Balans och harmoni!

Åååh jag hade så många planer för gårdagskvällen då jag hade hela lägenheten för mig själv.
Hahhaa det slutade med att jag stupade i säng strax efter klockan 21.

Trots att jag la mig tidigt var jag inte människa att stiga upp på morgonen för min yoga.

Det gick inte. Snoozade nog i över en timma.

Så nu när jag fått tillbaka yoga-energin så är jag trött på ett annat plan!

Livet, livet, livet.

Jag vill ha balans!

Harmoni!

Tröttheten beror på jobbet dock inte p.g.a. arbetsbelastningen...

Men snart är det helg.

Och vacker väder!

Så det kan ju bara bli bättre!

Och yoga vill jag ju göra! Det är bra!


Namaste!


Ett bra pass idag

Ett bra pass idag. Fram till Navasana. I och för sig inga vinyasas mellan sidorna däremot mellan varje sittande asana. Det känns som jag får mycket spänningar i min höft under dagen och det är befriande att få öppna upp höften på morgonen. Det blev lite stressigt på slutet då jag planerat att åka med bussen till jobbet idag. Men jag hann allt.

Glädjen i yogan börjar komma tillbaka så sakta. Äntligen!

Solen strålar!

Härligt!


Namaste!


Asanas (tredje delen)

Andlig utveckling förutsätter att man har en lätt men ändå stark kropp som är ren och fylld av livskraft. En stark och livskraftig kropp utvecklar man genom att utföra de olika asanas. Ställningarna rengör de inre organen och nervsystemet och på så vis avlägsnar olika sjukdomar som kan störa sinnets koncentration. En sjuk och svag kropp klarar inte av att skapa ett stabilt sinne.

Ashtanga yogan innehåller sex rörelseserier som alla har sin egen uppgift att rena och förstärka kroppen och själen.

Yoga Chikitsa, första serien, hjälper till att rena kroppen från sjukdomar, förhindrar att nya uppkommer samt ger ett starkt och friskt liv. Första seriens ställningar tillsammans med andningen, bandhas och dristi börjar med att räta ut kroppen och balansera den. Serien bidrar också att avlägsna överskotts fett och slagg från kroppen. Utöver det utvecklas koncentrationsförmågan, kontrollen över kroppen och själen samt förbättrar blodets cirkulation och rengör de intre organen. 

Shodhaka, andra serien, renar nervsystemet

Sthira Bhaga kallas de avancerade serierna A, B, C och D och integrerar styrka med skönhet. Dessa serier kräver oändlig vighet, styrka, behärskning av andningen och bandhas samt sinneskoncentration av utövaren.

För samtliga serier gäller det att man klarar av varje asana utan möda innan man går vidare till nästa asana. Varje asana förbereder utövaren (kroppen och sinnet) inför nästföljande asana så varje asana har en viktig funktion och ska inte underskattas eller påskyndas förbi. Alltså asana-träningen nytta försvinner om man hoppar över svarare asanas eller underskattar tärningsmetoden genom att förändra den eller göra den enklare.Namaste!


Effektivitet är uppskattat

Igår blev det ett kort yogapass på eftermiddagen. Jag kortade ner passet något för att få en stund bara med mig själv, mina tankar och funderingar. Det var tyst runt omkring mig förutom fågelkvittret utanför. Solstrålarna flödade in genom fönsternra. Själv satt jag i ett mörkt hörn av rummet på min yogamatta och bara var. Insåg att det var länge sedan jag hade femton minuter bara för mig själv och tystnaden. Det är vardagslyx tycker jag. Vardagslyx att kunna mer eller mindre sitta och titta in i en vägg utan att behöva göra någonting, inte meditera, inte andas, inte fixa, inte läsa, inte skriva bara vara.

Idag tog det en timme för mig att komma upp på morgonen och ställa mig på min yogamatta. Jag tränade tillsammans med Mark Darby dvd:n men den har slutat fungera. Jag hann med en halvtimma ungefär. Bestämde mig för att köra ett längre pass efter jobbet. Dumt tänkt. Efter en dryg timma på jobbet idag insåg jag att jag inte skulle komma hem före klockan sju. Suck. Alltså jag måste träna på morgonen i fortsättningen.

Idag insåg jag att de bästa medarbetarna är de som har mycket att göra utöver jobbet såsom barn, andra intressen etc för de är de mest effektiva medarbetarna, vilket jag uppskattar då jag vill hinna med min egen yoga träning och mitt extra jobb. Tyvärr har inte min närmsta kollega dessa egenskaper eller förutsättningar. Oh well jag får bli än mer tydlig.

Jag har blivit tillfrågad att förlänga mitt extra jobb! Hurra! Vilket bra betyg för mig! Glad! Ska tacka ja!

Imorgon ska sambon resa hemifrån tidigt, tidigt på morgonen så jag ska försöka stiga upp samtidigt med honom så att jag hinner med ett litet längre yogapass imorgon.
Namaste!


Positivit yogapass

Det tog en timma att komma upp. Får jag skylla på något förutom mig själv så är det mörkret...hahhaaa....dålig ursäkt...men det har blivit en aning mörkare på morgonen nu i och med att vi ändrat klockan....och mörker gör mig tröttare....dålig ursäkt men jag tror faktiskt att några av mötena på jobbet idag gjorde att jag drog mig för att stiga upp...när jag väl stigit upp har dagen börjat...

Men jag kom upp tillslut för jag kände längtan efter att få praktisera.

Jag valde att praktisera tillsammans med Mark Darby dvd:n. Den gav mig komfort, energi och en yogapartner. Jag behöver det just nu. Det blev ett kort program idag. 20-30 minuter men jag kände lust, motivation och glädje! Allt det jag har saknat de senaste veckorna. Så kort men positivt pass. Jag hann inte med mina andningsövningar så jag får öva på dem ikväll.Namaste!Strålande sol

En skön promenad i längs med vattnet i Västra Hamnen.

Solen strålade!

Glada människor!

Spralliga hundar!

Ute på en av bryggorna var två yogautövare. Det verkar som den ena undervisade den andra.

Jag frågade mig genast:
Varför väljer man att utöva sin yoga mitt på en brygga, mitt på en vårdag när solen skiner som mest och nästan alla människor är lediga och väljer att promenera längs med vattnet i Västra Hamnen?

Törstar man efter uppmärksamhet?
Törstar man efter att få visa upp "titta vad jag kan som utövar ashtangayoga"?
Titta jag är lite förmer än i andra?
Eller?

För vi vet, från Sri, K. Pattabhi Jois Yoga Mala att
Yoga ska inte praktiseras utomhus under bar himmel, inte på en plats som är oren, inte på en plats med dålig luft, inte i en källare eller på ett tak. Istället ska platsen vara ren, på havsnivå och ha fönster.

Vi vet också att ashtangayoga ska helst utövas på morgonen innan soluppgång eller på kvällen vid solnedgången.

Men som vi också vet är det inte lätt att som nybörjare leva upp till allt....det tog ju, som jag skrev, Petri sju år att få sitt sinne redo för sex yogapass i veckan.

Mmm hmm...så det är verkligen inte min mening att dömma andra men jag blev lite konfundersam när jag gick förbi och tittade på dem. Visst platsen är otroligt vacker och enormt rofyllt att se utöver vattnet men samtidigt blåste det väldigt mycket (hur nyttigt är det för kroppen under ett yogapass). Kan man hålla koncentrationen lugn och fin när man vet att det går förbi hundratals människor som tittar och kommenterar?

Jag bara undrar.

Samtidigt ångrar jag mig att jag inte gick ut och sa hej. Jag menar finns det fler ashtanga utövare i trakten så är det ju kul att lära känna varandra men jag ville inte störa dem mitt i yogapasset. 

Oh well nu lagar älsklingen mat så det är bäst jag dukar.

Jag har vilat från yogan hela helgen!

Skönt!


Namaste!


 


Kraften bakom yogan

Jag läste följande i boken "Kraften bakom yogan" av Petri Räisänen:

"Det tog sju år innan mitt sinne var färdigt för sex träningstillfällen i veckan och innan jag kände att min kroppp fungerande mjukt och följde mitt sinne."

Puh!

Visst är det härligt att känna att vi har alla varit nybörjare någon gång!


Som yogaelev blir vi aldrig fullärda utan vi är just elever hela livet men vi utvecklas konstant!
 

Namaste!Niyama (andra delen)

Niyama innefattar fem regler.

Shaucha (renhet)

Yttre renlighet såsom att rengöra hyn, tänderna, håret och övriga kroppsdelar.

Santosha (förnöjsamhet)

Fortgående förnöjsamhet, lycka, livsglädje och förståelse oavsett yttre faktorer. Alltså se misstag, besvikelser och förtvivlan som lärdomar. Sri. K. Pattabhi JOis ?Varje dag är en god dag, varje stund är en god stund.?

Tapas (självdisciplin)

Swadhyaya (självutforskande genom heliga texter)

Ishwarapranidhana (överlämna sig till den högre makten genom såväl handlingar som tankar)Namaste!


Yama (första delen)

Yama innebär mental renlighet och grovt översatt betyder det självkontroll och etiska inställningar. Yama indikerar hur varje individ ska förhålla sig till omgivningen, d.v.s. att individens handlingar och inställningar är en del av världsalltet och således kan välja att påverka det positivt eller negativt. Tack vare yogaträningen kommer människan närmare till insikt om Yama och hur det kan tillämpas i vardagen.

Yama kan delas in i fem budord.

Ahimsa (icke-våld)

Satya (ärlighet)

Asteya (att inte stjäla)

Brahmacharya (förökning av livskraften)

Aparigraha (måttlighet)

Yogaträningen ger en lämplig möjlighet att iaktta sin egen ahimsa-inställning. Alla kommer vi någon gång till en asana som kroppen ännu inte är mogen för. Det är då lätt att bli frustrerad, vilket leder till att man tvingar sig själv in i ställningen trots att kroppen inte är redo och på så vis skadar sin kropp. De "utmanande" asanas finns där av en anledning. De finns där för att lära känna sin egen kroppen, att inte använda våld utan respekt, ödmjukhet, förståelse, ärlighet och acceptans för kroppens begränsningar, sinnesläget och andra omständigheter.

Ahimsa innebär självfallet också acceptans av livets skillnader samt att inte skada andra genom ord, tankar eller gärningar. 

Satya innebär att vara ärlig mot sig själv och andra. Inom asana-träningen ska man t.ex. kunna genomföra sina asanas flytande och med en lugn andning innan man avancerar till efterföljande asana. Yogaträningen ska vara njutbar inte fylld med smärta.

Asteya
handlar om att lära sig att inte fuska, stjäla eller vara avundsjuk på andra. I sin egen asana-praktisering ska man således inte tävla eller jämföra sig med andra yogaelever. Inte heller vara avundsjuk på de som kommit längre i sin asana-träning utan istället hämta inspiration från och lära sig av dem. 

Brahmacharya
handlar om att förhindra yogaelever att bli sexuellt passionerade vid olämpliga tider under månaden. Det finns tider då det anses mer lämpligt för män och kvinnor att uppskatta varandras kroppar. 

Aparigraha
- Det största hindret för att utvecklas är att man alltför snabbt försöker framskrida i yogaställningarna, att man gör andningsövningar och mediterar innan kroppen och sinnet är redo för det samt att man överskattar sin egen andliga nivå.


Namaste!


Ashtanga yogans åtta delar

Ashto betyder åtta och anga betyder delar (fritt översatt). 

Yogaövningar befriar kroppen och sinnet från spänningar och orenheter. Genom att befria kroppen från olika hinder kan prana (livsenergi) bättre och enklare flöda fritt igenom kroppen.

De fyra första delarna, de s.k. yttre övningarna som man kan träna fysiskt är
Yama
Niyama
Asana
Pranayama

Sri K. Pattabhi Jois har valt, när han undervisar västerländska elever, att börja med Asana och Pranayama. Anledningen till detta är att de två första delarna kan vara svåra att förstå för någon som aldrig har varit introducerad till den österländska filosofin och traditioner.

Asana och pranayama övningar förstärker, rengör och balanserar kroppen och sinnet. Kroppen och sinnet blir genom Asana och Pranayama övningar mogna att begrunda Yama och Niyama.


Namaste!


Vilodag med andningsövning

Idag gav jag mig själv paus från yogan.

Gick upp i god tid och satte mig på vardagsrumsmattan med ansiktet vänt mot våra stora fönster så att jag kunde känna morgonljuset på mitt ansikte medans jag blundade och gjorde en ny form av andningsövningar.

Jag har svårt att koncentrera mig på andningen under en längre tid så jag har som mål att minimum sitta helt koncentrerat i fem minuter morgon och kväll. Faktiskt lättare sagt än gjort för mig.

Jag påminner mig dock hela tiden att i början klarade jag inte av att göra Ashtanga yoga ensam hemma men med regelbunden träning och tålamod klarar jag det mesta!

Det gäller att ta små, små steg framåt hela tiden.

Ja på tal om steg så måste jag bestämma vart jag vill sätta mitt nästa steg i övriga livet. Huhua men det gäller att lyssna på magkänslan. Jag behöver bara få lite lugn och ro omkring mig så jag hör vad min magkänslan säger!

Snart dags för kvällens andningsövning!


Namaste!


Sri K. Pattabhi Jois

Sri K. Pattabhi Jois är sjuk. Florida workshopen är inställd.
Synd. Men han verkar dock må bra.


Namaste!


Effektivt pass

Bra dag!
Flera konstruktiva och givande möten på jobbet.
Effektivt och producerande i övrigt på jobbet med tanke på alla mötena och att jag slutar tidigt på tisdagar. 

Hittade 45 minuter på eftermiddagen att genomföra min asana praktisering (hade ingen lust i morse så jag bestämde mig för att jag inte behövde träna idag men så kom tillfället på eftermiddagen och jag kände mig sugen).

Jag hann fram till Navasana. Jag bestämde mig för att utesluta alla vinyasas för att spara energi och behålla min motivationen. Mmmmm det kändes så skönt efteråt. Glad!

Glad att det blev av.

Jag kände mig full av energi och mjuk i kroppen.

Det är en stor skillnad att träna på morgonen och eftermiddagen/kvällen. Kroppen är så mycket mjukare på eftermiddagen. Jag kom t.ex. så mycket djupare i de asanas som är vridningar än vad jag brukar på morgonen.

Så än en gång en bra dag idag!

Tack!

God middag på kvällen!

Jag känner mig lagom trött nu!Namaste!


Mental kraft borta

Jag var pigg i morse. Utvilad. Skön känsla.

Väl i min "shala" försvann all energi. Kroppen var så tung, så tung. Orkade inte göra solhälsningarna. Fick snabbt slarva mig igenom ett par stycken av A och B.

Gjorde hela första serien. Inte speciellt slarvigt och inte speciellt långsamt men segt p.g.a. ingen ork rent mentalt. 

Fick tipset att inte vila liggande på rygg då det signalerar till kroppen att nu vill jag sova, vilket är helt logiskt när jag tänker efter! Så i fortsättningen om jag vill vila lite så ska jag stanna i barnet ställning. 

Men jag gjorde första serien och det kändes bra. 

Namaste!

 

En mysore-klass

"Ska jag, ska jag inte, ska jag, ska jag inte"...så lät min inre dialog i morse som fortsatte med..."vill jag, vill jag inte, vill jag, vill jag inte....men det kommer säkert kännas superbra efteråt...fast jag vet ändå inte om jag vill..."

Jag gick upp. Funderade lite. Och bestämde mig för att åka till Köpenhamn och Astanga Yoga Skole.

Det var väldigt mycket folk på Mysore klassen idag. Så det blev snabbt varmt och fuktigt. Jag hamnade längst bak och fick inte så mycket assistans men det gjorde inget för jag kände att min kropp nog ändå inte skulle orka med det.

Passet flöt på helt ok. Jag kände mig mjuk och stark. Mina vinyasas flög nästan fram. Härligt. I övrigt kändes ujjayi andningen något ansträngd men den var där hela tiden.

När det gällde mina bakåtböjningar så upplevde jag det som jag kom högt, högt upp och det var skönt att få sträka ut framsidan av kroppen. Det gick inte så bra att gå ner i brygga från stående (klara det en gång själv idag) och jag orkade inte puscha mig. Som tur var kom inte Susanna och assisterade mig så jag slapp kämpa extra mycket. Skönt. Tack. Istället kom en annan tjej och hjälpte mig gå ner och hon höll upp mig på ett väldigt bra sätt (svårt att förklara) så jag fick sträcka ut mig ytterligare.

Sirsasana övade jag på att gå upp med raka ben och det gick ok. Jag måste stå närheten av en vägg igen då jag inte hittar balansen direkt när jag kommer upp. Jag orkade bara försöka en gång sen kände jag mig helt slut och hade ingen motivation eller ork att puscha mig längre.
Namaste!
Tacksamhet!

"Att hitta till en djup känsla av tacksamhet över det vi har går inte att nog betona vikten av. Med det menar jag inte att vi ska sluta sträva efter mer av utveckling, glädje, kärlek och annat. Men om vi inte uppskattar och känner tacksamhet över det vi har kommer vi aldrig att känna oss nöjda med det vi får."
Ur "Självkänsla Nu!" av Mia Törnblom


Namaste!
Vara den viktigaste i sin värld

"Om du vill ha kärlek och respekt måste du börja med att erkänna din egen betydelse. Du är varken viktigare eller mindre viktig än andra människor i sociala sammanhang, men för dig själv är du faktiskt den viktigaste i världen. Det är bara du som konstant kan fylla på ditt behov av självrespekt, oavsett vad andra säger, gör eller tycker. Öva på att ofta ge det till dig själv. Kom ihåg att du är med och bestämmer din egen framtid."
Saxat ur "Självkänsla nu!" av Mia TörnblomNamaste!Tänkvärt kring perfektionism

Ingen person kan göra en asana "perfekt"
Namaste!

Det är ok

Jag ska nog bara observera och acceptera att jag inte har hundra procent motivatation i min yoga-asana-praktisering just nu.

Jag är inte speciellt trött på morgonen så jag kommer upp i god tid men när jag väl står på mattan har jag ingen lust. Jag gör några solhälsningar, några sittande asanas och sen så fokuserar jag på min andning en liten stund.  Det är allt. Ingen energi.

Så är min yoga-asana-praktisering just nu.

Det är ok.

Jag kommer hitta tillbaka.

Namaste!
Upp och ner

Jag har tappat motivationen i min yoga asana praktisering. Jag kom upp i morse men kände mig inte motiverad alls. Det blev några solhälsningar och några sittande asanas men lusten fanns inte där. Märkligt. Jag har aldrig upplevt det tidigare. Jag var i alla fall på mattan och det kändes trots allt bra. Men jag antar att liksom i livet så går det upp och ner i yoga-praktiseringen.

Namaste!

Vad vi känner

Yoga är inte det vi ser men det vi kännerNamaste!

Lite tankar kring Ashtanga yoga eller yoga generellt....

Tidpunkt
Det är bäst att försöka praktisera yoga-asana samma tid varje dag. De bästa tiderna är antingen precis innan soluppgången eller precis innan solnedgången då jordens energier är mest balanserade vid dessa tidpunkterna.

Andningen
Om andningen blir ansträngd eller ojämn under yoga-asana-träningen, pausa och återförena med din andning. Om man inte andningen är fokuserad och jämn, sluta med asanan som du gör.

Basen
Fokusera på grunden/basen i varje asana snarare än hur du kommer in och ut ur positionen. T.ex. i de stående asana var uppmärksam på var fötterna ska vara och väx där ifrån i positionen (armar och dylikt är egentligen bara prydnad i asanan).

Mognad
Bara för att en elev är väldigt flexible alternativ stark behöver inte självklart betyda att hon/han ska fortsätta till nästa asana i serien som hon/han gör. Varje elev måste praktisera konsekvent och hängivet under en lång tidsperiod. Det är läraren som beslutar när det är dags för en elev att fortsätter till nästa asana. Det kan betyda att vissa elever  kan fortsätta i en serie snabbare (få flera ny asanas) även om de inte kan genomföra alla asanas fullt ut  jämfört med en annan elev.

Unika
Vi ska aldrig jämföra vår egen asana träning med någon annan. Vi är individer med olika kroppar, själar och sinne samt livssituationer. Vi har alla egna förutsättningar och ska utgå från dem!


Namaste!

Yoga Chikitsa

Den första serien i Ashtanga yoga kallas också för Yoga Chikitsa, d.v.s. yogaterapi och anses vara den mest krävande delen av Ashtanga yoga just för att det är den första serien man lär sig som nybörjare och varje start är svår. (Vilket jag kan skriva under på!)

Praktisering av Yoga Chikitsa hjälper till att rengöra de inre organen i kroppen och motverkar ansamling av slaggprodukter i kroppen samt att hålla kroppen fri från sjukdom.
Yogasanas kan hjälpa att återbalansera en sjuk kropp och behålla balans i en redan frisk kropp. Detta tycker jag är vackert. Inga hokuspokus. Inga piller. Bara fokus på att hitta harmonin och balansen i den egna kroppen och själen.
Namaste!

Disciplin

För mig är Ashtanga yoga väldigt mycket. Idag är ashtanga yoga för mig disciplin men också få vardagen att fungera så att jag mår bra.

Just nu är tempot i min vardag, kanske inte speciellt högt men intensivt, vilket gör att inte orkar med allt (bl.a. min yogaträning). Eller jag kanske snarare ska uttrycka det som att jag har inte orken att vara fullt så disciplinerad som jag var i januari med min träning hemma på köksgolvet alternativt vardagsrumsgolvet.  

Det är trots allt så mycket lättare att gå hemifrån tidigt, tidigt på morgonen till en yoga shala med en lärare och andra yogi(ni)s i rummet som ger energi och motivation än att ställa sig ensam på köksgolvet med en sovande sambo i sovrummet intill. I yoga shalan är det lite som att lägga en bit av ansvaret och disciplinen hos någon annan än sig själv. För i en yoga shala är det svårare att "fuska" och det är svårare att "ge upp".

Men i slutändan så handlar yoga om att kunna praktisera själv utan hjälp av andras energi.
 
Att hitta den egna självdisciplinen gör man inte på en eftermiddag utan det är en process. För livsituationen förändras hela tiden och med den förändra man sig själv och sin yoga praktisering.

Idag blev det solhälsningarna.


Namaste!


Vårsol på lunchen

MMmmmm lycklig! 

Vårsol!

Värme - 15 grader i solen!

Tjohooo!

Kan det vara bättre en måndags morgon?
Namaste!


Jag praktiserade

Idag stod jag på mattan prick klockan 0600 tack vare att jag var tvungen att åka och låsa upp vår "shala" samt på ren vilja. Jag sov mig nog igenom större delen av yogapasset. Hahhaa! Inte det minsta trött i kroppen men ögonen ville knappt vara öppna och jag orkade inte göra något extra. Tack, tack, tack för att jag var tvungen att åka iväg för hade jag varit kvar hemma hade sovit i en dryg timma extra. Visst det blev inget fantastiskt yogapass men jag gjorde det.

Jag var där.

Jag praktiserade.


En del av Ashtanga yogan som jag tycker är fantastiskt är just att man reperterar sekvensen så att det blir kroppsminne tillslut. Så när jag tränar behöver jag inte tänka på nästa asana utan kan koncenterera mig på den asanan jag är i nu samt min andning. (Sen kan jag, som idag halvsova igenom passet...hhiiihii!).


Namaste!


Schlageryoga?

Det gjode gott med miljöombyte och lite schlager ovan på det tillsammans med goda vänner. Ny energi!

En lång härlig vårpromenad idag. Fåglarna kvittrade. Snödropparna lyste i vårsolen. Härligt!

Ljust länge!

Den fysiska yoga träningen har varit vilande för trots nya intryck och miljöombyte känner jag mig trött i kropp och själ.

En dag i taget. Det är viktigt att låta kropp och själ att vila. Jag kan inte vara fröken duktig jämt! ;)Namaste!

Full fart framåt

Full fart framåt. Tur att det är några månader nu i vår och inte under hela året. Det tar en hel del energi av mig. På gott och ont. Så imorgon får det bli ett litet miljöombyte på ett par timmar som nog gör mig gott. Få lite inspiration och energi!


Namaste!Kort yogapass

Snabbt yogapass idag. Inte mycket att rapportera. Känner inte för att blogga.

Ska tända ljus.
Äta gott.
Mysa i soffan.


Namaste!


Tid kommer

Jag vet att vi alla har 24 timmar per dag att använda men ibland (ofta) önskar jag att jag hade några timmar till!

Visst skulle jag kunna nyttja mina timmar än mer effektivt men samtidigt så behöver jag ett par timmar varje kväll för att varva ner och inte göra något speciellt innan det är dags för att sluta ögonen.

Oh well.
Det är i alla fall rättvist. Vi har alla 24 timmar varken mer eller mindre!

Namaste!Ljus, ljusare, ljusast

Wohoo!

Idag kom jag minsann upp! Inte så tidigt som jag tänkt mig men jag kom upp - det är det som räknas.

Så klockan tjugo i sju stod jag på mattan.

Wow!

Ljus, ljusare, ljusast! Eller nåt i den stilen!

Det var fantastiskt ljust ute och således inne i vardagsrummet (har gäst på besök så jag vill inte yoga i köket..).

Enorm energikick!

Inga lampor behövde tändes!

Surya Namaskara A och B. Samtliga stående asanas. Försökte förnimma mig var höften ska vara i Parivritta Trikonasana men jag har inte riktigt kroppsmedvetenhet i denna asana - lite koll har jag men jag behöver jobba mer på denna asana. Vridningar är ju inte riktigt min grej alla gånger.

De avslutande asanas fick göras snabbt för klockan blev mycket. Jag övade dock en stund på Sirsasana. Det asana har blivit kul (tänk för mindre ett år sedan var jag rädd för att stå i Sirsasana...härligt med förändring att nå nya mål!)! Längtar till nästa tillfälle jag får öva på Sirsasana!

I övrigt känner jag av min vänstra axel i Sirsasana vilket jag tror beror på att jag inte stabiliserar axlarna, skuldrorna och ryggen tillräckligt bra. Öva, medvetenhet och kontroll!

Jag hoppas jag kan komma upp fler mornar för det är otroligt ksönt att få starta dagen så här även om det blev lite stressigt på slutet. 

Hela dagen har känts roligare och lättare!


Namaste!
 

Bra avslut på dagen...

Puh det blev solhälsningarna efter jobbet!
Skönt och avslappnande.
Övade också på att gå upp med raka ben i Sirsasana.
Skönt avslut på en lång och halvrolig jobbdag.

Namaste!


Morgonens pass....

B är sjuk, så ingen yoga för honom. Jag ville inte stiga upp i morse. Så ingen yoga för mig heller. Ont i kroppen sen gårdagens yogapass. Dåligt humör i övrigt.  Längtar redan till helgen och veckan har knappt börjat.. Måndags syndrom?
Förhoppningsvis ändras humöret till det bättre i eftermiddag...förhoppningsvsi orkar jag göra någon form av yoga efter jobbet....


Namaste!Kino MacGregor

Kino MacGregor


Kino MacGregor som har gett mig massor av inspiration att utveckla min yoga har blivit "certified teacher".

Det vill säga hon har klarat av åtminstoende de tre första seriena av Ashtanga yoga samt demonstrerat en lämplig nivå av färdighet i dessa serier som bestämts av lärarna på Ashtanga Yoga Research Institute (AYRI). Utöver detta har hon generellt gjort 8 eller fler årliga resor till AYRI Mysore med 6+ månaders varaktighet samt har minst 8-10 års daglig Ashtanga Yoga träning.

Grattis Kino!

Jag tror faktiskt hon är en av de yngsta som har fått titeln certified teacher!

Skoj!

Hoppas jag får träffa henne snart igen!


Namaste!

Hot-ginger-lemon-honey

Mmmmm "hot-ginger-lemon-honey" drack jag alltid varje kväll i Indien. Ibland även på morgonen. Något jag kan verkligen rekommendera!

Ett glas (mugg) med varmt vatten som smaksätts med färsk ingefära, färsk citronsaft och honung.

Låt svalna lite grann.

Drick och njut!Namaste!

Vet du vad du äter?

Jag läste en intressant artikel i tidningen Veckans Affärer av Gunnar Lindstedt som handlade om "Vet du vad du äter? 

Ja vet vi moderna storstadsmänniskor hur mat produceras egentligen? På grund av vår okunskap finns risken att vi industrialiserar allt mer av vår matproduktion och på så vis blir av med viktiga näringsämnen. Ja, vi har redan kommit en lång, lång bit på denna väg. Tyvärr. Det är ett vansinne anser jag. 

Jag önskar precis som Niklas EkdahlDN att vi ska få en "gastronomisk revolution" med lokal produktion, skonsam djurhållning och mindre kött. Som det är idag och jag refererar till vad Niklas skrev "i Sverige prioriterar vi låga livsmedelspriser och får den smaklösa, miljöfarliga mat vi ber om". Ja tänk att vi fiskar torsk utanför Norges kust som vi skeppar till Kina för att fileas för att sedan tillbaka i frysta förpackningar till Skandinavien och säljas i våra matbutiker. Hurra för bra miljö- och matpolitik! Eller inte.... 

Jag äter inte kött längre förutom fisk och skaldjur. Tidigare när jag åt kött (dock inte så ofta) så köpte jag köttet hos vår lokala köttbutik runt hörnet i där vi bor. Anledningen var att där visste jag att djuren hade fått växa upp på en lokal bondgård fått all den kärlek som djuret ska få samt att inga onödiga transporter hade krävts! Köttet var självklart dyrare att köpa men åååååhhh vad gott det smakade. Tack vare den fina kvalitén behövde jag inte köpa kött så ofta då jag fick i mig bra protein och en köttbit som smälte i munnen och gav en underbar god smak.  

Kanske kommer senaste trenden från Manhattan till oss....där det gröna köket, kombinationen av miljömedvetenhet, ekologiskt jordbruk och glorifiering av mat som tillagats av människor och inte av maskiner.
Eller som på Harvard Club där det står på menyn från vilken gård varje mat kommer från.  


Ja enbart framtiden kan utvisa hur det blir med genproducerad och industrialiserad mat?.men bra mat kostar pengar. Det är bara något vi måste inse. Mat ger oss livskvalitet så det är värt att lägga pengar på maten anser jag!Namaste!


Våren är här!

Jag skulle inte vilja påstå att jag är någon dataguru...nu när blogg.se har gjort sina uppdateringar till en nyare version har min blogg fått ett något konstigt utseende....oh well det får väl se ut så tillsvidare...tills pojkvännen har tid att hjälpa mig....

I veckan som gick körde jag igång ytterligare ett extrajobb, vilket resulterat i mindre bloggande och mindre yogande men jag kommer igen så fort ork och rutiner kommer på plats.

Idag körde jag och pojkvännen till Köpenhamn i strålande vårväder - solen sken (skiner) från en kornblå himmel och termometern pekar mot 9 plus grader! Härligt, härligt!

Det blev en fantastiskt bra yogapass hos Peter på Yogamudra.dk. Han ger mig otroligt bra feedback och assistans. Jag fick beröm på att jag har tagit till mig och varit lyhörd till hans justeringar i mina Surya Namaskaras.

I Parivritta Trikonasana känner att jag inte riktigt vet var jag har min höft och hur långt jag har vridit mig. Jag har inte hittat en kroppsmedvetenhet i denna asana.

Prasarita Padottanasana C
 var väldigt behaglig idag när Peter hjälpte att sakta föra ner armarna mot golvet (händerna/armarna rör inte golvet ännu men huvudet är väl på plats på mattan).

Av någon anledning glömde jag helt av att göra Ardha Baddha Padmottanasana och kom inte på att jag hade glömt den förrän jag var i Ardha Baddha Padma Paschimoottanasana så jag brydde mig inte om att gå tillbaka och göra Ardha Baddha Padmottanasana.

Triang Mukha Eka Pada Paschimottanasana
har blivit så mycket bättre och jag behöver inte alls så mycket justering för att komma rätt i den. Jag har suttit många, många år i denna asana med hjälp och stöd av en hand som fått hålla mig upprätt så att jag inte ramlat åt ena sidan.

Peter hjälpt mig att få en ordentligt vridning i Marichyasana C, vilket självklart hjälpte att komma lättare in i Marichyasana D med hans assistans. Jag fick förresten bra assistans i Marichyasana A. Jag gillar att få assistans i denna asana då assistansen gör att jag får en ordentlig sträkning i höften.

Sirsasana har tagit mig många år att lära mig p.g.a. att jag har varit så rädd för att stå på huvudet (det kändes helt onaturligt). Jag går därför fortfarande gradvis upp i ställningen med böjda ben. Peter vill nu att jag ska gå upp i Sirsasana med raka ben och sen gå ner igen med raka ben, tårna ska nästan nudda golvet och så ska jag gå upp igen. Wow...!! Tala om att behöva jobba med mina magmuskler! Peter ändra också på min huvudposition och hur jag knäpper ihop fingrarna och lutar huvudet mot dem. Det blev mycket bekvämare. Men oj vad jag mådde illa ett tag efter yogapasset då jag verklgien, verkligen, verkligen jobbade med mina magmuskler! Det ska bli kul att öva på den här asana framöver.

Hur det gick med mina Urdhva Dhanurasana? Alltså Peter ger mig bra instruktioner och assistans men jag känner mig som ett stelt stålrör från midja och ner till fötterna. Jag måste nog börja visualisera mig som....som ja vad..?? Jag har alltså tagit ett par steg tillbaka vad gäller att gå ner från stående till Urdhva Dhanurasana. Visst kom jag ner tidigare själv men då stod jag otroligt brett mellan benen och det känns inte riktigt rätt. Så tillbaka till ruta 2 eller nåt för jag är inte längre rädd för att gå ner i brygga från stående det känns bara väldigt omöjligt då mina ben inte vill böja sig!

Jag är helt slut efter yogapasset idag. Helt slut. Jag hade närvaro, fokus och bra andning under hela passet. Koncentration.
Disciplin.
Och nu trötthet. Skön trötthet.


Namaste!

Underbart...

...för idag kom jag upp! Det blev solhälsningarna och samtliga stående asanas! Hurra för mig! Det var ljust också, vilket var fantastiskt skönt och uppiggande!

Min inlägg har inte velat bli publicerade på bloggen så jag väljer att inte skriva så mycket mer just nu...tills jag vet att allt funkar som vanligt!


Namaste!

Yogan har blivit lidande...

Oj, oj! Intensiv vecka och så kommer samtliga veckor att vara de närmsta två månaderna. Tyvärr blir nog min asanaträning något lidande till en början innan jag har vant mig vid att jobba i detta nya tempo samt hitta nya vardagsrutiner.

Det är så underbart att det blir ljusare och ljusare för varje dag! Längre och längre dagar!

Hm....jag ska nog göra ett par höftöppnar-övningar medan jag varvar ner från dagens aktiviteter och innan jag kryper ner i sängen...

Kom ihåg:

Varje dag - en ny möjlighet!

Visst är det underbart.


Namaste!

RSS 2.0