shavasana. Det är också en stor skillnad att göra Shavasana i vardagen och när jag är på yoga retreats....vardag vs "semester"..say no more..

Sammanfattningsvis är alltså min Adho Mukha Svanasana lite skakig p.g.a. fötternas förändrarde position men jag tror att om en vecka eller så har kroppen vant sig vid min "nya" Adho Mukha Svanasana.

Får se om jag hinner med ett pass imorgon.


Namaste!

Tacksamhet

Värt att läsa flera gånger om...

"Gratitude unlocks the fullness of life. It turns what we have into enhough, and more. It turns denial into acceptance, chaos to order, confusion to clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home, a stranger into a friend."
-Melody Beattie


Namaste!

Fötterna närmare varandra

Vaknade i morse och kände inte riktigt för att köra till Astanga Yoga Skole i Köpenhamn och träna. Låg en stund i sängen och funderade över om jag skulle åka eller om jag skulle genomföra ett yogapass hemma. Men jag så insåg jag att jag skulle bara bli besviken på mig själv om jag inte åkte dit. Så upp kom jag, slängde i mig en macka, drack lite juice och sen var det iväg.

Det blev ett bra pass och jag är så glad nu i efterhand att jag kom iväg för det gör så mycket för min träning att få justeringar, assistans och coaching av min lärare Susanna.

Susanna flyttade mina fötter närmare varandra i Adho Mukha Svanasana, vilket kändes jättemärkligt efter alla år när fötterna antaligen stått mer än höftbrett isär. När jag sen hoppade fram i Uttanasana B gick det mycket lättare nu när fötterna var närmare varandra. Enormt häftig känsla! Ska bli spännande att se hur det känns i nästa yogapass.

I övrigt var yogapasset rätt så normalt. Jag fick som vanligt assistans i de asanas som är tuffa för mig (läs alla asanas med vridningar...plus Supta kurmasana). Idag fick jag faktiskt väldigt bra justering i Supta Kurmasana och jag kunde nästan sätta samman händerna på ryggen! Garbha Pindasana gick också fantastiskt bra! Jag kom också mycket bra upp i Setu Bandhasana och sträckte ut ordentligt.

Jag var rätt så fokuserad under hela yogapasset och blev inte så distraherad av de andra. Bra framsteg för mig.

Susanna la mycket tid på att hjälpa mig med Urdhva Dhanurasana. Jag fick äntligen lite aha-upplevelse och börjar nu förstå hur jag ska öva på att gå ner från stående till Urdhva Dharnurasan. Nu fick jag motivation till att börja träna på mina bakåtböjningar igen! Ett par tips Susanna gav mig var att ha benen lite bredare isär till att börja med och  pusha höften framåt mycket, mycket mer än vad jag gör idag.


Namaste!Fredag kväll

Ingen träning idag. Men vad gör det! Jag fick sovmorgon och det behövde jag! Nu är det fredag kväll och jag känner hur jag slappnar av efter en vanligt intensiv vecka med långa dagar...träning på morgonen...jobb på dagarna och extra jobb på kvällarna...men allt är så roligt så då räcker energin till...i alla fall fram till fredag kväll..hahaaa...

Ser framemot helgen!

Over and out...


Namaste!

Katt

Kroppen kändes tung idag. Jag sov väldigt dålig i natt. Vaknade fyra-fem gånger. Vet inte riktigt varför. Men detta gjorde nog att mitt yogapass kändes tyngre än vanligt. Jag genomförde dock hela serien men tog inte ut mig hela vägen i varje asana. Det behöver jag inte heller. Huvudsaken är att jag genömför mitt pass.

Inget speciellt att notera mer än att mina vridningar i ryggen känns tryngre och tuffare än vanligt. Höften och benen känns helt ok.

Jag och M fick härligt sällskap av en liten galen kattunge under hela yogapasset. Kattungen kunde inte sitta still en enda sekund. Ena stunden var hon på våra mattor nästa stund i en skolåda för att i sen klättra upp på en hylla för att sen inte komma ner och således fick jama till sig uppmärksamhet från oss så att vi kunde rädda henne. Det är helt underbart att observa kattungen och se hennes nyfikenhet och totala otrötthet. Jag blir alldeles glad!

Usch, blev precis avundsjuk på en tjej som jag läste om som klarar mycket mer än mig trots att hon har tränat kortare tid. Ja, jag vet jag får inte bli avundsjuk och vi har olika kroppar men ändå...åh mina korta armar....åh mina stela höft och rygg...jag vet att jag inte får jämföra mig med någon annan och att vi är skapta olika men samtidigt är jag ju en människa född i västvärlden...lätt att man jämför sig med andra...Äsch nu för det räcka med självömkan. Imorgon är en ny dag men förhoppningsvis ett nytt yogapass.

Namaste!

P.S Jag tror mycket i min yoga som känns tung handlar om att jag inte har riktigt hittat mina bandhas...jag tappar dem speciellt i mina sittande asanas..


Nytt yoga center i Florida

Hälsning från Guruji om att han öppnar ett nytt yoga center i Florida, U.S.A.:

My beloved students,

For the last 30 years I have been visiting the United States to spread my teachings. With great pleasure, I am proud to announce the opening of my new yoga center in Florida.

I would like to invite each and every one of you to join myself, my daughter Saraswathi and my grandson Sharath for the grand opening party on March 24th, followed by a 2-week workshop. This will be our only visit to the United States in 2007. I look forward to seeing you there!

Love, GurujiFör mer information klicka här


Pattabhi Jois


Namaste!
Skratt!

Det finns inget omöjligt....se bara här! Kom ihåg det i yogan!

logistikNamaste!


Vardagslyx

Ingen trötthet bara glädje. Glädje att jag inte är trött (tack vare en lugn och skön helg). Glädje att jag får praktisera yoga tillsammans med M på morgonen!

Jag dansade upp när jag vaknade (med hjälp av min energilampa..men är det november så är det...) och stod på min matta strax efter klockan 0600 i morse.

Det är häftigt att känna hur jag kommer djupare i Padangusthasana och Pada Hastasana tack vare bandhas!

I övrigt tycker jag att Parivritta Trikonasana, Parivritta Parsvakonasana och Marichyasana C blir allt tuffare att göra. Övredelen (inbillar jag mig iaf) av ryggen känns väldigt stel och vill inte riktigt röra sig. Detta gäller i det dagliga livet också. Jag måste vända hela kroppen som en äldre människa för att titta bakåt...hihiii... Fast det konstiga i det här så kändes det som marichyasana D gick lite lättare (fick ingen assistans här idag).

M:s justering och assistans i Supta Kurmasana var inte så dramatisk idag som i torsdag och jag valde därför att göra klart hela första serien även om jag inte gjorde Garbha Pindasana helt korrekt med armarna genom lotusställningen (hade inte tillgång till vatten).

De avslutande ställningarna blev tyvärr slarvigt gjorda (som de alltför ofta blir..fy mig...). Jag stod dock på huvudet men höll på att ramla när jag tänkte alldeles för mycket på att hitta bandhas (kanske hade jag helt automatiskt hittat dem och borde bara fokusera på andingen).

M och jag har bytt rum där vi gör vår yoga. I det nya rummet står vi vända mot fönstret och det är en så fantastiskt att få träna och samtidigt känna hur dagen gryr och allt sakta vaknar till livet. Jag älskar det nordiska ljuset och att få uppleva morgonens första timmar är vad jag kallar vardagslyx!

Ett härligt yogapass idag!

Namaste!


Söndag med Mysore klass

Jag tycker ofta det känns väldigt varmt, roligt och välkomnade att besöka en yoga shala. Kanske är det för att jag känner mig hemma där. Självklart gör det mycket att både Susanna och JensAstanga Yoga Skole i Köpenhamn och Bodil och PeterYogamudra får mig alltid att känna mig speciell och önskvärd.

Idag undrade Peter om det fortfarande inte fanns någon Ashtanga yoga shala i Malmö och jag svarade att så vitt jag vet så finns det ingen men att vi är ett par stycken som träffas regelbundet och tränar self-practice tillsammans. Han berättade att han kände till en svensk ashtangitjej i Malmö samt eventuellt en danska som ska flytta till Malmö som utövar ashtanga yoga. Han skulle se om han hade kontaktuppgifterna och maila dem till mig!

Kul! Härligt att Peter tänker på mig här borta i Malmö!

Så om M flyttar iväg så kanske jag vinner en ny ashtangivän som jag kan träna tillsammans med i veckorna. Hoppas, hoppas, hoppas! Yogastunderna med M är så guldvärda!

Hur gick då yogan idag? 

Idag var vi sju yoginis och en yogi. Många av de som brukar dyka upp på söndagar var faktiskt inte där men jag antar att regnet, mörkret, hösten och november månad gör sitt till att man väljer att stanna hemma och förhoppningsvis träna där.

Jag är glad att jag kom iväg.

Mysore
passet var ok. Som vanligt var jag ganska ofokuserad. Tyvärr. Att träna utan glasögon hjälper mig och jag försöker använda mig av fokuseringspunkterna men ibland hjälper det bara inte. Särskilt inte när jag är i en ”ny” Mysore klass. Då blir jag ibland mer intresserad av de som tränar bredvid mig än vad jag själv gör – tyvärr. Som tur är blir det mer och mer sällan (jag får trösta mig med det i alla fall). 

Killen som tränade lite längre bort från mig rusade igenom första serien för att hinna till andra. Jag noterade att han gjorde vissa asanas väldigt slarvigt och stressigt (t.ex. Utthita Hasta Padangusthasana, Utthita Parsvasahita och Supta Padangusthasana). Jag är absolut inte den som ska döma andras yoga men idag fick en förståelse för vad Paul Dallaghan menar med att man inte ska få börja andra serien förrän man verkligen behärskar första. Börjar man andra serien för tidigt blir de asanas man gör i första serien oftast väldigt slarviga, vilket jag upplevde denna killens asanas. 

Jag känner personligen ingen stress att hinna vidare till någon ny serie utan just nu är det viktigare att klara av:

  1. Regelbunden träning
  2. Fokus på träningen när jag utför den och inte tänka på något annat
  3. Klara av de asanas som är mindre lätta just nu för mig

Tillbaka till yogan idag…


Jag fick bra justering i Pada Hastasana! Mina bandhas hjälper mig verkligen att komma djupare i denna asana!


Därefter var Peter på mig i Parivritta Trikonasana men alla vridningar just nu känns jättetunga för mig och min rygg upplevs som en stor, klumpig och nästintill omöjlig att vrida…

Slutligen hjälpte Peter mig i Urdhva Dhanurasana. Jag fick bl.a. hålla mina händer på hans fötter och så hjälpte han mig upp. Fantastiskt skönt att få en ordentlig stretch i främre delen av kroppen utan att för den delen få ont i ländryggen (har svårt att sträcka ut mig där). Men allt som har med bakåtböjningar och vridningar i min rygg känns sådär roligt…(se mina kommentarer tidigare angående ryggen).

Det kändes i alla fall roligt att börja denna yogavecka i Köpenhamn!

Namaste!


Ledd klass_Mysore klass_Självständig träning

  1. Första steget i Ashtanga yoga är att delta i ledda klasser med en yogalärare som instruera varje steg du ska ta. En självklarhet eftersom man i början varken kan eller vet hur eller vad man ska göra.
  2. Mysore Style (döpt efter byn där Sri Pattabhi Jois bor) är nästa nivå. Under en Mysore klass tränar en grupp yogis/yoginis Ashtanga yoga i enlighet med sin individuella nivån. Läraren finns där för assistans, justeringar och stöd samt coaching.
  3. Tredje nivån är självständig träning utan lärare. Denna nivå kräver mer självdisciplin, entusiasm, självkontroll, energi samt glädje!

Eftersom jag inte har någon Ashtanga yoga shala att gå till i Malmö/Lund-trakten kämpar jag med tredje nivån. Förvisso försöker jag delta i Mysore klasser men det blir max en gång i veckan i Köpenhamn. Eftersom jag tycker tredje nivån är svår försöker jag träna så ofta jag kan tillsammans med mina yogavänner – det blir ett mellanting mellan nivå 2 och 3. Vi tränar ihop men utan lärare.

Jag gillar att deltaga i ledda klasser ibland då yogaläraren kan vi dessa tillfällen ge råd, instruktioner och tips som ofta är svåra att förmedla vid t.ex. en Mysore klass. Jag har lärt mig mycket av att deltaga i en ledd klass då och då. Självfallet


Vad gäller egen träning utan lärare så är det en enorm utmaning för mig att hålla mig motiverande under ett helt eget träningspass. Att lära sig själv disciplin är som att lära sig en utmanade asana.

Går detta att applicera på t.ex. arbetslivet?
 

  1. Först går vi skolan och på universitet där en lärare undervisar oss
  2. På jobbet får vi ökat ansvarsområde allteftersom vi blir mer erfarna. Vi arbetar ensam och i grupp med arbetsuppgifter som vi själva får fastställa och genomföra efter bästa förmåga där vår chef coachar oss framåt.
  3. Att arbeta självständigt? Denna nivån är, liksom i min yoga träning, den största utmaningen för mig. Jag vill finna modet att ta språnget att bli min egen, att få skapa min egen livsstil, att få forma mitt eget jobb. Jag ska bara våga...!
Namaste!

Fantastiska pass

Veckan har rusat fram och jag har varit helt slut varje kväll!

Förutom söndagens fantastiskt härliga pass i Köpenhamn har det blivit två morgonpass hemma hos M - tisdag och torsdag.

Både hon och jag tycker dessa morgonstunder är guldvärda. M ger mig fenomenal assistans i de asanas jag behöver mest hjälp i. Jag ger självfallet henne assistans i de asanas hon kämpar med just nu (exempelvis Supta Vajrasana och Eka Pada Sirsasana) samt vi tycker väl alla om att få en liten extra push i Paschimottanasana eller för den delen i Prasarita Padottanasana C...

Det har inte varit speciellt stressigt på jobbet (jag har bestämt mig för att försöka lägga mindre personlig energi på arbetsuppgifterna) samt att jag har kommit i säng i vettig tid (somnar så fort huvudet läggs på kudden...), vilket inneburit att jag inte har varit så trött under yogapassen på morgonen. Det vill säga jag har inte varit helt död när jag kommit till de sittande asanas (hurra!). Dock, måste jag fortfarande kämpa med att hålla tankarna på ett ställe - här och nu - fokus på yogapasset och inget annat. Detta är verkligen en utmaning för mig. Men jag antar att det är så för de flesta. 

Ju mer jag tränar och ju mer regelbundenhet jag får i min yogaträning desto mer vän blir jag med min yoga. Jag antar att det är Gurujis devis..."do you practice and all is coming"....

Asanas..
Som jag nämnde innan ger M mig suverän assistans speciellt i Supta Kurmasana. Igår fick jag en sådan intensiv assistans och stretch i supta kurmasana att jag kände mig helt färdig efteråt. Beslöt mig därför att avbryta passet där och låta kroppen hämta sig. Ett steg i taget...inte stressa...

I tisdags fick jag förutom Supta Kurmasana en jättebra assistans i Supta Padagunsthasana och Supta Parsvasahita! Nice....

En häftig insikt jag kom fram till härom dagen var att jag kan sitta i Triang Mukha Eka Pada Paschimottanasana utan att behöva ta stöd av ena armen för att undvika att ramla på sidan. Jag minns när min första yogalärarinna i London sa att hon hade fått ta stöd med ena handen i denna asana i flera år innan hon klarade den. Wow tänkte jag då, jag kommer alltså att klara denna asana någon gång i framtiden. Därefter har jag aldrig lagt så mycket energi på just denna asana utan gjort den med hjälp av min hand som stöd. Och så helt plötsligt, inser jag, att jag kan sitta i denna asna utan något extra stöd från ena handen. Wow! Lärarinna hade rätt. En dag går det bara! Bandhas, bandhas, bandhas säger jag bara (och självklart lite grann att musklerna har stretchats ut men annars är det bandhas, bandhas och åter bandhas).
 
Namaste!

RSS 2.0