Ingen yoga..

....de senaste veckorna. Tyvärr. Jag trodde jag skulle finna tid och ork på vår lilla semester men tyvärr inte. Nu har en förkylning sats sig i kroppen (jag som aldrig blir förkyld men nu var det väl dags ändå för mig) så vi får se om jag orkar i morgon. Kanske kommer jag iväg till en Mysore-träning eller kanske orkar jag träna lite grann hemma. Vi får se.

IDag har vi varit på babysim. Det var bland det roligaste jag har varit med om. Lill-prinsen njöt och slog med händerna i vattnet så att det stänkte!


Namaste!

Yogapass...

...blev det faktiskt i tisdags. Igår fanns det absolut ingen tid. Idag får jag se om jag orkar.

Jag sömnbrist och mycket runt mig så mitt minne är kort. Plus att just nu håller någon på att såga med en motorsåg på gården så jag hör knappt mina egna tankar så jag kommer inte ihåg så mycket från tisdagens pass mer än att urdhva dhanurasana var tung. Jag orkade stå längre i Sirsasana än vanligt (ett mål är att stå ca 5 minuter i Sirsasana om ca ett halvår).

Jag har genomfört ett yogapass av fyra denna veckan. Alltså tre kvar. Jag hoppas jag orkar och har tid att genomföra ett pass senare idag.

Jag ska på påskresa så det blir nog inga fler blogginlägg på ett tag.

Nä nu ska jag vila lite innan mina grabbar ringer och bjuder ut mig på en kopp kaffe på stan!

GLAD PÅSK!


Namaste!YT 6

Ledig....

....från att praktisera första serien ashtangayoga idag! Jag orkar helt enkelt inte fast kroppen nog ändå vill. Men jag måste ta vara på de krafter jag har.....oj nu kallar prinsen på mig!

Namaste!

Uppe med...

...tuppen klockan 06 i morse. Ammade och lekte med prinsen i ett par timmar. Sen somnade han helt utmattad. Då rullade jag ut yogamattan på köksgolvet och genomförde första serien fram till Navasana.

Kan det finnas något bättre än att höra sin son andas tung i rummet bredvid samtidigt som jag hörde min egen yoga-andning. Rofyllt så här tidigt på morgonen innan dagen helt vaknat till liv.

Det blev inga flygande vinyasa men de fanns med i stort sett hela passet så att jag inte ska glömma att jobba på styrkan och mina bandhas.

Mari C gick jättefint! Jag tror jag kommer djupare och djupare på höger sida tack vare mycket fokus på Janu Sirsasana A-C. Utthita Parsvakonasana B är psykologiskt utmanade på höger sida. Jag kommer inte i ställningen men jag tränar ett antal gånger på både höger och vänster sida vid varje yogapass innan jag går vidare i serien.

Sambon har gett sig av för att besöka huvudstaden. Prinsen ska följa med mig till frisören efter lunch. Sen kommer jag nog slockna någongång på eftermiddagen eller tidig kväll efter en aktiv natt, en AKTIV morgon plus att jag nu är helt själv med prinsen.

Namaste!

YT 5

Vilken skillnad...

....från igår!

Jag dansade (bokstavligen) med lillprinsen i köket i morse för så glad kände jag mig.

Jag är världens bästa mamma och sambo och jag har världens bästa sambo och pappa till min son. Han, min sambo, tog mig i sina armar igår och fick jag mig att känna mig stark igen. Han påminde mig att jag inte behöver ha så bråttom med allt! Han är väldigt produktiv så ibland jämför jag mig med honom, även om jag vet att jag inte ska, just för vi är så bra på helt olika saker och det är därför vi kompletterar varandra så väl. Och jag är lika produktiv som han fast på ett annat sätt.

Nåja till min träning. Den var superduper!

Lugn och harmonisk. Jättefina surya namaskaras A och B. Jag flöt ner i chaturanga flera gånger. Så härligt! Starka stående ställningar. Utthita Parsvakonasana B på höger sida var utmanande igen men jag kämpar på. En dag kommer det gå hur fint som helst!

När jag skulle ta mig till Utkatasana fick jag snabbt som ögat jag stoppa in nappen i munnen på prinsen innan han vakna helt och hållet. Sen sov han vidare så jag fick göra klart hela mitt yogapass....vilket innebär fram till Navasana och en liten nosning på Bhuja Pindasana samt en väldigt begränsad avslutande serie. Men jag vågar å andra sidan inte göra den avslutande serien mer nogrann då jag är rädd att skada nacken.

Vinyasa mellan VARJE sida. Jag kände mig så stark! Benen flöt fint igenom armarna när jag hoppade till sittande! Wohoo! Koncentration i samtliga asanas vilket visade sig ge bra resultat när jag skulle göra Mari C. Högra höften var samarbetsvillig. Jag band inte men jag kom mycket djupare i den än vanligt. Gjorde Mari C 2 gånger istället för att lägga ned massa tid på Mari D. Bättre att klara av Mari C än att jag ger mig an D. Navasana var fin!

Lillprinsen sov som sagt genom hela passet och det var så skönt att få en lugn stund för mig själv på köksgolvet. Ingen dvd. Bara jag och yogamattan.

Mitt mål när just att få minst fyra pass i veckan och om jag orkar försöker jag träna att stå en längre stund i Sirsasana.....men det är inget måste.

Härligt att jag fick ett så fint pass efter gårdagens tunga dag både fysiskt och mentalt.


Namaste!

YT 4

Gästlärare till Danmark

För oss som bor i Skåne-land kan vi ju också nyttja vårt underbara grannland Danmark!


Lino Miele

17-22 maj och 30 september - 4 oktober är Lino i Köpenhamn.


Kino MacGregor och Tim Feldman

Kino och Tim besöker Yogamudra den 16-22 augusti.


Namaste!


Gästlärare till Sverige...

Petri Raisinen

25-27 april är Petri i Jönköping - mer information klicka här

28-30 april är Petri i Trollhättan - mer information klicka här.

9-11 maj är Petri i Stockholm -  mer information klicka här.

7-9 november är Petri i Göteborg

Manju Jois

1-5 juli besöker Sri. K.Pattabhi Jois son Sverige för en intensivkurs. Nyfiken? Kolla här.

Lino Miele

23-25 maj besöker Lino ashtanga yoga shala göteborg.
 
Kino MacGregor och Tim Feldman

Underbara Kino och Tim är i Stockholm den 5-7 september. För mer information klicka här.

Tim Feldman

Tim besöker ashtanga yoga shala göteborg den 12-14 september.

 

Håll er uppdaterade här.Namaste!

I ashtangayoga...

...praktiserar man oftast i Mysore-klass där man utövar de asanas man har blivit introducerade till i rätt ordningsföljd i den serien man är i just nu (oftast första och/eller andra serien). Efterhand som kroppen blir starkare och smidigare introduceras man individuellt till nya ställningar när man är redo att gå vidare i sitt yogautövande.

Men som nybörjare brukar man starta i en leddklass och praktisera upp till Navasana innan man går över till Mysore-klass. Det kan ta år av dedikerad träning innan man är redo att introduceras till nya asanas.

Ashtangayoga utmanar utövaren många plan. Förutom rent det fysiska så är det mycket mentalt. Mentalt: att inte bli tävlingsinriktad, att inte bli missunnsam mot sina yogavänner som kanske kan gå vidare snabbare i serien, att inte tappa tålamodet, att inte ge upp, att bli dedikerad (do you practice and all is coming), att acceptera den man är och där man är, att vara fokuserad, att vara lyhörd.
Och om man inte är dedikerad att helt enkelt acceptera att det tar längre tid för en att komma vidare i serien.

Namaste!Segt...

....yogapass idag. Det var inte roligt. Kände mig stressad. Inte pga yogan utan pga jobb. Patetiskt. Jag vet. Jag är mammaledig och ska njuta av tiden här och nu.

Jag orkade inte göra några vinyasas. Några få blev det.

Grät nästan. Inte pga yogan utan allt annat. Säkert mest pga trötthet. Sov nästan inget i natt.

Jag orkade inte lyfta upp mig mer än 1,5 gång i urdhva dhanurasana.

Jag försökte tänka att det är bättre jag är på yogamattan än inte alls. Något ger det mig alltid. Om inte så regelbundenhet i träningen.

Kanske kan jag snart komma iväg till Yogamudra för lite inspiration och en energiinjektion.

Så nu måste jag ta mig offerkoftan! Jag vet att jag är omtyckt som yogalärare och jag vet att jag är bra på det. Så fortsätt denna väg. Jobb och dylikt kommer att lösa sig för jag är värd det allra bästa!

Namaste!

YT 3

Planerade...

....yogapasset  blev "inställt" idag pga att jag kände att jag behövde vila. Hm, jag ångrade mig dock när jag insåg att det inte fanns tid kvar att ställa mig på mattan. Ja, ja det är livet.

Imorgon är en ny dag med nya chanser - ett yogapass plus en timma till att arbeta med mitt projekt - det är min ambition.


Namaste!

Hemmaträning...

...fick det bli igår på köksgolvet. Ett riktigt bra pass. Energin fanns kvar sedan söndagens mysore-klass.

I söndags fick jag förresten hjälp att binda i Mari C och D (klarar i och för sig att binda själv på vänster sida i Mari C). Det var riktigt skönt och det kändes inte omöjligt även om det inte gick att binda igår.

Jag njuter verkligen av att få göra Sirsasana. Jag har inte orkat gå ned halvvägs i SIrsasana på sistoende men det kommer nog tillbaka.

I övrigt gör jag vinyasas så mycket jag orkar och känner att jag har tid med. Ibland hoppar jag över mellan sidorna för att själva yogapasset ska gå lite oftare (jag vet ju inte när gossen vaknar).

Hm, jag kommer inte ihåg så mycket mer av passet igår.

Avslutande asanas känns inte så bra. Jag ska diskutera det nästa gång jag kommer till Kphm och tränar där.

Idag blev det inget yogapass pga omständigheter.


Namaste!


YT 2

Mysore...

...i Lund med Susanna och Jens i söndags.

En lagom liten mysore-grupp.

Jag fick assistans av Jens i Prasarita Padottanasana C och med hjälp av honom nuddade mina händer golvet! Nice!

Jag tränade fram till Bhuja Pindasana - lite iver att ta mig vidare i serien även om jag inte är redo efter graviditeten.

Det är verkligen underbart härligt att träna i en grupp och få energi från gruppen.

Jag var full med energi hela dagen - dock tog jag en liten power-nap när jag kom hem efter passet - då det hade varit en lång natt innan.

Namaste!


YT 1Vårt ljus

Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest.

- Marianne Williamson


Ett mail kom till mig....

....och i detta mail stod följande:

TWO GLASSES OF WINE

When things in your life seem almost too much to handle, when 24 hours in a day are not enough, remember the mayonnaise jar and the 2 glasses of wine...
 
A professor stood before his philosophy class and had some items in front of him. When the class began, wordlessly, he picked up a very large and empty mayonnaise jar and proceeded to fill it with golf balls .

He then asked the students if the jar was full. They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured them into the jar. He shook the jar lightly. The pebbles rolled into the open areas between the golf balls. He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar. Of course, the sand filled up everything else. He asked once more if the jar was full. The students responded with an unanimous 'yes.'

The professor then produced two glasses of wine from under the table  and poured the entire contents into the jar,
effectively filling the empty space between the sand.

The students laughed.

'Now,' said the professor, as the laughter subsided, 'I want you to recognize that this jar represents your life. The golf balls are the important things; your family, your children, your health, your friends, and your favorite passions; things that if everything else was lost and only they remained, your life would still be full.'

The pebbles are the other things that matter like your job, your house , and your car.

The sand is everything else; the small stuff.

'If you put the sand into the jar first,' he continued, 'there is no room for the pebbles or the golf balls. The same goes for life. If you spend all your time and energy on the small stuff, you will never have room for the things that are important to you.'

'Pay attention to the things that are critical to your happiness. Play with your children. Take time to get medical checkups. Take your partner out to dinner. Play another 18. Do one more run down the ski slope. There will always be time to clean the house and fix the disposal. Take care of the golf balls first; the things that really matter. Set your priorities. The rest is just sand.'

One of the students raised her hand and inquired what the wine represented.

The professor smiled. 'I'm glad you asked. It just goes to show you that no matter how full your life may seem, there's always room for a couple of glasses of wine with a friend.'


Trevlig helg på er alla!


Namaste!Mimi

Mimi - jag hoppas allt är bra med dig och din gosse!

Namaste!


Struktur

Tack vare min lillprins och ZenHabits verkar jag sakta men säkert få struktur på mina mål och ambitioner. Det känns helt galet men det verkar fungera.

Ett mål i taget.

Ett fokus.


Jag har massor av mål och ambitioner men nu betar jag av en sak i taget. Tidigare har jag "aldrig" fått något klart har det kännts som. Men nu känns det som det händer grejer!

Jag har ett karriärsmål och ett "hemma-mål" som jag arbetar med parallellt. När de är klara kan jag börja på nästa mål.

Jag har som ambition att arbeta med ett karriärsmål och ett hemma-mål då jag tänker arbeta med dem vid olika tidpunkter på dagen/i veckan.

Mitt första karriärsmål har jag klarat av så långt som jag kan arbeta med det själv. Nu ligger det i andras händer, vilket innebär att jag nu får gå över på karriärsmål 2. Samtliga karriärsmål leder fram till mitt STORA mål.

Mina hemma-mål innebär att jag i slutändan vill få mer tid över till mina favoritkillar!

Jag har också bestämt att titta mindre på TV och surva mindre på Internet för jag får ju ALDRIG igen den tiden som jag spenderar framför dessa "dumburkar". Däremot ges det massor tillbaka av att göra något produktivt och/eller spendera tid med min familj. Detta beslut känns så bra!!

Namaste!


Frihet från rädsla...jag är på god väg!

"Många gånger upplever man ett enormt lugn i samband med yogaträningen eller en stor glädje, men man blir också mer uppmärksam på sina egna behov. De flesta lär sig känna igen sina gränser och får kontakt med sin inre potenital. Många av våra undertryckta känslor skapar spänningar i kroppen. En djup framåtböjning kan till exempel vara mycket svår att utföra för en människa med mycket undertryckt ilska. Men själva framåtbjöningen som påminner om en bugning, symboliserar ödmjukhet inför livet. Långsamt löses spänningarna i kroppen kupp under yogaträninge och när de löses upp kan man komma i kontakt med åratal av undertryckt frustration, ilska eller sorg. Rädslan för att komma i kontakt med sin sårbarhet eller sin ilks aögra att mågna människor undviker att uppfylla sina drömmar.
....
Yogan handlar om att bryta sina invanda mönster, att gå utanför sina ramar och föreställningar av vad som är möjligt eller inte. När inga hinder finns och man är i kontakt med sin fulla potential, då är ingenting omöjligt.

Med yogans hjälp kan var och en utveckla sin egen kraft och förmåga att fatta egna beslut och följsa sin egen inre röst."

Ovan text tagen ur tidningen "enegivågen" - en intervju med Yogacharya Balachandran

Jag är på god väg....

Namaste

Dagens tanke...

"Varje position är ett meddelande från din kropp, ditt psyke och din själ och ett sätt att lära sig kommunicra med sig själv." Balan

Det trodde jag...

...inte att jag skulle hinna göra lite yoga såhär på morgonen! En härlig fredagspresent till mig själv! Visst passet blev lite ofokuserat och stressat för jag vet ju aldrig när gossen kallar på mig men jag är ändå glad för jag STOD på yogamattan och jag genomförde allt fram till Navasana (skippade Mari B och D).

De stående asanas är så härlig att genomföra.

Under det gågna året som har mitt fokus i ashtangayogan gått från att vilja klara mer och mer till att njuta där jag är just nu. Jag har fått ta flera steg tillbaka tack vare graviditeten vilket gjort att jag upptäckt nya spännande känslor med de olika asanas, yogan och mig själv.

Jag känner inga måsten. Visst blir jag frustrerad i mellanåt att Marichyasanas "bråkar" med mig men tja det är väl meningen att jag ska lära mig något av dessa asanas. Tålmod, nja, snarare att inte ge upp.  

Min graviditet och tiden nu efter förlossningen har lärt mig att utforska det jag har framför mig och inte försöka sträcka mig efter gräset som verkar grönare på andra sidan. Nog är det väl det som yogan ändå vill lära oss? Att vara mer närvarande i nuet? Njuta här och nu. Acceptera det vi har och är, utan för den delen bli lata eller inte göra vårt yttersta.

Jag har som mål att klara av 4 yogapass i veckan. Två av dessa vill jag vara ensam i lugn och ro och två av dessa kan jag göra med ett öga på gossen (optimalt vore om åtminstonde 1 av dessa pass var i en yogashala). Detta borde inte vara omöjligt att klara av! Denna veckan har 2 pass blivit av klarade.

Eftersom jag tränar oregelbundet och ej 6 gånger i veckan tänker jag inte ge mig själv ledigt när det är nymåne och fullmåne. Inte heller få lördag bli en "helig" ledig dag.

Postiiva med dagens pass: Jag känner en lättnad och befrielse över skulderbladen och axlarna. Att bära på lillprinsen och amma sliter på detta parti, tyvärr.

Namaste!

Suprise!

Igår fick jag till ett yogapass! Hurra så underbart gött. Jag var helt genomstressad (vet ej varför) igår som jag verkar vara varje tisdag. Märkligt. När sambon kom hem tog han lillprinsen med sig ut på en promenad och jag fick yoga i drygt en timme! Så skönt!

Jag har varit skadad i tån en vecka vilket också har begränsat mitt yogande även om jag har försökt lite grann. En tån ska ju inte hindra att man kan yoga.....

Yogan ger mig energi när jag är som tröttast. Jättemärkligt men så är det.

Jag drömmer om att få till 4 yogapass i veckan. Än så länge har jag inte lyckats men skam den som ger sig.

Min urdhva dhanurasana var jättefin igår och jag kunde till och med komma rätt djupt i utthita parsvakonasana och mari c & d på höger sida! WOW! Fördelen att dels vila några dagar skulle jag tro dels att träna på kvällen.

Jag har hittat två bloggar som håller mig uppe när jag känner mig tung:

The Reluctant Ashtangi som visar att "do your practice and all is coming" faktiskt är sant!

och

Zen Habits som visar att allt är möjligt bara man har lite struktur och gör en sak i taget. (Tack Surya för tipset!)


Livet är lite oberäknligt nu med en liten människa i hemmet, men det är nästan bara roligt. Jag har fått ändra på mycket av hur jag lever, till det positiva. Jag jobbar på att bli mer effektiv och att göra en sak i taget!

Namaste!

RSS 2.0