3 viktiga punkter i mitt liv

Gott nytt år


Tre viktiga saker jag tar med mig från min personliga utveckling under det gångna året in i 2007: 


 

  1. Jag är ok. Jag duger som jag är
  2. Jag styr över mina tankar och således över hur jag mår och upplever omvärlden
  3. Jag ansvarar för mitt eget liv. Jag ansvarar inte för andras liv.

Självfallet har jag lärt mig massor mer, men dessa tre punkter är grunden för alla andra känslor och handlingar i mitt liv.

Till exempel känner jag nu att jag verkligen tycker om mig själv för den jag är! Det är underbart att äntligen känna så och inte behöva få det bekräftat av någon annan än mig själv!

Tack vare ovanstående punkter, d.v.s. att jag känner att jag är ok, jag vet att jag ansvarar för mitt liv och att det oftast är hjärnspöken som får mig att må mindre bra (som jag alltid kan påverka och ändra till det positiva), kan jag finna modet att göra nya spännande saker där jag litar allt mer på mitt eget omdöme och allt mer sällan behöver finna bekräftelse från vänner och familj.

Ovanstående tre punkter är också motivet i att jag börjar välja mina vänner med omsorg. Jag har faktiskt rensat ut ett par destruktiva relationer ur mitt liv, vilket gör att jag mår mycket bättre. Likaså har jag tagit tag i de relationer som jag inte mådde så bra i men som jag inte ville ge upp. Dessa relationer är idag mer ärligare, djupare och bättre! Jag vill helt enkelt umgås med familj, vänner och människor som ger mig energi, inspiration och glädje snarare än dränerar mig på det.

Självfallet finns det dagar jag faller tillbaka till mitt gamla jag när jag inte hade ovanstående punkter i mitt liv. Men jag faller inte lika djupt vid varje fall och jag kommer lättare och fortare upp igen efter ett fall.

Jag är också mycket snabbare på att märka när mina tankar blir mörka eller när jag glömmer bort vem jag är så att jag fort kan återvända till mitt nya jag. Det är skönt och tryggt att känna det.

Och jag är långt ifrån perfekt (tack gud för det) och har flera saker, rädslor och relationer som jag fortfarande måste ta tag i men jag ännu inte känt mig redo för. Allt tar sin tid men jag känner mig väldigt upplyft av att få börja 2007 med ovanstående punkter i mitt liv, vilka inte fanns till hands för ett år sedan!

Jag finner modet att göra fel för jag vet att jag är aldrig fel.

Jag har helt enkelt blivit en gladare och mer positiv människa!

Resan jag har påbörjat vill jag fortsätta för den får mig att må bra, vilket spiller över på min omgivning!

  


Namaste!P.S Ingen yoga idag....ännu....

Modigt år

Idag för ett årsedan satt jag på ett plan från Kastrup till Indien.

Jag var livrädd.

Vad hade jag gett mig in på? Helt ensam. Jag kände ingen. Den största rädslan var att jag inte visste vart jag skulle bo när jag om fram. Jag hade helt enkelt inte allt under kontroll. Jag hade försökt ordna boende från Sverige men det gick inte (jag var antagligen för sent ute). Hur skulle det gå när jag kom dit?

När jag hade landat i Trivandrum (Kerela), Indien - fick jag en mindre chock. ALLA dessa människor ÖVERALLT! Jag fick nästan panik. Jag ville bara åka hem igen. Varför skulle jag utsätta mig själv för detta? 

Tre dagar senare, nytt hotell, sol, nya vänner och massa av yoga kändes allt väldigt bra och jag ville verkligen inte resa hem.

Kovalam


Jag har hört andra människor berätta liknade historier om just chocken av att komma till Indien första gången men att man snabbt acklimatiserar sig. Jag har helt enkelt inte varit ensam om att uppleva den indiska intensititen. 

Förutom fantastisk yoga träning, värme, god mat och nya vänner tvingades jag ifrågasätta mitt eget levende när jag fick se Indien, samhället, kulturen och religionen.

Jag skämdes. Skämdes över att det jag hade på hotellrummet var mer saker än vad den kvinnliga indiska vänninan hade i sitt hus.

Skämdes över det västerländska verkonsumtionssamhället.

Jag behöver inte en bråkdel av allt jag äger och har. Ändå, än idag, förförs jag, lockas jag och låter mig luras av reklamen. Varför är det så?

Egentligen skulle jag behöva en Indien-dos en gång om året för att hålla mig själv i shack vad gäller konsumtion och leva i det jag har och vara nöjd.

Jag vill väldigt snart återvända till de vänliga indierna (som ibland är lite för nyfikna och lite för närgågna och lite för omständiga), dofterna (lukterna?), smakerna, färgerna, (o)ljuden och närheten!

Intensiviteten!

Wow!

_______________________________________________________________________________


Rädsla är en av de största fienderna jag har i mitt liv. Jag var otroligt rädd för att resa till Indien av många anledningarna men tillslut gjorde jag det!

Jag är modig

Rädslan får aldrig vinna. 

Jag vågar mycket mer idag än för ett år sedan. 

Jag vet att jag är härlig för den jag är inte för det jag gör.
 

Ibland glömmer jag ovanstående mening och därför försöker jag dagligen påminna mig om den.

Jag har funnit modet att göra många personliga utvecklingar under det  gågna året och jag har mycket att tacka min Indienresa för och de beslut jag tog när jag återvände hem. Det har varit jobbigt för såväl mig själv som mina nära och kära men i det långa loppet mår vi alla tusen gånger bättre idag än för precis ett år sedan. 

Jag vill inte erkänna detta men det är lite med vemod jag lämnar år 2006 för det har varit ett bra år för mig. 

Ett av de allra bästa.

Jag har gjort många bra val. Dagligen utmanat mig själv. Jag ska absolut inte glömma min pojkvän som i mellanåt ger mig en "spark i baken" för att få mig att komma igång! Sen uträttar jag allt själv.

Jag vill därför egentligen inte leva i det förgågna utan modigt blicka framåt men år 2006 har gjort så mycket gott för mig att jag håller det så kärt. 

Jag ska låta 2007 bli lika spännande, lärorikt, utmanande och glädjande!

Bort med all rädsla och kontrollbehovet!Namaste!


Kovalam2006

(samtliga bilder är privata)

Komma ihåg vem jag är och vad jag vill

Idag träffade jag S som har varit i Thailand på yogakurs samt i Mysore hos Pattabhi Jois. Hon hade fått fin färg på hyn också!

Jag längtar också efter att komma iväg på yogaretreats men tid och pengar finns inte alltid i överflöd. Sen handlar det väl också mycket om att få längta och drömma!

Nu när energin börjar komma tillbaka efter december månads höga tempo börjar jag sakta orka tänka på igen vad jag vill göra i framtiden. Det är nog dags att våga skriva ner mina drömmar och mål på papper igen så att jag lättare kan sätta upp delmål och på så vis sakta men säkert nå mina drömmar.

Ett steg i sänder.

Jag tror på att ha planer.

Planer som man inte slaviskt följer men som guidar och är ett stöd så att man blir mer målinriktad.

Hur ska vi annars nå dit vi vill komma?

Drömmar ska man också skriva ner.

Drömlistan ska man sen gå igenom en gång i kvartalet eller i halvåret för då kan man helt plötsligt se att man har genomfört vissa av dem! Galet men så är det! Ibland måste man också revidera sin drömlista efter som livet förändras och vad man en gång drömde om kanske man inte längre gör eller så drömmer man om nya äventyr! Dessa måste självfallet läggas till på drömlistan.

S gör mig ibland lite stressad. Dels för allt hon har gjort och gör (men jag måste komma ihåg att hon är minst 10 år äldre än mig), dels för att hon är så spretig i det hon sysslar med. Jag vill gärna fokusera på en eller ett par saker och bli riktigt bra på det. Men så kanske det inte fungerar om man vill pyssla med det jag vill på heltid.

Just det - en steg i sänder var det!


Namaste!

Leeeeeedig!

Nu ska jag vara ärlig, men det har nog också märkts på mitt "bloggande", att jag inte har utfört yoga sedan julafton! Jag har bara tagit det lugnt, ätit en hel del onyttigt (fast nu knaprar jag på en god morot) och läst biografier. Detta är också en slags yoga tycker jag...bara det inte pågår för länge så att jag blir helt förslappad! 

Jag fick helt underbara yogakläder i julklapp från I Love Yoga av mina svärföräldrar. Jag längtar efter att få träna i dessa fina kläder (ett smakprov syns på bilden nedan, där vissa bilder är hämtade från I love yoga och vissa bilder är privata). Jag har ett linne från dem sen tidigare och som jag har haft på mig så fort jobbet har varit slut för dagen eller när det varit helg. Jag känner mig både klädd och avslappnad i detta linne! Jag tror jag kommer göra det i de nya kläderna också. 


Iloveyoga


Självklart fick jag massor av fina yogaböcker också! Min mamma älskar att ge bort böcker i julklapp, vilket jag uppskattar! Så det blev en fin "coffe table book" som heter Mysore Style. Galet fina bilder och galet konstiga positioner vissa gör på bilderna. Ibland ser det ut som cirkuskonster. Alla ska nog inte titta i denna bok...särskilt inte de som är mest skeptiska mot yoga i allmänhet och Ashtanga yoga i synnerhet. 

Jag fick också en fin bok om T Krishnamacharya som heter The Yoga of the Yogi - the Legacy of T Krishnamacharya. Jag har tyvärr bara hunnit bläddra i boken (kan avslöja att även här finns något galna foton).

Jag fick även en mer "teoribok" som heter Asan Pranayama Mudra Bandha och som jag heller tyvärr inte haft tid att läsa. Men det kommer flera helger i januari och februari som jag kan sitta inne med en varm filt,  en kopp med gott chaité i och mina fina yogaböcker. Lite teori krävs även om Pattabhi förespråkar att det är 99 % practice and 1 % teori


Julböcker


Mitt närmaste yogapass blir nog tidigast på söndag. Det kan bli ett bra avslut på år 2006. 

Namaste!


 

Härlig start på julafton

Underbart att få komma hem och bara vara.

Sova.

Vila.

Promenera.

Njuta.

Hämta kraft.

I morse kände jag mig glad när jag vaknade. Jag krafsade ihop mina yogakläder och gick upp på övervåningen. Rullade ut mattan. Fann ett bra ställe där jag fick naturligt ljus på mig från ett av fönsterna  och så började jag med solhälsningarna.

Allt flöt på bra. Det var ett lugnt och kontrollerat tempo. Kroppen och själen njöt. Inget störde mig. Jag hade, dock, önskat att någon hade kunnat hjälpa mig i Prasarita Padottanasana C.

När jag kom till de sittande asanas började koncentrationen tryta. Jag fick ifrån matta en gång och kollade mina mail...eeehh..fråga mig inte varför. Men tur var, var avbrottet endast några minuter. Sen kämpade jag vidare fram till Bjuha Pindasana men här gjorde jag mig lite illa på näsan så jag kände att det var ok att bryta passet där. Jag ska också erkänna att i några av de sittande asanas gjorde jag inte en vinyasa mellan varje sida.

Jag fullborda inte heller de avslutande asanas då jag fortfarande ska ta det lugnt med tanke på min ladies holiday  för några dagar sedan.

Mina bakåtböjningar gick rätt ok men jag önskade även här att jag hade någon som kunde ha hjälpt mig att öva mer på dem. 

När det gäller mina bakåtböjningar känner jag att jag måste på någotvis bli längre på framsida, speciellt framsidan av låret och ljumsken.

Jag är så glad att jag yogade idag och det kändes inte tungt, jobbigt eller som något måste utan något som jag verkligen, verkligen ville göra och som jag njöt av att få göra. Jag är på rätt väg!!!

God Jul !

Namaste !

Förberedelser inför julledighet

Yogamattan är ihoprullad och nerpackad i sin väska.

Yogakläderna (önskat mig nya i julklapp) är nytvättade och fint ihopvikta redo för att åka på julsemester med mig.

Min hemmagjorda yogakalender (med bilder på mig i olika asanas) är färdig och ska bara slås in (blir nog årets julklapp...hihiii...men jag är faktiskt riktig nöjd med den)

I övrigt är det mesta förberett inför resan till föräldrarna imorgon.

Det sista ska bara packas ihop imorgon bitti, så det blir definitivt ingen träning imorgon. Helt ok.

Nu är utmaningen att ta mig tid att träna under julen och i mellandagarna!

Nu ska granen få lite vatten innan jag stupar i säng!Namaste!
Ladies holiday

Vaknade helt kallsvettig kl 01:38 i natt. Sprang genast upp, drack vatten och stängde av min "yogaväckarklocka" för jag kände att jag behöver få sova.

Dessutom har jag "ladies holiday" så mitt lediga dag idag är helt befogat!

Min vän S kom hem från Thailand härom veckan och är helt såld på yogan såsom jag var när jag kom hem från Indien i februari i år. Hon är fylld med tankar och funderingar och har redan bokat nästa resa till Thailand och Mysore, Indien. Lyckost henne. Jag ska försöka träffa henne i mellandagarna och få veta ALLT om hennes yogaretreat i Thailand!

En dag kan jag också leva så. Jag är påväg. Jag har börjat min resa jag också!

Mitt mål är att resa till Mysore, Indien 2008 och stanna där i drygt 3 månader. Jag ska klara det!

Jobba, spara, träna, drömma!

Vad vore man utan drömmar, mål och ambitioner!Namaste!
Sleeping yoga

Tro det eller ej men idag stod jag på mattan kl 05:30!

Jag slängde på mig yogakläderna och kastade ut mattan på köksgolvet (värme i golvet...) och började snabbt med första solhälsningen så att jag inte skulle ångra mig.

Det blev solhälsningarna och samtliga stående.

Jag gick inte ifrån mattan en enda gång...var på väg men jag stoppade mig själv.

Det kändes nästan som jag sov mig igenom hela passet men det var bara så skönt för kroppen att få sträcka ut och vrida på sig.

Jag klarade inte av att göra de avslutande ställningarna för kroppen var så tung så jag kom inte ens upp i skulderstående.

Sen efter en dryg halvtimma...smög jag tillbaka till sängen och sov en timma till.

Men jissis vad nöjd jag känner mig.

Även om det inte blev hela första serien så yogade jag i alla fall.

Om jag kämpar på så kan det bli en rutin av detta också att jag träna hemma på morgonen. Små, små steg varje dag!

Bra start på dagen helt enkel!

Och bättre blir det. Lunch med kollegor från förra jobbet och middag med en vän jag inte har sett på sex år! Spännande!


Namaste!

Puh!

Idag har jag träffat B och vi bestämde att fortsätta med "self practice" en gång i veckan ihop.

Förmodligen blir det måndagar.

Bra.

Söndagar i Köpenhamn.

Jag behöver såldes enbart träna ensam 2-4 gånger i veckan.

Det ska jag nog klara!

Huuuura!

Namaste!


Kanske

Ingen morgonträning.

Jag var uppe i tid.

Och jag la mig igen.

Jag skyller på mörket och tröttheten...lama ursäkter men allt jag har att komma med. Kanske, kanske blir det ett pass ikväll. Kanske.Namaste!


Vatten

Observera en växt före och efter den har fått vatten
och relatera nyttan till din egen kropp och sinne.
Namaste!

Vampire yoga

Följnade hittade jag på en blogg som heter Sweatybrain och som jag tyckte var riktigt roligt:

Just want to share an amusing interaction that I had the other day with my friend dave.

me: I’m tired. Got up at 4:30 again this morning to practice yoga.


Dave: where do you practice?


me: midtown. sort of near Bryant park.


Dave: so what exactly do you do at 4:30 in the morning. Is there a class that you go to? Like vampire yoga?


me: No. I just go there and do my own thing.


Dave: so why don’t you practice at home? is there like special equipment that you use?


me: no, you just need a yoga mat. and you don’t even really need that.


Dave: so, what you are telling me is that you commute an hour a day just to use their floor?


me: uh, i guess.


Dave: then you deserve to be tired.


(end interaction)

Det är just det som är så märkligt tycker jag. Att stiga upp mitt i natten för att ta sig till en yoga shala för att yoga är oftast inga problem....men att stiga upp och yoga hemma känns ibland helt omöjligt...och jag verkar inte vara ensam om att tycka så. Det verkar också som många yogi(ni)s förstår varandra vad gäller att träna hemma vs i en yoga shala....kampen man kämpar med sig själv vid hemmaträningen.

Namaste!


Inspiration inför och under år 2007

To learn, read
To know, write
To master, teach.


Namaste!

Ambition

Ingen träning idag. Behövde sova. Det är full fart nu dagarna innan jul vare sig jag vill eller inte.

Nya tag i morgon.

Det ska bli en utmaning att se hur min yoga ska hållas igång nu när M inte är kvar.

Några mål som jag har satt för mig själv inför år 2007 är:

Klara av att gå ner från stående samt komma upp ur Dhanurasana till stående.
Minst två morgonpass ensam hemma där jag gör hela första serien varje gång
Vet inte om jag kan sätta upp Marichyasana D som ett mål....där bestämmer nog kroppen mer än min vilja...tror jag.
Hoppa igenom utan svårighet till sittande från Adho Mukha Svanasana.
Studera Patanjalis Yoga Sutras
Deltaga på minst 4-6 yoga workshops
Deltaga på ett längre yoga retreat
Det skulle vara kul om jag även klarade av att Urdhva Dandasana


Namaste!


Sista morgonen med M

Wow!
Det var tungt idag. Riktigt tungt. Orkade inte lyfta kroppen.

Orsak? Ja, jag åt inte speciellt mycket igår kväll. Jag la mig i relativt god i tid. Jag drack två glas med rött vin. Detta är den enda orsaken jag kan komma. Det röda vinet. 

Det yttrade sig särskilt i mina hopp till Chaturanga Dandasana och när jag stod i Utthita Hasta Pandangusthasana. Tappade både balansen och orkade inte hålla upp benet, vilket vanligtvis inte är något problem för mig. Jag brukar känna mig stark och stabil i denna asana.

Jag gav i alla fall inte upp. Jag gjorde samtliga asanas. När jag kom till de sittande asanas orkade jag inte att göra en vinyasa mellan varje sida förrän jag kom till Janu Sirsasana

Det var sista morgonen med M.

Vemodigt.

Tiden med M har hjälpt mig att uvecklas enormt mycket i min yoga.

Det är bra med förändring men just nu är jag för sörjer jag att tiden med M är över.
Orkar inte kommentera det mer just nu.Namaste! 


Några dagars träningar

Igår, onsdag, glömde jag faktiskt helt ärligt av att träna. Jag hade inte en tanke på det när jag kom hem efter jobbet. Anledningen var nog att jag var helt enkelt vrålhungrig och mat var det enda som fanns i mina tankar. Maaaaaat! 

Så snabbt fixade jag en god spenatsoppa med kokt ägg. Lite avokado, bröd och rökt lax på en sidotallrik. Gott och mätt blev jag!

Så hur har de andra dagarna varit?

I måndags kom jag som vanligt inte upp på morgonen. 

Det blev således ett kortare pass på kvällen efter jobbet. Började med solhälsningarna, samtliga de stående ställningarna och sedan de avslutande ställningarna. Egentligen finns det inte så mycket att kommentera förutom:

Jag är glad att jag praktiserade.
Jag känner att börjar hitta mina bandhas allt oftare i mina framåt hopp.

Jag kände mig stark och modig i Sirsasana (jag är fortfarande lite skraj när jag gör denna asana – tänk för bara ett år sedan vågade jag inte ens göra den!)

 

I tisdags var vi fyra stycken som tränade hos M. Det gav bra energi och mycket värme. Jag svettades mer än vanligt såklart eftersom vi var fler som ångade upp värmen. Katten som brukar vara med oss var på trotsigt tonårshumör och attackerade min framsträckta fot i Janu Sirsasana. Det är härligt att ha katten som sällskap, hon är så söt och charmig.

 

I övrigt tycker jag att jag har blivit stark i Utthita Hasta Padangusthasana och får benet högt samtidigt som jag är relativt stabil i ställningen och känner mig stark.

Jag gillar fortfarande de stående ställtningarna mest.

Jag kommer riktigt djup i Paschimottanasana.

I övrigt har jag inte så mycket mer att kommentera. Övar på att gå ner i backåtböjningarna från stående. 


Namaste!


Mörket äter mig

Jag känner mig tom på energi. Det enda jag vill göra just nu är bara att sova, sova och sova. Det är likadant varje år.

Så länge jag hade fullt upp med roliga saker i höstas hade jag inte tid att ägna en tanke åt mörket och den psykiska tröttheten.

Likaså lät jag aldrig mitt jobb komma mig in på livet.
Jag kom i tid till jobbet och gick i tid.
Punkt slut.
Jag mådde bra och var glad.

Nu när alla mina sidoprojekt är slutförda är jag tillbaka i ekkorhjulet och jag gillar det inte.

Jag gillar till exempel inte att jobbet är det sista jag tänker på innan jag ska somna. Jag gillar inte att jag tillåter det stressa upp mig och få mig att känna mig trött och sliten.

Jag måste helt enkelt ta tag i mina sidoprojekt igen och sparka igång dem i januari. Inga men längre, inga men. Bara fixa det så att jag överlever och känner mig glad och levande.

Jag måste också se över andra utbildningar som jag vill gå så att jag kan fortsätta i den riktningen i livet som jag har påbörjat under detta året.

Jag lever bara en gång!

Jag ansvarar för mitt liv.

Jag är viktigast i mitt liv!

Jag är bra som jag är och jag kan!

Jag styr över mitt liv!


Namaste!


Var stolt över vem du är

Det har varit svårt att komma åt min blogg de senaste dagarna p.g.a. systemfel för blogg.se därav utebliven uppdatering.

Så istället har jag njutit av en helt fantastiskt bra bok som jag varmt kan rekommendera att läsas under julledigheten "Tillsammans är man mindre ensam" av Anna Gavalda.

Jag har levt tillsammans med huvudpersonerna i boken och jag har längtat till varje ledig stund när jag har haft möjlighet att få läsa några rader till. Boken har t.o.m. fått mig att börja spontangråta och det har bara hänt en gång tidigare i vuxenålder och det var av Sigge Eklunds bok "Det är 1988 och det har precis börjat snöa".

Jag kan även lova att "Tillsammans är man mindre ensam" är en fantastisk julklapp!

Jag har förstås även njutit av mitt vardagslyxté: Yogi Tea.

Mmmm téet är så gott.

På varje tepåse finns också en liten affirmation och alla är så vackra, några exempel:

"Be proud of who you are"

"Let your heart guide you"

eller fundera på denna "The mind is given to you, you are not given to the mind"

Den sista talar väldigt mycket till oss yogi(ni)s!


Namaste!

Att se sin utveckling

Varje dag denna veckan har jag ställt alarmklockan på ringning. Men igår kväll tog det verkligen emot. Allt jag önskade mig var att få en sovmorgon

Egentligen var nog huvudanledningen till att det tog emot att jag och pojkvännen hade bestämt att vi skulle gå på Tivoli efter min träning och således skulle jag komma hem senare och kanske inte hinna få min eftermiddags vila. 

Pojkvännen och jag beslutade därför igår kväll att känna efter hur vi kände oss när vi vaknade på morgonen. 

När klockan ringde var vi ändå rätt så utsövda så det var bara att upp och hoppa. 

Det var full fart inne i shalan när jag kom dit. Ca 25 stycken var redan igång med sina solhälsningar. Jag hann med en solhälsning innan vi alla ställde oss i samastihi och sjöng inledningsmantrat tillsammans. 

Det är vackert och mäktigt när en hel sal sjunger inledningsmantrat tillsammans. Jag gillar också att höra ljudet OM när många stämmor hörs på en gång. Det blir en mäktig vibration i salen och kroppen! 

Jag blev besviken ett antal gånger under passet idag. Besviken över min placering i shalan (jag stod jättetrångt, min rad var den enda raden med en extra person på…), besviken att ingen ”puschade” på mig i Adho Mukha Svanasana, besviken över att jag fick jättedålig hjälp i Supta Kurmasana

Besvikelsen blir liksom större när jag åker hela vägen till från Malmö till Köpenhamn samt att jag kan endast träna för Susanna och Jens en gång i månaden.

Dessutom kändes hela mitt pass slarvigt idag, vilket också gjorde mig besviken. Besvikelsen baserades på att nu när jag äntligen kommer till Astanga Skole måste jag verkligen göra mitt yttersta. Koncentrera mig och jobba extra i varje asana. 

Men gu’va jag svettades genom hela passet. Det var länge sedan jag svettades så rejält. Det blev en ordentlig utresning av inre systemet.

Susanna kämpade med mig med mina bakåtböjningar från stående. Dessa känns lika omöjliga just nu för mig som Marichyasana D. Susanna sa, precis som min pojkvän brukar säga när han assisterar mig, att det är bara att böja mer på knäna! Ja, men om det tar emot då? Om det känns som mina ben är gjorda av stål som inte går att böja på? Vad ska jag då göra? Svaret? Öva såklart… 

När jag kom hem (det blev inget Tivoli p.g.a. andra orsaker) funderade jag över passet och kom fram till att jag inte ska bry mig så mycket över hur varje enskilt pass går. 

Jag ska försöka sluta bli så besviken på mig själv och över situationen. Ta det för vad det är helt enkelt och göra det bästa av det. 

Jag menar, hade jag inte åkt till Köpenhamn, hade mitt yogapass inte blivit till hälften så intensivt hemma. Jag hade förmodligen hoppat över mina bakåtböjningsövningar eftersom jag tycker de är så jobbiga (idag var så trött när jag gjorde Urdvha Dhanurasana att jag ville bara börja gråta och då är det bra att ha Susanna som är lärare och pushar på bra). 

Jag måste se på min yoga över en längre period. Till exempel jämfört med ett år sedan har jag idag kommit jättelångt i min yogaträning och det ju det som räknas. Inte varje enskilt yogapass.


Namaste!   


Början till mer kontrollerade hopp

Idag fick jag uppleva något häftigt.

Vad en aktiv uddiyana bandha kan göra i mina hopp framåt från Adho Mukha Svanasana.

Wow säger jag bara!

Under passet i morse var jag koncentrerad på att aktivera mina bandhas, primärt uddiyana, så mycket jag orkade när jag hoppade fram till stående och sittande från Adho Mukha Svanasana.

Det var otroligt häftigt att känna hur jag hoppade fram till stående i en kontrollerad rörelse, om än bara för ett par sekunder, och "sakta" kunna landa med fötterna mellan händerna.

Likaså när jag hoppade fram i sittande och verkligen, verkligen koncentrerade mig på uddiyana bandha kunde jag lyfta upp mig mycket högre än vanligt och relativt enkelt ta mig igenom armarna till sittande!

WOW - det går!

DET GÅR!

JAG KAN! 

Nu gäller det bara att bygga upp min styrka och även hitta mulabandha. Men om jag gör det så ofta jag orkar vid varje yogaträning så kommer ju styrkan att öka successivt! 

En mindre rolig sak som hände var att på främre delen till höger på vänster knä fick jag jätteont (kramp?) efter Triang Mukha Eka Pada Paschimottanasana. Det var superläskigt. Jag fick sitta en stund och massera knäet. Jag t.o.m. lockade katten (som ofta är med oss när vi tränar) lägga sig på mitt knä för att värma det lite men katten tyckte inte alls det var roligt. Hon tyckte det var mycket roligare att jaga min lilla handduk så då fick hon göra det istället.

Men efter stund släppte värken och var helt borta. Antagligen fick jag kramp i ett muskelfäste eller dylikt.

I övrigt har jag lite ont på utsidan av höger höft. Jag känner mig stel här och det tog emot när jag skulle göra Supta Kurmasana.

På det stora hela var det en bra yogaträning och jag känner mig supernöjd! Härligt att få träna med M!


Namaste!


Jippi!

Jippi!

Jag kom upp idag! Hurra vad bra jag är!

Jag gjorde mina solhälsningar och det kändes bra!

Därefter gjorde jag samtliga stående asanas. Jag tog inte ut mig och jag stod nog inte alltid fem andetag i samtliga asanas men jag gjorde dem. 

Jag var där. 

Jag var på mattan. 

Jag gick bara ifrån mattan en gång och pysslade med annat! En gång bara! 

Jag vaknade innan klockan. När klockan sen ringde 06:15 mös jag i fem minuter innan jag steg upp och ställde mig på mattan. 

Det varma skenet från adventsljusstakarna höll mig sällskap.

Det var mörkt ute. 

Det var rofyllt att träna. Jag fick energi! 

Jag hade jättesvårt att göra de avslutande asanas. Jag fick riktigt ont i övre delen av ryggen när jag försökte göra Salamba Sarvangasana (bild på Salamba Sarvangasana med Guruji) och Halasana så jag bestämde mig för att inte göra dem. Jag klarade inte heller av att göra Sirsasana. Men det är helt ok. Jag var på mattan idag.

Jag stod på mattan i morse!

Hurra!

Namaste!
Surya Namaskara

Kom inte upp i morse heller. Jag är inte förvånad. Vi höll på att försova oss igen.

Däremot gjorde jag 5 Surya Namaskara A och 5 Surya Namaskara B när jag kom hem efter jobbet. Det var väldigt skönt. Jag tycker inte det känns jobbigt att göra dessa längre utan bara behagligt. För ett halvårsedan var det en kamp att göra solhälsningarna när jag kom hem efter jobbet. Härligt att jag inte känner så längre utan att jag utvecklas.

Efter middagen gick jag och sambon på en lång kvällspromenad. Skönt att få frisk luft en lång dag på kontoret (huvudet kändes helt grötig när jag kom hem idag).
 
Namaste!

Fullmåne

Aha!

I knew it!

Det är fullmåne idag!

Alltså ok att jag inte tränade!

Aha kroppen kanske visste.

Både full- och nymåne är officiella vilodagar för yogi(ni)s inom Ashtanga yoga traditionen. 

Jag trodde det var fullmåne imorgon då M sa informerade mig i torsdags att vi inte ska träna ihop imorgon, tisdag, p.g.a. fullmåne. Men det var fullmåne idag! 4:e december. Sista för i år. 

Varför ska man inte träna yoga på full- och nymåne?
I största allmänhet gäller detta mest för de som tränar Ashtanga yoga (jag vet inte vad som gäller övriga yogaformer) regelbundet och inte de som tränar en gång ibland. 

Anledning är att som det mesta på vår jord består människan av ca 70 % vatten, vilket innebär att vi påverkas av månens cykler.

Månens faser avgörs av månens relativa position gentemot solen. Fullmåne förekommer när solen och månen stor mitt emot varandra och nymåne när de är i anslutning till varandra. 

Både solen och måne utövar någon form av dragningskraft på jorden.

Energiflöden uppkommer tack vare solens och månens relativa positioner till varandra samt deras dragningskraft på jorden. Dessa energiflöden kan jämföras med våra andningscykler

Fullmånens energi korresponderar med slutet av en inandning när kraften av prana är som starkast. Detta är en expansiv, uppåtgående kraft som får oss att känna oss fyllda av energi men också känslosamma och inte alltid så stabila. Under fullmåne tenderar vi att vara mer egensinniga, starka och envisa.

Energin från nymånen kan jämföras med slutet av en utandning när kraften av apana är som störst. Apana är en ihopdragande, nedåtgående kraft som får oss att känna oss lugna och stabila men tunga och obenägna till fysisks ansträgning.

Att praktisera Ashtanga yoga över tiden får oss mer i samklang med naturens cykler och krafter. Att observera måndagar är ett sätt att erkänna och hedra naturens rytm så att vi kan leva mer i harmoni med den.

Det sägs också att tränar man under full- och nymåne (d.v.s. om man tränar yoga regelbundet) tenderar man att lättare skada sig än annars.

Därför anses det också bra att respektera dessa dagar och inte praktisera. 

Jag har tittat på fullmånen idag (molnfri himmel) och den är bara så otroligt vacker!  

Namaste!


Natt eller morgon?

Jag hade rätt såklart.

Ingen yoga i morse.

Mörkret får mig att tro att det är mitt i natten.

Det blir ingen yoga ikväll efter jobbet heller då jag ska ha en middagsgäst.

Kanske lite pranayama eller meditation efter att gästen har gått.

Åh jag saknar min yoga.

Namaste!
Rädslor

Har ni tänkt på att....


Rädslor är endast tankar och tankar kan man styra över....


Namaste!


Inte mycket yoga...

Hm...det har inte blivit så yoga sen i torsdags. Igår är ju i och för sig officiella vilodagen och idag kände jag mig "hängig". Jag är inte förkyld men ibland känns det som om en förkylning håller på att bryta ut.

Jag får se om jag orkar upp i morgon för att träna...hm...bara att jag säger "jag får se" lutar mot att det inte blir av. Oh well. Jag kan ju alltid hoppas!

Idag är det första advent. Underbart. Jag älskar att se alla adventsljusstakar i fönsternar. Det känns så varmt, mysigt och ombonat.

Andra saker som får mig att bli glad, ingen speciell ordning, är bland annat:

Att skratta så att jag får alldeles ont i magen.
Vänner
Varma handdukar
Att bli förälskad
Att höra en bra låt på radion
Att ligga i sängen och höra regnet utanför (det gör jag just nu!)
Stranden
Att skratta av sig själv
Att skratta åt sig själv
Att råka höra någon tala gott om en (åh det hände häromdagen och jag blev alldeles varm inombords)
Att sjunga ensam i bilen (riktigt högt)
Att se solen gå upp
Att se solen gå ner
Långa ljumma sommarkvällar
Att finna pengar i en gammal jacka
Att få yoga
Att ha någon som talar om att jag är alldeles underbar
Att höra vårfåglarna kvittra
Att känna doften av regnet en vår/sommardag
Att känna doften från blommor
Att få sova en stund på eftermiddagen
Att få vara med djur
Att möta en gammal vän och inse att vissa saker aldrig ändra sig
Att äta en lång frukost
Att läsa morgontidningen i lugn och ro

Att kliva upp ur sängen varje morgon och vara tacksam för ännu en underbar dag!


Namaste!

RSS 2.0