Grattis på födelsedagen i efterskott, Guruji!

Det är så mycket som snurrar i mitt huvud just nu. Intryck, information, förändring för att nämna några att det helt glömdes av att skicka en födelsedagshälsning till Sri. K. Pattabhi Jois som fyllde år igår då det var full måne.


Så jag skickar en varm födelsedagshälsning till honom såhär i efterhand....


GRATTIS
OCH
HIPP HIPP HIPP
HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!!!!!!!!!Namaste


Ett citat att reflektera över

Do good, be good, be kind, be compassionate
- Sivananda


Är du medveten om vad du äter?

Är du medveten om vad du äter?

Själv försöker jag jobba efter 80 % - 20 % riktlinjen.

80 % väl medveten om vad jag äter och att det är nyttigt, näringsrikt och hälsosamt för kroppen, själen och matsmältningssystemet samt har en positiv effekt på min yoga-utövning.

20 % väl medveten om vad jag äter men att det är mindre nyttigt, näringsrikt och hälsomsamt för kroppen, själen och matsmältningssystemet.
 
Namaste!
En tanke för dagen...

Some think it's holding on that makes one strong; sometimes it's letting go.


- Sylvia Robinson

A letter from Sri.K. Pattabhi Jois to Yoga Journal, Nov. 1995

"I was disappointed to find that so many novice students have taken Ashtanga yoga and have turned it inot a circus for their own fame and profit (Power Yoga, Jan/Feb 1995). The title "Power Yoga" itself degrades the depth, purpose and method of teh yoga system that I received from my guru, Sri. T. Krishnamacharya. Power is the property of God. It is not something to be collected for one's ego. Partial yoga methods out of line with their internal purpose can build up the "six enemies" (desire, anger, greed, illusion, infatuation and envy) around the heart. The full ashtanga system practiced with devotion leads to freedom within one's heart. The Yoga Sutra II.28 confirms this "Yogaanganusthanat asuddiksaye jnanadiptih avivekakhyateh", which means "practicing all the aspects of yoga destroys the impurities so that the light of knowledge and discrimination shines". It is unfortunate that students who have not yet matured in their own practice have changed the method and have cut out teh essence of an ancient lineage to accommodate their own limitations.

The Ashtanga yoga system should nevere be confused with "power yoga" or any whimsical creation which goes against the tradition of the many types of yoga shastras (scriptures). It would be  a shame to lose teh precious jewel of libiration in teh mudof ignorant body building.

K. Pattabhi Jois, Ashtanga Yoga Research Institute, Mysore, South India


Vinyasas - hur och varför

Två veckor av kursen har redan passerat! Jag stormtrivs och lär mig enormt mycket även om jag inte kan fysiskt deltaga i alla momenten. Dock har jag och de flesta av oss varit väldig trötta under den senaste veckan vilket jag tror är normalt på en sådan intensivkurs som denna. Utöver den normala tröttheten fick jag nog en värmechock (för maten är det inget fel på) och blev lättsjuk i magen under några dagar. Jag kunde fortfarande deltaga i allt men jag hade lite mindre energi. Så i fredags la jag mig riktigt tidigt på kvällen....

Det är asana-träning och pranayama-övning varje morgon, sex dagar i veckan, därefter har vi lektioner i olika ämnen hela dagarna såsom Yoga Sutras, asanas, anatomi, meditationsövningar m.m., m.m.. Som tur är, är vi lediga två eftermiddagar och nästan hela lördagen så det finns tid att göra utflykter eller sova ikapp lite energi.....

I eftermiddag ska vi diskutera vinyasa - hur man gör dem och varför.

Namaste!Kriyas

I morse gick vi igenom kriyas, d.v.s. renlighet och hur man renar sin näsa genom att använda en neti pot och ett gummisnörre. Att tvätta näsan med kroppsvarmt saltvatten med hjälp av en neti pot har jag gjort förr och tycker faktiskt om att göra det. Jag känner mig ren och frisk efterå. Däremot att använda ett gummisnöre gick inte alls bra. Antagligen för min rädsla och att jag tyckte det kändes äckligt och gjorde ont. Men jag ska öva lite varje dag så en dag kanske det går...

Annars är vi lediga idag. Tur för jag behöver ta det lugnt och vila hela mig. Jag har inte gjort många knop idag. Puh.

Längtar efter min sambo....men han kommer snart....

Namaste!


Meditation och ömma lårmuskler

Träningen är intensiv precis som det ska vara på en retreat men fantastisk! Denna vecka har vi haft enbart ledd klass förutom en mysore-klass. Jag tycker det är mycket tuffare att deltaga i en ledd klass då tempot avgörs av läraren och inte av min egen andningstakt. Å andra sidan är det samtidigt väldigt givande då jag blir medveten om nya delar av min träning tack vare lärarens tempo och instruktioner.

Jag har verkligen träningsverk i mina lår!! ;)

Dock enbart ett pass kvar. Sen är det lördag = ledig enligt ashtanga yogans traditioner och på söndag är det nymåne = ledig.

På kvällarna har vi meditationsövningar och det finns två suveräna lärare som verkligen guidar oss igenom hur man kan genomföra ett mediationspass. Så under veckorna jag är här kommer jag få genomgå flera meditationstekniker, vilket känns spännande.

Vad som är bra att veta när man ska meditera är om man är en lyssnade, seende eller kännande person. Beroende vilken typ av person man är passar olika meditationstekniker. Jag är antingen en lyssnade eller kännande person, troligtvis den senare och ska således använda tekniker som korrenspenderar med detta sätt att uppleva världen.

Meditation = "to attend to"

To attend to this moment in time.

Ikvällens meditationsövning fick vi bara sitta och kom en tanke upp kunde man fundera på om det var en positiv eller negativ tanke utan att lägga någon värdering i den och sen låta tanken gå. Ett mycket bra sätt som fungerade för mig att komma till ro och känna att jag kan vara med mig själv här och nu. Vad läraren också påpekade var att vi inte ska förbjuda oss själva att göra något för det är precis som att lova sig själv på nyårsafton att aldrig mer äta choklad...vem kan klara av det löftet? Så att förbjuda sig själv att inte få röra sig eller tänka under meditation är lika med att misslyckas för tankar tillhör vårt nervsystem. Så istället ska vi tillåta oss detta men samtidigt försöka minimera altl. Åh utmaning men det gick bra idag för mig!

En annan meditaitonsteknik som jag gillade var att säga aum 12 gånger och sen fokusera på antingen tecknet aum (seende person), ljudet aum (hörande person) eller vibrationen från aum (kännande person). Också en väldigt effektivt mediationsteknik.

Namaste!

På plats!

Det kommer bli en intensiv retreat här i Thailand men otroligt givande! Träningen är mer intensiv än hemma så det känns i musklerna! Härlig trötthet också!

"Practice is not feeding old habits it is opposing greed, hatred and delusion.....where friction and difficulty arise, that's the place to work" - Ajahn Chah

Visst är ovan citat så sant! Det är lätt att ge upp när det börjar bli jobbigt. Jag jobbar otroligt mycket med det här just nu särskilt med min meditation men jag har även de senaste dagarna funnit asana-träningen tung...men alla dagar kan ju inte vara soliga och likaså kan ju inte alla träningspass bli superbra!

Det roliga med att åka på yoga retreat är att man oftast träffar personer som man träffat på andra yoga retreats och workshops. Hittills har jag träffat 2 personer! Vi är cirka 25 nationaliteter och alla är här av samma orsak vilket gör det så givande och ödmjukt!

Det känns kul!

Jag har fått mina kokosnötter som är det jag saknar mest från Indien. Koksmjölken! Mmmmm så god! Tyvärr förvarrar de dessa i kylen så mjölken är något för kall annars perfekt! Så mycket bra näring efter intensiv yoga när man svettas mycket. Kan verkligen varmt rekommendera detta om ni kommer till ett land som erbjuder stora, färska kokosnötter (går inte att få i Sverige...tyvärr...).


Namaste!


Snart åker jag!

Imorgon reser jag. Blir borta i nästan 2 månader. Vet inte hur jag har tillgång till Internet men några inlägg ska jag nog lyckas göra!

Namaste!


Utthita Parsvakonasana A & B

Dessa två asanas, A & B, stärker ryggen, höfterna och benen och öppnar lederna i vrister, knän och höfter. De bidrar också till att onödigt fett på höfterna och magen försvinner. Ytterligare positiv effekt är att matsmältningsorganen aktiveras. Om man har smärtor i korsryggen mildrars dessa och andningssvårigheter underlättas. Vridningen av ryggen förbättrar felställningar och spänningar i ryggen samt stärker och lugnar nervbanorna.

Hämtat från Petris Kraften bakom yoga

Namaste!

Regn, regn, regn
Oj, vilket regnväder vi upplever i Skåne. Kanske kommer vi få en regnperiod i Sverige framöver....who knows! Klimatet har ju alltid förändrats på vår jord så varför skulle det stanna upp nu?

Nu är det drygt ett dygn tills jag ska resa på en yogautbildning och jag är verkligen upprymd! Som tur är kommer pojkvännen efter några veckor så att vi kan umgås på min "fritid". Jag tror t.o.m. han lovade i ett svagt ögonblick att prova Ashtanga yoga när vi är där!

Jag har inte tränat alls mycket på sistoende och känner mig lite nervös inför resan p.g.a. det då jag vet av erfarenhet vilken grym träningsverk jag får när jag åker på yoga retreats och inte har tränat regelbundet innan men jag har ju överlevt förr.

Hurra!

Namaste!

Innan väckarklockan - är det möjligt?

Idag var första morgonen på flera, flera månader som jag vaknade INNAN väckarklockan! Jag funderade på om jag skulle gå upp och yoga men lät, tyvärr, huvudet vinna över kroppen och sov en timma till. När jag vaknade en timma senare gick jag upp först och utan några problem. Hurra vad skönt att inte känna mig helt superslut! Semestern var nog välbehövd och kom i rätt tid!

Kanske blir det lite yoga ikväll?

Namaste!

RSS 2.0