Nyfödd...

....pojke!

Vi mår alla bra men är trötta och kommer den närmsta tiden bara ägna åt oss själva!

Namaste!

Laddar...

...inför den stora dagen. Det har varit full fart de senaste två veckorna. Idag var faktiskt första dagen då jag inte hade något inbokat i almanackan. Det resulterade i att min sambo inte fick liv i mig på morgonen utan jag fick en ordentlig sovmorgon. Inte nog med det somnade jag igen på eftermiddagen. Så det har inte blivit många knop men jag tror jag behövde / behöver vila.

Ja Mimi du är verkligen värd att vila och yogan finns alltid kvar! Ta hand om kroppen - nu ska du förbereda dig för en stor utmaning. Passa på att träna andningen och kanske lite meditiation istället för fysiska asanas.

Jag är lika nyfiken som du hur det kommer att bli med yogan när det finns en baby i huset. Allt jag kan säga är att man får ta till all hjälp man kan från partner, vänner, familj och släkt! Likväl som många går på gym för att komma i form efter graviditeten får vi se till att ta oss tid till att yoga i ett eget rum när partern passar den lille. Dock ska du inte börja yoga igen förrän 6-12 veckor efter förlossningen då kroppen inte är redo förrän dess. Det sägs också att amningen är jättebra för att återställa bäckenet efter förlossningen.

Trevlig kväll!

Namaste!

Eftertanke på en måndagsmorgon....

And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our fear, our presence automatically liberates others. - Marianne Williamson

Rastlöshet...

...har jag känt den senaste veckan. Jag tror rastlösheten beror på att jag inte varit speciellt fysiskt aktiv de senaste månaderna och verkligen, verkligen fått trötta ut kroppen såsom ett härligt ordentligt Ashtanga Vinyasa yoga pass kan göra. Den senaste tiden har jag mest fått röra mig långsamt och i korta perioder. Inte konstigt kroppen känner sig rastlös. Samtidigt som jag vet att jag behöver spara på all energi inför den stora dagen. Men hur mycket kan man spara och lagra upp egentligen?

Ovanpå allt har jag som sagt varit ordentligt förkyld. Det börjar dock ge med sig nu samtidigt som min underbara sambo har fått en ny rejäl omgång....nu hoppas jag bara att jag är immun så jag inte åker på en förkylning till för det orkar jag inte!

Det har blivit många glas "hot-ginger-honey-lemon" men det år så gott. Tyvärr är min favorit honung slut och det är långt till affären som säljer den. Måste, måste ha tålamod så jag inte går och köper ett halvt ok substitut tills dess att jag kommit till den rätta matbutiken.

I övrigt samlar jag mig inför den stora dagen. Lite nervös är jag allt. Men mest för tiden efter den stora dagen. Det har blivit en del vändor till butiken men nu känns som vi har ett bra baspaket att starta med och ett par julklappar är också inhandlade så jag ska slippa springa i butikerna med ett spädbarn.


Namaste!
¨Förkylning...

....i kroppen som gör mig tung, trött och seg. Som tur är får yoga min att tänka på annat så jag glömmer bort den täppta näsan och det onda huvudet en stund på dagen. Det är skönt att jag inte ofta blir sjuk för roligare kan man ha! Det får bli tidigt i säng idag också så att jag sover bort förkylningen. 

Atjhooo, Athjoooo!

Namaste!


 


Varför upplever vi det svårt att sitta stilla i tystnad?

En fråga som Stefan Engström ger ett tänkvärt svarar på ungefär så här:

Rastlösheten som är vanlig bland nybörjare finns där därför att man inte är medveten om hur mycket som händer i vårt medvetenade/sinne ("mind"). Oftast kan man förbinda sin "monkey mind" med sina handlingar så att man på sätt och vis rör sig med rastlösheten.

När man slutar med dessa fysiska aktiviteter kan man känna hur medvetandet rör sig och att det nästan känns som man ska explodera eftersom man inte är tillåten att röra kroppen. Medvetendet blir nästa mer vild när allt annat måste stanna och blir nästan som ett övertrött barn efter sängdags.

Enligt Stefan Engström blir det lättare om man går igenom detta stadiet men att det ibland kan krävas att man har någon som tvingar på denna form av disciplin och får en att sitta lite längre än man egentligen vill. Så ett retreat kan vara en bra början.

Fast jag tror ändå att man ska försöka själv. Vill man så kan man!


Namaste!

Att tänka på vid graviditet och yoga....

Graviditetshormonerna gör att ledbanden mjukas upp och att rörligheten i bäckenets leder ökar för att underlätta förlossningen. Det kan ibland leda till smärtor eller till svårigheter att utföra vissa rörelser.

Därför bör man undvika all sorts rörelse som bidrar till att det gör mer ont.

Det är viktigt att i största möjligaste mån beslata benen lika mycket, d.v.s. lägg inte tyngden på det ena benet när man står.

Gå sakta, med korta steg.

Använd bäckenbälte om smärtan är för stor och det känns som ett bälte kan hjälpa - prata med din barnmorska. Man kan också behöva extra behandling hos en sjukgymnast.

Kontentan är att yoga är bra inför förlossningen under förutsättning att yogan inte bidrar till ökad smärta i bäckenet eller andra delar av kroppen.

För mig gick det bra att yoga fram till en liten bit in på tredje delen av graviditeten sen tog smärtan i bäckenet allt mer över. Jag bestämde mig då för att lugna ned mig och lyssna på kroppen. Jag har således knappt yogat något de senaste månaderna. Däremot har jag fortsatt att undervisa men kan efter ett yogapass känna smärtan och är därför glad över att jag slutat med min egen yogaträning.

Är man gravid och inte lider av några smärtor i kroppen så fortsätt att yoga som vanligt med den yogan som passar just dig.

Vad gäller Ashtanga Vinyasa yoga så är det viktigt att modifiera ställningarna samt att kroppen sen tidigare, innan graviditeten, är van vid just denna form av yoga.

Ju större magen blir desto större plats måste man ge den, vilket innebär att stå bredbent och sitta bredbent i t.ex. Paschimottanasana och Tiriang Mukha Eka Pada Paschimottanasana. Det är viktigt att hålla fokus på att jobba med en rak hållning på överkroppen och jag skulle därför säga att Prasarita Padottanasana C är en bra övning för just detta samt att verkligen föra skulderbladen ihop i Urdvha Mukha Svanasana. Asanas som dessa är även viktigt efter förlossningen då man går och bär barnet mycket och lätt tappar den raka hållningen i kroppen.

Ytterligare en viktigt detalj är att inte trycka något mot magen under graviditeten eller göra vridningar som påverkar magen. Tänk på att det finns ett litet liv där inne. Vad gäller inverterade ställningar så lyssna på kroppen och gör vad den vill!

Jag skrev om andra tips tidigare i höst här.

Läs mer här.

Misströsta inte om du inte kan forstätta yoga som vanligt under graviditeten då du kan ta tiden till att öva på andningen inför förlossningen samt medititation! Viktiga aspekter inom yogan.
Namaste!


US Tour Information

Nu verkar länken fungera!


Namaste


Foto

Idag har jag tagit några foton på mig själv i vissa asanas med min stora mage. Vissa blev jättefina. Andra ser jag bara tung och besvärad ut....vilket jag nog också känner mig! För det börjar bli tungt och jag var helt slut efter vissa asanas - tur att jag inte är modell - då jag var tvungen att stå stilla länge, länge för att vi skulle få till ett kort...inte direkt det roligaste! ;)

Senare idag ska jag sortera korten och se vilka vi ska spara och om jag måste ta om några kort. Det blev inte foton på alla asans men några. Jag kommer  ju inte ens upp Salamba Sarvangasana eller Sirsasana....

Jag har även hunnit med mental yoga idag....en långsam promenad i parken och njutit av det fantastiska höstvädret och höstsolen! Mmmmmmm, jag njuter verkligen! Lite varm choklad på ett av favorit kaféerna blev det också men en god liten, liten kaka tillsammans med min underbara sambo.

Namaste!


Islamorada, Florida

Jag har tänkt skriva om detta tidigare men länken har inte fungerat. Den verkar inte fungera längre men tja, här kommer det i alla fall. Mars i år ställde de in workshopen i Florida p.g.a. Sri. K. Pattabhi Jois blev sjuk. Men nu verkar den bli av!


Ayri-bannerHär står det:

"My beloved students,

For the last 30 years I have been visiting the United Stats to spread my teachings. With great pleasure, I am proud to announce the opening of my new yoga center in Florida.

I would like to invite each and every one of you to join myself, my daughter Saraswathi and my grandson Sharath for the grand opening party on March 14th, followed by a 2-week workshop. This will be our only visit to the United States in 2008. I look forward to seeing you there!

Love, Guruji"

Länken de hänvisar till är denna men som ni märker fungerar det tyvärr inte.

Namste!


Helgen

Till helgen ska jag försöka få ihop ett litet program som jag kan erbjuda över en heldag i vår till några entusiastiska yogaelever.

Det känns superspännande!

Snart ska jag vara ledig inför den stora dagen. Vila, vila, vila! Och lite shopping med mamma....;) Längtar så!

Det ska också bli kul att få lite ork och tid att koncentrera mig på yogan, pranayama och yogafilosofin med mera igen.

Något ni skulle vilja att jag skrev om här?Namaste!

Äntligen en stund över

Oj veckan har snurrat på som vanligt. Jag har tänkt skriva en rad flera gånger men inte haft en stund över (väl hemma vinner oftast min kära sambo över datorn...)

Jag har känt mig irriterad, sur och ledsen ett par dagar nu, vilket resulterade i att jag impulshandlade följande bok:       


                        


                               
  

 

Av alla ställen hittade jag boken i en fruktkorg bland all frukt i en matbutik. När jag bläddra i boken som, inte innehåller så många recept, blev jag ändåg väldigt glad och upplyft av den dels tack vare Renées text dels tack vare den fina layouten som Silver står för. 

Hon skriver bland annat om att när det gäller att äta rätt är ruinter A och O, vilket jag verkligen kan skriva under på. De veckor som jag har planerat, åtminstonde, middagen så mår jag mycket bättre och känner mig friskare och gladare av att äta hemlagad genomtänkt mat. Tyvärr är jag mindre förtjust i att laga mat och inspirationen till att göra veckomenyer är väldigt låg och håller ungefär varannan, var tredje vecka. Kanske blir det bättre nu när jag ska få barn....

Det positiva med att jobba är att jag har bra mattider...frukost och lunch samma tid varje dag, middag i stort sett också samma tidpunkt och så fruktpauser däremellan - denna form av rutin är också viktig för kroppen. Man bör inte äta försent på kvällen eftersom natten är vilofas och då ska kroppen ta han om slagg och försöka rensa ut gifter vi får i oss via maten och luften. Likaså vill ju vi, yogisar, äta mindre på kvällen så att vi är lätta i kroppen vid morgonens yogapass. Soppa är just idealisk för oss att äta på kvällen. Jag funderar på att prova Niklas broccolisoppa i nästa vecka - jag äter ju fisk och skaldjur så här kan ju räkorna få följa med men jag funderar på att byta ut chilin mot färsk ingefära istället som jag tycker bättre om.

Jag har ju också världens mest fantastiska sambo som gärna äter vegetariskt med mig och provar nya maträtter utan att knyssla, vilket jag upplever många män gör. Precis som det är "farligt att prova något nytt". Men man måste ju leva lite! Quinoa (god vardagsmat) är ju både gott och nyttigt och väldigt likt ris men jag vet flera som inte vågar prova detta för det är ju annorlunda....oh well...det är ju bara de som får lida och gå miste om något spännande!

Namaste!

RSS 2.0