Humör

Känner mig på dåligt humör. Antaligen för att jag är trött. Borde träna pranayama men har ingen lust eller ro i kroppne även om jag vet att det är precis vad pranayaman kommer att ge mig.

Hm...kanske ska passa på att sätta mig ned och bara andas lugnt - ingen pranayama - bara yogaandning en stund för att varva ned, fokus på mig själv och hämta ny energi.

Låter som en god idé!

Namaste!


Yoga Thailand växer

Yoga Thailand växer och kommer om ett år öppna ett nytt ställe på Koh Samui. Hoppas det inte blir alltför mycket dyrare att åka dit på retreats på den nya stället. Den nya platsen har de döpt till Bodhi Dharma "Place of Awakening". Det ser fint ut. Jag hoppas jag får möjlighet att besöka det !

Namaste!

Fullmåne

FullmåneIdag är det fullmåne så då får vi alla en välförtjänt vila i hela två dagar eftersom lördag är en yogahelgdag! Fast jag tränar ju inte längre så varje dag är vilodag för mig....ialla fall ur ett Ashtanga vinyasa yoga perspektiv. Men jag behöver denna vila för jag är trött och tung.

Tänk på att alla ni som tränar regelbundet verkligen tar denna vila! Och ni som inte tränar regelbundet(d.v.s. 6 dagar i veckan) bör träna idag men ta det lite lugnare!

Namaste!

Trevlig kläder...Jag tycker dessa var fina träningskläder. Även om det heter Jackie goes jogging så kan nog Jackie does yoga i dem också! :)


Namaste!

Street yoga

Detta är vackert. Detta är yoga!

Namaste!
Nu är inte många veckor kvar...

Ja nu är det inte många veckor kvar och jag börjar känna mig trött och sliten faktiskt. Jag vill inte gnälla eller klaga för jag har ett fantastiskt liv med massor av möjligheter men just nu är jag trött, trött, trött och vill bara vara hemma och vila. Förstår inte hur jag ens ska orka med en förlossningen men förhoppningsvis kommer mitt tempo att lugna ned sig om 2 veckor så jag kan börja ro om mig, hemmet och den "lille där inne" som gärna gör sig "hörd" hela dagarna och kvällarna. ;)

Jag vill så mycket men måste acceptera att jag kan inte göra allt. Jag får helt enkelt respektera mig själv och min situation som den är och att det kommer en tid när jag har mer energi igen.

Ja nu är det lill-lördag och om ett par dagar är det sovmorgon igen! ;) Tjohoo!

Glöm inte att ta en andningspaus! Det ska jag göra nu!


Namaste!


Guruji - en dokumentär

Guruji


Igår så jag en dokumentär om Sri. K. Pattabhi Jois på en knapp halvtimma. Dokumentären hade gärna fått vara lite längre för det var roligt att få en liten inblick i Jois liv - ett liv som han har dedikerat till yoga - hur hårt livet än varit för honom och hans familj. Han är en av få personer som spenderat drygt 25 år som elev till Sri T Krishnamachar och spridit läran om yoga till västvärlden. 

Jag önskar dokumentären hade varit längre men det var fina extra material såsom att M.A. Jayashree förklarar "guru-systemet" , ett system som inte alls finns i västvärlden.  Utöver det var det trevligt att få se innuti shalan i Mysore när flera av Jois elever praktiserade samtidigt. Samt att få ta del av den stora festen när han fyllde 90 år! Jag tycker detta är en dokumentär som man lätt skulle kunna visa för icke-invigda "ashtangis" för att ge dem en liten glimt av hur och varför man tränar ashtanga yoga.

Jag hoppas verkligen att jag snart få resa till Mysore och träffa Sri. K Pattahabi Jois innan hans liv på jorden är över.


Namaste!

Andning

Stanna upp en stund i din vardag och andas medvetet.


Hur medveten är du av din andning?

Är den ytlig eller djup?

Andas du in och ut med samma längd?

Hur långa är varje andetag?

Är dina andetag oregelbundna?

Är en näsborre mer öppen än den andra?

Andas du med din mun?

Är du trött och spänd?

Är du stressad?

Hur är dina ögonbryn?

Håller du upp dina axlar?


Ta en andningspaus såsom rökare ta en rökpaus.


En andningspaus hjälper till att:


Lugna nervsystemet

Skapa en inre medvetenhet

Pigga upp sinnet

Få musklerna att slappna av

Berika ditt blodtillförsel

Slappna av och skapa fokus

Arbeta mer effektivt


Känn hur skönt det är att fokusera på andningen några minuter innan du återgår till dina vardags/arbetssysslor. Vilken skillnad det kan bli....


Namaste!


Yogafilmer

Jag tycker dessa yogafilmer är fantastiska. Jag har säkert länkat till dessa tidigare men gör det igen för de är fina.

Krisnamacharya Yoga Film 1938

B.K.S. Iyengar 1938 newsreel Part 1

Iyengar Video 2

BKS Iyengar pranayama

Sri K. Pattabhi Jois on Ashtanga Yoga

Enjoy!

Namaste!En tanke för dagen...

"A spirited mind never stops within itself; it is always aspiring and going beyond its strength." - Montaigne

Att alltid vara villig att utvecklas som person!

Namaste!

Yogans gynnsamma effekter

Ni har väl tänkt på att yogan gör oss inte bara mjukare, smidigare, piggare och lugnare utan faktiskt hjälper den oss att lindra smärta (vilket jag bl.a. märkte i somras när jag fick otroliga smärtor kring revbenen när muskler och organ säkert flyttade på sig p.g.a. livmodern), ökar vår koncentrationsförmåga och förbättrar vår sömn.

Stress - tack vare att vi tränar upp att andas med "yogaandning" som innebär allt färre och djupare andetag per minut känner vi oss mindre stressade och får ett skönt lugn inom oss. Ni försöker väl, specielt på de avslutande asanas att verkligen förlänga, fördjupa och minska antalet andetag per minut då man ska stå i de inverterade ställningarna i minst 3-5 minuter.

Tack vare djupare och färre andetag per minut lyckas vi kanske t.o.m. sänka vårt blodtryck genom att blodkärlen i hjärtat slappnar av så att blodet kan flyta friare men detta har jag i och för sig inget belägg för. Men tanken är väl fin!?!

Bland det bästa jag vet är att se yogaelevernas förvandling från att de rusar in med andan i halsan på eftermiddagen/kvällen till att de vandra lugnt och stilla ut ur yogashalan efter dryg timmas träning. Helt annat lugn och sinnesstämning än efter ett gym- eller aerobicpass. Känner ni igen er!?!

Namaste!

Ingen bra träningsvecka för pranayama

Eeehh borde kanske uppdatera hur det går med min pranayama. Ärligt? Inte alls bra. Jag trodde jag hade all tid i världen men efter det inlägget ändrades det mesta. Så det är har åter varit en vecka fylld till bristningsgränsen...på gott och ont. Det mesta är roligt och jag måste säga att jag är imponerad av mig själv av allt jag orkar göra och det tempo jag håller med tanke på att jag är i 8:e månaden. Jag ska inte sticka under stolen med att jag saknar så otroligt mycket min träning och jag vet att jag bör vänta 8-12 veckor efter förlossningen med att börja träna igen så det är ett bra tag kvar.

Jag har ju planer att fokusera på min pranayama istället för enbart asanaträning och ska göra ett nytt ärligt försöka den kommande veckan. Kanske, kanske, kanske orkar jag stiga upp en kvart tidigare på morgonen och göra den då. Men jag är rätt trött....ja jag vet att pranayama ger ork och energi men nu är jag som sagt höggravid....

Namaste!

Mantra - ashtanga vinyasa och mangala mantra

Jag har tidigare skrivit ned inledningsmantrat till Ashtanga Vinyasa yoga. Jag har funderat lite över mantrat de senaste dagarna sen jag fick en fråga om det.

Några tankar.

Ordet man betyder att tänka - och en mantra är en tanke eller förnimelse/känsla utryckt genom ljud. Ett mantra kan bestå av ett eller flera ljud som inte behöver ha någon specifik betydelse. Eller just det, att det består av tankefulla meningar.

OM är ett av de mest kända och äldsta mantras.
OM symboliserar det universella kraft och är källan för alla ljud på vår jord.
OM och andra mantras används bland annat vid meditation för att hjälpa individen att ta sig till en högre nivå av medvetenhet när mantrat upprepas om och om igen s.k. japa. Vibrationen från ljudet av mantrat förenas med vibrationen av tanken och skapar stillhet. 

Inom Ashtanga Vinyasa yoga börjar vi vår asanaträning med en icke-religös mantra, vilket är trevligt för att skapa respekt till vår träning, hjälpa till att fokusera vår medvetenhet till yogaträningen.


Andemeningen med Ashtanga vinyasa yoga mantrat (annan översättning) är att först och främst tacka våra lärare för vägledning som du får samt att erkänna Patanjali som "yogans fader".

Andemeningen med Mangala mantra (annan översättning) är önska fred, välgång och glädje för alla på vår jord.


Namaste!
En liten tanke för dagen!

"Throughout your life, there will be many little endings, every day. It is these endings that somehow give shape to the fragments of your life that are called experience. And it is this 'experience' that makes up one's life." -- James V. Cunningham

Ny vecka, nya möjligheter

Då rullar en ny vecka igång och som tur är, är mycket mindre inbokade "måsten" denna veckan! Hurra för det! Så jag kan fokusera lite mer på mig själv några kvällar nu, hoppas jag! ;) Och den fokus kommer att bestå i pranayama. Jag känner att min pranayama har blivit lidande för min trötthet och min fysiska yogaasana träning har blivit lidande p.g.a. min höft.

Jag tror dock att om jag återupptar min pranayama så kommer jag förhoppningsvis att minska min trötthet!

Likaså har jag en stor morot med min pranayama och det är att den hjälper nog till bra vid förlossningen även om profylaxandning är något annorlunda så är kunskap i andningsteknik och avslappningsteknik två bra redskap att ta med sig till förlossningen som närmar sig med stormsteg!

Så ett av mina mål denna vecka är att få igång en regelbunden pranayamaträning - helst på morgonen.....

Namaste!


Årstiderna

Trötta och sega efter jobbet blev vi glatt överraskade av en stor fruktkorg utanför vår ytterdörr när vi kom hem!

Fruktlåda

Vi provbeställer leverans av färsk frukt från årstiderna (vi älskar verkligen frukt) så det ska bli kul att se hur det här fungerar. Kanske blir det att vi provar någon av de andra korgarna. Förutom god frukt, förhoppningsvis så ekologisk som möjligt, så får man vid varje leverans härlig recept på grönsaker och vegetariska rätter. Mmmm nice! Inspiration.

Imorgon blir det nog en härlig fruktdrink! Vitaminkick. Tror jag behöver det nu när hösten kryper på och jag känner mig lite trött och sliten. Långa arbetsdagar utan någon energikick från min yoga...mina andningsövningar går det lite si och så med också. Oh well energin till det rinner nog till snart!

Namaste!

Baby boy!

Sri R. Sharath och hans familj har idagarna fått en pojke den 24 september!

Här finns lite bilder på den nya "yogi"-killen! ;)

Stort grattis till Sharath och hans familj!


Namaste!


Authorized

Jens Bache i Danmark har blivit "authorized" att undervisa Ashtanga Vinyasa Yoga. Han undervisar tillsammans med sin käraste Susanne Finocchi (som också är "authorized") på Astanga yoga skole i Köpenhamn.

Jens Bache

Jag har inte tränat där på länge....med tanke på min livssituation men också för att jag uppskattar värmen som finns hos Yogamudra.dk.

Namaste!

Kino

Kino, en fantastiskt underbar härlig yogalärare som också är certifierad. Om ni har möjlighet att deltaga på en workshop eller retreat med henne så gör det! Hon är en charmig, pedagogisk och inspirerande kvinna!

Namaste!

Saaknar!

Jag saaaaknar min fysiska yogaträning men det går bara inte att träna....det gör för ont helt enkelt. Oh well det är väl inte så lång tid kvar....eller hur var det nu! ;)

Namaste!

Gratulerar!

Nu har min yogalärare Paul Dallaghan blivit certifierad. Ett grattis till honom!

Namaste!


RSS 2.0