Sista dagen på Woyopracmo

Idag var sista dagen på Woyopracmo. Men den fortsätter faktiskt i februari också...

Idag blev det ett yogapass i min "kök-shala". Jag hade faktiskt ingen träningsverk från tisdagens yogapass men däremot idag! Kroppen känns så tung och stel. Så jag kan inte påstå att yogapasset flög fram precis. När jag kom till Marichyasana var jag helt slut och orkade faktiskt inte göra de avslutande asanas även om jag försökte. Lite tur hade jag också för lillprinsen kom till min räddning så jag hann heller inte göra dem!

Namaste!


Ett besök...

...i en yogashala blev det ikväll!

Igår kände jag att jag behövde få göra något BARA FÖR MIG, vilket jag inte har gjort på flera månader. Så jag föreslog till min man att jag skulle ta en sväng om Yogamudra idag för ett första besök i en yogashala efter födseln av vår son. Han tyckte det var en superbra idé.

Han och lillprinsen spenderade några härliga timmar ihop nu på kvällen.

Själv fick jag en helt underbar tid för mig själv! Yogapasset gick fantastiskt bra (som det oftast gör - första passet efter en viloperiod brukar flyga fram för då känner man inga "krämpor" och är mjuk och smidig). Det var varmt och fuktigt i shalan, vilket var skönt jämfört med köket här hemma!

Jag genomförde första serien fram till och med Navasana.

Det blev vinyasas mellan asanas och inte mellan sidorna. Inga hopp.

Lugnt och försiktigt.

Det var ju trots allt första ordentliga yogapasset efter lång, lång vila. Jag känner mig förvånansvärt stark. Starkare än vad jag trodde jag skulle vara.
 
Jag fick superbra assistans av Bodil.

Hon justerade min Ardho Mukha Svanasana så nu har jag ett längre avstånd mellan mina händer och fötter och kan jobba ännu mer på att sträcka ut ryggen - hm det kommer att kännas i skulderblanden imorgon!!

Bodil gav mig assistans i  Prasarita Padottanasana C vilket kändes befriande för mina skulderblad.

Efter yogapasset känns det som jag redan går rakare med ryggen. Bättre hållning. Graviditet och amning är ju inte det bästa för kroppshållningen precis....

Marichyasana A och B gick fint men C och D var tuffa. Jag hoppades att graviditeten skulle bidra till att C och D skulle bli lättare men ack nej, snarare tvärtom. Jag måste verkligen arbeta på dessa asanas.

Urdhva Dhanurasana gick ok men jag har blivit stel i överkroppen.

Styrka, kondition, flexibilitet med mera är verkligen färskvara!

Namaste!

Yogapass x 2

Häromdagen fick jag energi OCH möjlighet till att yoga. Det blev Surya Namaskara A och B samt de stående asanas. Hurra vad härligt det kändes! Fast nästa dag (igår) trodde jag musklerna skulle gå av!

Igår fanns det ingen tid för någon yoga men idag när vinden viner ute, regnet slår mot fönsterrutorna och lillprinsen leker med sin far tog jag mig tid att rulla ut mattan på köksgolvet som är ett hårt golv men ack så varmt och skönt tack vare värmeslingorna. Det ilade i benmusklerna av smärta när jag började med första Surya Namaskaran men sen efter några solhälsningar började kroppen bli varm och smidig.

Idag hann jag med Surya Namaskara A och B, de stående ställningarna men även några få snabba avslutande asanas sen ropade lillprinsen efter mig.

Jag tror, tack vare min gutt, att jag har blivit mycket mer fokuserad när jag väl står på yogamattan. Nu har jag bara x antal minuter på mig och kan inte hålla på och lulla runt för när min pojke vill ha min uppmärksamhet så är det nu, nu, nu och inte sen, sen eller efter mitt yogapass. Jag tycker detta är en positivt utmaning för mig och jag behöver verkligen öva på att bli mer fokuserad på min yoga.

Nu ska vi tända ljus, äta fruktsallad och mysa!

Namaste!

Förbättra din hållning..

Allt tid framför datorn eller för den delen amning och att bära ett barn gör att hållningen inte är var den brukade vara så här kommer några asanas som kan hjälpa till att öppna hjärtat och förbättra just hållningen. Alla asanas finns inte med i första serien men ibland kan man ju leka lite försiktigt!

Här kommer 6 asanas:

1. Dhanurasana:
yoga.about.com
Bild på Dhanurasan hämtad från yoga.about.com

2. Matsyasana

3. Setu Bandha Sarvangasana

www.yuna.at
Bild på Setu Bandha Sarvangasana hämtad från yuna.at

4, Ustrasana

5. Urdhva Dhanurasana

yoga.about.com
Bild hämtad från yoga.about.com

6. Urdhva Mukha Svanasana (tänk på att få fram bröstkorgen, skjuta ned axlarna och pressa ihop axelbladen)

www.yoga.com
Bild på Urdhva Mukha Svanasana hämtad från yoga.com

Tänk på att hålla varje asana minst 5 andetag gärna längre!


Namaste!

Retreat - den raka vägen

I lördags tittade jag på programmet Retreat - den raka vägen på SVT som är producerat av BBC. De flesta av oss västerlänningar törstar verkligen efter andlighet men är för "intellektualiserade" för att släppa allt och bara hängivet tro, känna och uppleva.

Allt har inte en logisk förklaring.

Jag tycker att det är fantastiskt att de mest kända vetenskapsmännen var och är djupt religiösa - ett exempel är Albert Einstein.

Jag har fått en trygghet i min egen andlighet tack vare Olle Carlssons bok (som jag tyvärr inte har läst klart...ni vet nog varför jag inte hunnit...) Kristendom för ateister.

Jag tror ALLA behöver andlighet för att leva ett fullt liv här på jorden.

När jag såg programmet slog det mig hur lika alla religioner är och religionsutförande. Det ingår mantran (t.ex. bönen i kristendom) och meditation (t.ex. djup försjunken bön) i samtliga andligheter. IUnder programmet var de djupt försjukna i meditation tidigt, tidigt på morgonen och de utförde också någon form av mantra senare på dagen. De fick också genomföra kroppsarbete och vistas i naturen, vilket jag tror är det bästa sättet för människan att uppleva andlighet. Att vara fysiskt är ett måste tror jag. Jag tror inte vi mår bra av att sitta still dagarna hela dagarna vid ett skrivbord och sen framför tv:n. Jag tror också vi mår så bra av att vistas i naturen för naturen är, än så länge, i harmoni och balans (får se hur länge till med all miljöförstöring), vilket jag tror förs över på oss när vi är i naturen.

Jag bor mitt inne i stan men försöker se naturen så gott det går. Något jag brukar göra varje kväll är att titta efter månen på för jag tycker den är så otroligt vacker. Igår var den magnifik redan vid 17-tiden!   

Varför har jag letat efter en annan religion som t.ex. buddismen eller hindusimen? Jo för jag har känt att de verkar vara mer toleranta än kristendomen. Men nu, efter att ha läst Olle Carlsson bok, inser jag att kristendomen är lika toelerant som andra religioner. Det är kyrkans lakejer som har försökt predika och anpassa kristendomen efter deras behag och egen intresse, vilket har fått kristendomen i mina ögon att verka kall och hård och intolerant. Precis tvärtom vad den är! 

Kristendom handlar ju om kärlek! 

Tyvärr möter man kyrkomän som fortfarande inte är toleranta mot det som är annorlunda. Jag mötte en sådan man så sent som för några veckor sedan. Inte konstigt att många lämnar svenska kyrkan när man blir mött på det sättet. Tänk att vara så fyrkantig. Tänk att männen inom svenska kyrkan inte är mer rädda om sina medlemmar. Som tur är har jag fått kontakt med en annan präst som förstår mig och det jag önskar! Hurra för HENNE!


Namaste!

Uppdatering av WoYoPracMo

Som ni förstår av mina väldigt få inlägg angående WoYoPracMo så går det inte så bra.

Livet är inte där det var för ett årsedan och jag har inte haft energi.

Jag har sug efter att träna men dagarna blir många gånger inte som jag har tänkt mig och jag får helt enkelt acceptera att min yogaträning ligger långt, långt ned på priorteringslistan, vilket är okej men jag längtar efter att få komma till en yoga shala och bara, bara fokusera på mig och min träning - kanske att få vara här eller här eller här eller varför inte här! Just nu är det lillprinsen som gäller och därefter sömn, promenader och tid med min man sen är ofta dagarna slut...

Namaste!

Längre...

....blir dagarna för var dag som går! Hurra! Kollade precis in den klassiska solfilmen på SVT.se och nu är dagarna drygt 20 minuter längre jämfört med förra veckan!

Hurra!

Jag älskar våren och nu är den äntligen på väg.

Med våren kommer ny energi! Jag tycker till och med när våren närmar sig att jag kan höra, se, lukta och känna hur allt vaknar till liv igen efter vinterns dvala och mörka dagar.

Härom dagen när jag var ute med lillen på magen (superduper bra träning för rygg och för motionen - hurra för BabyBjörn!) såg jag blommor på körsbärsträdet samt grönt på några häckar! Ja, det är lite väl tidigt och kanske onormalt men jag blir ändå glad!

www.humanflowerproject.com
Bild hämtad från http://www.humanflowerproject.com/

Något av det häftigaste jag har upplevt i mitt liv är mitt besök i Japan under körsbärsträdsblommningen. Det var så vackert att det nästan gjord ont.

I ett hus som jag bodde en gång i tiden hade vi stora körsbärsträd precis utanför köksfönstret och jag blev så glad varje år de blommande (jag blir bara glad av att tänka på dem). Som tur är har vi några körsbärsträd inte långt ifrån vårt nuvarande boende som jag tittar ofta på och följer blomningen (som ofta är kort men intensiv och alldeles, alldeles underbar!).


Namaste!

Att se saker som de egentligen är

Vipassana, Indiens äldstga mediationsteknik, betyder just det "att se saker som de egentligen är".

Första gången jag fick höra om detta via min vän B förstod jag inte riktigt vad det vad. Jag tror i alla fall det var Vipassana B hade utfört och tog inte till mig hans berättelse.

Andra gången jag kom i kontakt med det blev jag mest skeptisk och tänkte att det vill jag absolut inte göra.

Tredje gången fick jag se en film om Vipassana som handlade om hur Mr. and Mrs. S.N. Goenka med hjälp av 13 assistenter genomförde en Vipassana på fängelset Tihar i New Delhi. En vacker och fascinerade historia som man kan läsa mer om här. Jag kände fortfarande stor skeptisk efter att jag hade sett filmen men efterhand som månaderna har gått sen jag såg filmen har jag blivit allt mer nyfiken och skulle väldigt gärna själv vilja prova på det. Dock lär det nog dröja ett tag tills det blir aktuellt då jag inte är redo än på ett tag att vara ifrån min lillprins i så många dagar! Men om några år! 

Följande text om Vipassan har jag hämtat från http://www.se.dhamma.org/index.html 

"Denna teknik, utan anknytning till någon religion eller sekt, syftar till att fullständigt göra slut på mentala orenheter, och därigenom nå full befrielse som är den högsta lycka. Dess syfte är att läka människan; inte endast att bota sjukdomar utan att fullständigt bota allt mänskligt lidande. 
 
Vipassana är en väg till självförändring genom själviakttagelse, som fokuserar på det nära samspelet mellan kropp och sinne. Detta är något som kan upplevas direkt, genom disciplinerad uppmärksamhet på de kroppsliga förnimmelser som styr kroppens liv, och som oavbrutet står i samband med och betingar sinnet. Baserad på iakttagelse är detta en självutforskande resa till kroppens och sinnets gemensamma ursprung genom vilken man löser upp mentala orenheter. Detta leder till ett balanserat sinne fullt av kärlek och medkänsla. 
 
De naturlagar som styr våra tankar, känslor och förnimmelser blir tydliga för oss. Vi förstår genom direkt upplevelse hur man gör framsteg och hur man faller tillbaka, hur man skapar lidande och hur man befriar sig från lidande. Vårt liv kommer alltmer att kännetecknas av ökad medvetenhet, klarhet, självkontroll och frid."

På Vipassanas svenska och internationella hemsida kan man läsa mer ingående om hur en Vipassana kurs genomförs.

En dag blir det min tur....även om det känns som en enorm utmaning men en utmaning som jag tror skulle vara nyttig för mig!

Namaste!

Science of breath

Om någon undrar varför vi fokuserar så mycket på andningen i yoga:

"Controlling the breath, is a prerequisite to controlling the mind and the body" - Swami Rama

Namaste!

Nybliven mammaövningar forts.. 3

En bra artikel som jag kan varmt rekommendera:

After the Baby...Easy Strengtheners for the New Mom av Jaime Stover Schmitt


Namaste!


Nybliven mammaövningar forts..2

Träning av mula bandha (rotlåset) kan upptas så snart det känns behagligt och vill stärka bäckenbottenet och förhindra inkontinens.

Träning av uddiyana bandha kan också upptas så snart det känns ok. Gör uddiyana bandha i sängen, denna övningen kan bidra till att snabbare få organen att komma på plats igen.

Gör ocskå de övningarna som sjukhuset rekommenderar.

Namaste!


Nybliven mammaövningar forts.. 1

Vänta 3 månader (4:e trimestern) efter förlossningen med att börja med full Ashtanga Vinyasa yoga träning och börja alltid med första serien.

En anledningen är att livmodern ska ha tid på sig att minska till sin ursprungstorlek samt återkomma till sin rätta plats i kroppen.

Ytterligare en anledning är att muskler, leder och ligament i 4:e trimestern fortfarande påverkas av graviditetshormornerna och därför kan skador uppkomma om man börjar för hårt med yoga-övningar.

När du börjar med din yogaträning igen så börjar försiktigt och gör enbart gradvis djupare ställningar.


Namaste!

Det känns...

...i mina vader att jag gjorde några solhälsningar igår, precis som jag förfarade. Aj, aj, aj. Hoppas det går över till imorgon!

Idag har det varit en intensiv dag som slutade med att vi slocknade i sängen båda två under senare delen av eftermiddagen. Nu på kvällen har jag stretchat kroppen på min triangelkudde. Jag ska passa på att träna lite framför tv:n.

Namaste!

Lekfullt, långsamt och försiktigt

Efter ett litet äventyr igår är både jag och lillprinsen lite trötta. Så vi har tagit det lugnt så här långt idag.

När han slumrade till i förmiddags passade jag på att rulla ut yogamattan. På mattan provade jag på ett lekfullt, långsamt och försiktigt sätt några Surya Namaskara A och en B. Åhhh det var helt fantastiskt skönt för kroppen! Det var verkligen en märklig känsla att inte ha lillprinsen i magen.
Jag kände mig rätt tung i kroppen, trogligtvis p.g.a. tappade muskler..... Mina vadmuskler kändes som de hade krympt en storlek. Åh det kändes i och för sig så för de flesta musklerna. Förhoppningsvis går det rätt fort att återhämta mig till min tidigare styrka och flexibilitet när jag väl sätter igång och tränar regelbundet men det här får verkligen mig att förstå hur det är att vara nybörjare....


Namaste!


Nybliven mammaövningar

Det första varje nybliven mamma ska tänka på är att resan från att bli gravid, graviditeten, förlossningen till att man faktiskt blir mamma till ett fantastiskt litet barn är unik för varje kvinna!

Det andra varje nybliven mamma ska tänka på är att fokusera på det nya livet och på barnet som nu finns hos dig. Tid för träning kommer men den första tiden med barnet kommer aldrig igen. Ta vara på denna tid. LIkaså är inte kroppen redo för träning förän efter att blödningen har slutat vilket är 6-12 veckor efter förlossningen.

Det tredje varje nybliven mamma ska tänka på är att börja göra s.k. knipövningar för att få bäckenbotten att bli stark igen. Knipövningar kan man göra utspridd över dagen t.ex. när du går på toaletten, sitter och ammar/ger flaskan, sitter och leker/pratar med ditt barn.

I övrigt så försök att börja med promenader så snart som möjligt varje dag med barnvagnen (eller utan = kanske lite egentid för dig själv) så att du rör på kroppen! Du behöver såväl frisk luft som att få igång musklerna i kroppen på ett mjukt sätt.

Amning är också bra, liksom promenader, för att att få igång cirkulationen runt bäckenbotten. Men kan man inte amma så är det ingen fara utan promenader och knipövningar räcker gott och väl.

Acceptera att du kanske inte kan, orkar eller har lust att äta "rätt" och nyttigt den första tiden. Jag ville t.ex. bara äta onyttig mat med mycket socker i. Antagligen för att det gick åt så mycket energi till att bli mamma (det gör det fortfarande) och försöka få amningen att fungera (amningen tar fortfarande energi men på ett annat sätt nu sedan den börjat fungera). Jag äter bättre men orkar inte bry mig om det slinker ned en och annan mindre bra måltid. Fortfarande blir det också lite för mycket godis men jag lyssnar till min kropp och det är vad den vill ha just nu. Som tur är har jag märkt att suget efter onyttigheter och godis minskar allt mer successivt vecka efter vecka. 

Mitt råd är att välja vila framför ansträgning till dess att du känner att du har mer energi. För mig tog det en dryg månad innan jag fick någon somhelst extra ork/energi och jag kan fortfarande känna att jag väljer vila framför mer krävande ansträgning iform av träning. Det är viktigt för mig att vara en utvilad mamma (så gott det går) för att jag ska vara en "bra" mamma.

Promenader och vila har därför tagit den största delen av mitt vardagsliv utöver att ta hand om lillprinsen.

Allt eftersom jag har fått mer energi och lust har jag börjat fokusera på kompletterande övningar till promenader och knipövingar, primärt övningar som bygger upp musklerna kring bäckenbotten och bålen.

Kom ihåg att knipövningar måste vi göra resten av livet varje dag! Som tur är får vi, som praktiserar yoga, mycket hjälp av mula bandha och uddiyana bandha!

Kom ihåg att din kropp är din bästa guide! Lyssna till och utgå alltid från den.


Namaste!


Yogapass # 8-13

Ingen ordning med träningen vad gäller yogapass # 8-12. Mina ursäkter är att dagarna går så otroligt fort. Helt plötsligt är det kväll igen och dags att gå och lägga sig. Samt att jag är enormt trött. Jag har nog aldrig varit så trött i mitt liv som jag är nu  men samtidigt är det en otroligt spännande tid att få vara med min son! 

Idag har jag och mina två killar gått en jättelång promenad, vilket är bra träning. Vi har nog vandrat i över två timmar. Det är skönt att få röra på sig och känna vinden bita i kinden. Jag känner mig både uppiggad och frisk av en sådan promenad. Vi får hoppas att det inte regnar för mycket i veckan som kommer så vi kan gå på fler promenader.

Eftersom dagarna går så fort och jag är trött blir det även si och så med uppdateringen av bloggen. Bloggen är ju primärt tillför min träning. De stunder jag får över till "min egentid" blir en avvägning mellan att skriva, läsa, träna, bara vara och sova. Oftast tar jag tillfället i akt och försöker sova en timma.

Idag, yogapass # 13 blev träningen ungefär som yogapass # 4.


Ikväll har jag gjort nässköljning med såväl vatten s.k. Jala Neti som tråd Sutra Neti. Jag har varit irriterad i näsregionen sen jag blev gravid. Jag gjorde dessa övningar i Thailand med inte sen jag kom därifrån. Men ikväll tog jag fram min neti-pot  och fyllde den med kroppsvarmt vatten och salt. Det kändes som en befrielse efteråt. Jag kan andas fritt igen! Vilken härlig känsla det är! Jag gillar verkligen att göra Jala Neti men gör det som sagt inte så ofta.jala


Därefter gjorde tog jag fram min gummitråd för att göra Sutra Neti. Jag har väldigt känslig näsregion (plus att jag tycker det är lite äckligt och obehaglig) så jag får inte igenom gummitråden i näsan till svaljet utan bara nyser och nyser och nyser men med övning kanske jag klarar det en dag. 

sutraJag känner att jag har tappat hållningen dels pga förlorade muskler i magen och ryggen dels pga att jag bär min son mycket.

Något jag därför tycker om att göra är att lägga mig på rygg med en hård triangelkudde under övre delen av ryggen. Det är så skönt att få sträcka ut främre delen av kroppen. Jag brukar sträcka ut armarna över huvudet! Om man inte har en triangelkudde (jag köpte min i Thailand) går det lika bra att rulla ihop sin yogamatta och lägga under ryggen. För att göra yogamattan tjockare kan man rulla in filtar i mattan också. Det är en bra övning inför Urdhva Dhanurasana.

En annan övning jag tycker om för att sträcka ut kroppen är Gomukhasana. Jag brukar t.ex. passa på att göra den när jag står i duschen eller ja när jag har händerna fria och några minuter över. Det går fint att göra den bredvid den lille när han roar sig själv i babygymmet. Jag brukar hålla varje sida minst 1 minut och andas lugnt och stilla. Tycker du det är för svårt att nå händerna bakom ryggen så använd en handduk och "gå" sen med händerna närmare varandra med hjälp av handduken.

Namaste!

Jag är...

....helt fascinerad över hur fort dagarna går nu när jag har lillprinsen att umgås med hela dagarna. Oftast hinner jag inte ens hälften av vad jag hade tänkt mig. Men idag har varit en bra dag. Jag har varit superproduktivt  men nu är jag trött. 
Jag har i och för sig har jag inte hunnit göra något bara för mig själv - förutom nu då jag skriver dessa rader. Men jag ska strax träna, förhoppningsvis får jag lite tid till att fortsätta att läsa Kristendom för ateister samt göra lite anteckningar lite i min skrivbok.

Namaste!

Yogapass # 5-7

Yogapass # 5 var väldigt likt yogapass # 4. Inga större skillnader.

Det känns i magmusklerna att jag har satt i gång och börjat träna.....

Yogapass # 6 var obefintlig mer eller mindre. Jag har ingen bra ursäkt.

Yogapass # 7 tvingade jag mig till och när jag väl börjat kändes det kul. Varför är det ett sådant psykologiskt hinder ibland att träna något över huvud taget? Ibland önskar jag hade en personlig tränare som kunde heja på mig när jag känner mig alldeles seg och när huvudet tar över hand för kroppen är ju inte trött.

Ja eftersom jag inte har någon personlig tränare eller någon att träna tillsammans med för den delen så är denna blogg och WoYoPracMo just nu mina personliga tränare.

Namaste!

Ett citat värt att återupprepa...

...från Bill Cosby :

"Jag har inte nyckeln till framgång, men nyckeln till fiasko är att försöka vara alla till lags."


Namaste!

Yogapass # 1-4

Yogapassen # 1-3 var helt och hållet psykologiska. Jag kunde inte ta mig samman och komma igång. Tröttheten tog över och det kändes övermäktigt att ens börja med yoga. Jag ville inte. Orkade inte.

Men som sagt helt och hållet psykologiska.

Så igår hände något.

Yogapass # 4
Jag hade 10 minuter över innan det var dags att göra mig i ordning för att lägga mig. Jag tänkte nu eller aldrig. Jag la mig på golvet och påbörjade mula bandha övningar och gick sedan över till att träna uddiyana bandha. Det tog mer än 10 minuter och jag kände mig uppiggad och glad efteråt. Nu är jag på gång. Allt tack vare WoYoPracMo! Utan den motivationen hade det nog tagit ytterligare några dagar innan jag påbörjade någon form av träning utöver promenaderna. 

Det känns väldigt utmanade att börja träna igen då kroppen fortfarande är sliten och magmusklerna känns väldigt svaga. Det tar också på energin att amma så det passar därför fint att börja med mula och uddiyana bandha övningar. Ingen bråska. Kroppen ska ju hålla i många år till. 

Jag är glad att jag har lagt fokus på promenader  och knipövningar de första veckorna och inte ens ägnat en tanke åt yoga. Fokus på att återhämta mig och lära känna min son samt bli en familj! Allt annat hinner komma efterhand.   

Jag kommer att skriva om vilka sorts mula och uddiyana bandha-övningar gör framöver (jag får skriva lite i taget när jag har tid och ork...och lillprinsen tillåter det!).
 
Namaste!


WoYoPracMo

Förra årets NaYoPracMo gav mig en bra start på det nya året så jag kände när jag såg att Yogamum hade startat upp WoYoPracMo att jag även i år vill deltaga.

Jag är egentligen inte redo att börja någon intensiv yogaträning  ännu men eftersom kriteriet för att deltaga är följande:

Because there are so many styles of yoga, and every yogi is different, there is no one "right" definition of a practice. You can do your daily 90 minute ashtanga practice, or a short restorative practice. The working definition of what counts as a practice is "At least 10 minutes in any pose or series of poses, with awareness and breathing, qualifies as a practice."

..kände jag att det är ett perfekt tillfälle för mig att sakta, sakta komma tillbaka.

Så jag har bestämt mig för att träna ca 10 minuter varje dag med fokus på mula bandha och uddiyana bandha.


Namaste!


Dagens tanke...

... jag är villig att lära mig något nytt varje dag!


Namaste!

Det...

....kommer information snarast (när tid ges + ork...) men tänk på att promenader är det bästa den första tiden plus knipövningar. Ha inte bråttom. Njut av tiden med den lille om det går....

Namaste!

Drömmer...

...om att få vara på ett varmt ställe och få njuta av sol, värme och god mat tillsammans med mina killar samt att få yoga!

Kanske att få vara här.....


Namaste!

God fortsättning...

....på det nya året!

Tänk om jag hade vetat idag för ett år sedan att jag skulle ha en liten prins som låg och sov i rummet bredvid medan jag skrev dessa rader, då hade jag nog lagt benen på ryggen och sprungit. Det är alltså tur att man inte vet allt som livet kommer att ge en i gåvor och utmaningar.

En liten yogasummering av 2007.

Jag antog utmaningen NaYoPracMo och genomförde den galant under januari 2007! Hurra för mig! Jag fick till och med en gåva för att jag genomförde månaden även om själva utmaningen att jag verkligen yogade varje dag var den bästa gåvan i sig! En bra "kick start" på det nya året.

I februari påbörjade min yogalärarutbildning hos Paul Dallaghan som hade sin fantastiska avslutning i Thailand. Det var intensiva veckor i Thailand men jag växte och utvecklades massor tack vare den utmanade och krävande kursen. Och på köpet fick jag massor av fina vänner som nu är runt om i världen och undervisar i yoga eller deltagar i yogaretreats särskilt nu under vintern.

Min kära sambo kom till Thailand och fick uppleva min yoga och mina yogavänner. Det var härligt att få dela det med honom. En dag kanske han också provar på att yoga. Jag älskar honom så fantastiskt mycket för att han stöttar mig i min yoga och har ett öppet sinne för vegetarisk mat. Han och lillprinsen är bäst!

Jag började undervisa yoga. Jag startade mitt alldeles egna företag! Jag fick enormt mycket beröm som yogalärare. Lilla egot i mig tog åt sig massor och mitt självförtroende växte flera centermeter.

På våren fick jag ett oväntat besked att jag var gravid! Jag mådde inte så bra de första månaderna så jag valde att inte utöva någon yoga själv. Jag fortsatte dock att undervisa. Graviditeten lärde mig bland annat att inte bli för fokuserad på asanas och att hela tiden komma längre och längre i serierna utan att fokusera på här och nu. Att yoga handlar om att jobba innefrån och ut.

Jag deltog i en yogaworkshop under året som var med Stefan Engström hos Yogamudra

Under mina veckor i Thailand lärde jag mig att yoga med en gravidmage även om min mage nog var relativt liten. En unik och härlig upplevelse. I Thailand fick jag också lära mig pranayama på ett mer säkert sätt, något som jag hoppas jag kan fortsätta med mer fokuserat framöver (när jag har ork och tid....vilket kan kanske dröja..)

Hösten kom och jag fortsatte att undervisa men fick åter igen lägga min egen fysiska yogaträning på hyllan då jag fick väldigt ont i bäckenet. Magen växte men undervisning fortsatte och gick, trots magen, fantastiskt bra. Jag tror t.o.m. lillprinsen gillade det.

Veckorna innan förlossningen valde jag att vila, vila och vila så gott det gick. Tur att jag fick lite vila för förlossningen var en tuff utmaning men gick väldigt bra tack vare yogan då jag hade lätt att slappna av och vila mellan värkarna och på så vis hämta ny kraft. 

Sedan lillprinsen kom till världen har det inte blivit någon yoga men jag längtar tills kroppen är redo. Jag ska ta det försiktigt och ett steg i taget då kroppen har varit med om en jätteutmaning och som fortlöpt under 9 månader och som fortsätter med amningen. Det borde således innebära att det tar mer eller mindre lika lång tid för kroppen att återhämta sig. Nu är det sköna promenader som gäller.  

Något som jag har lärt mig med lillprinsens ankomst är att jag behöver så mycket mindre sömn än vad jag trodde tidigare. Att jag har klagat över att behöva gå upp kl 0500 för att yoga (alltså fått mindre än 8 timmars sömn) inser jag idag är lyxproblem!

Dela gärna med er av ert yoga år 2007!

Namaste!RSS 2.0