Hokuspokus

Hokuspokus och så var bloggen tillbaka! Very, very strange! Oh well så länge allt är kvar är jag nöjd!

Namaste!Hihiiii!

Hahhaaa det är verkligen inte min dag idag. Nu har bloggen försvunnit igen! Hahhaaa!

Namaste!Mindre bra dag idag # 30

Inte den bästa dagen det här året.

Det var länge sedan jag kände mig så trött och nere.

Det har varit en jobbig dag helt enkelt.

Missförstånd mellan mig och sambon gjorde att jag kom hem sent, sent. Vilket också gjorde att jag missade träningen på yogamudra. Tyvärr.

Jag känner mig...ja jag vet inte vad för jag har ingen lust att gnälla heller men dagen på jobbet har också varit väldigt krävande och i slutändan känns all min jobbinsats helt meningslös.

Jag har inte gjort någon yogaasana träning.

Det får bli andningsövningar innan jag lägger mig.

Nu ska jag skriva lite på ett föredrag jag ska hålla om Ashtanga yoga.

Det bästa är i alla fall att den här dagen har ett slut och i morgon är en ny dag som bara kan bli bättre än idag!

Namaste!Kaos i morse

Oj, oj. I morse var ingen yogaasana träning inplanerad. Utan planen var att sitta fem minuter och fokuserade på andningen.

Det gick sådär.

Varför?

Jo, min kropp fick en totalchock när klockan ringde vid halvsju-tiden. Antagligen för att jag har sovit riktigt, riktigt djupt i natt (plus att jag inte kunde låta bli att se dubbelavsnittet av CSI igår kväll). Kroppen reagerde med att jag fick rikligt med näsblod.

Så jag kunde inte koncentrera mig på min andning. Efter ca tre minuter gav jag upp och gick och duschad. I duschen försökte andas lugnt och stilla för att stoppa blodflödet. Det fungerade.

Hm. Och jag som har en fulltecknade vecka....samtidigt som det verkar på kroppen som jag borde ta det lite lugnare.

Något annat....

Sedan jag bestämde mig för ett år sedan att satsa på det jag tycker är roligt och som inspirerar mig har det ena lett till det andra. Det fungerar helt enkelt att ha ett öppet sinne och tänka positivt.

Ett exempel är att igår kom min sambo hem och berättade att han hade haft möte med en kvinna som verkligen vill träffa mig för eventuella framtida projekt tillsammans inom hälsa, utveckling och projektledning. Så fantastiskt spännande! Utöver det fick jag denna fina förfrågan!

Heja vad glad jag är!Nu hinner jag inte skriva mer!

Namaste!


Yogapass # 29

Fy vad den här helgen gick fort. Jag hann inte med. Puff och så var det måndag. Även om det inte är något fel på att det är måndag så önskar jag att jag hade haft en dag till ledigt.... Det är så mycket jag vill hinna med utöver de vanliga vardagsbestyren som ska göras under helgen.

Jag har var själv första halvtimmen idag på morgonen (B kom inte förän halv sju). Jag var riktigt pigg när jag vaknade strax innan halv sex. Det hjälper helt enkelt att lägga sig i tid kvällen innan! Däremot blev jag seg när jag kommit fram till "yoga shalan" och gjort några solhälsningarna vilket i egentligen borde vara tvärtom men jag fortsatte utan att tänka för mycket och snart var jag i mitt yogaflöde.

Jag tog mig igenom hela första serien. Passet kändes inte så inspirerande förutom att jag tycker jag har blivit lite starkare. Mina hopp fram och tillbaka i vinyasan blir bättre och bättre för varje pass och jag orkar göra fler, fler och fler på raken utan att känna mig helt slut. Nice.

Efter Savasana satt jag i fem minuter och fokuserade bara på min andning - det är en utmaning för mig just när jag känner mig som mest stressad att hinna duscha och göra mig i ordning innan jobbet. Men jag tror det är en bra övning för mig. Alltså fem minuters fokus på andningen varje morgon.

Namaste!


Yogapass # 28

Jag vet inte vad som hände men min blogg försvann igår.

Klickade lite hit och dit nu och lyckades få tillbaka bloggen...PUH!!!

Är lite trött på blogg.se då jag bombaderas av spam.

Vad har hänt i helgen?

Försov mig imorse och missade yogan i Danmark. Bläää. Hade absolut ingen ro i kropp och själ attt göra ett helt yogapass idag. Så det blev ett kort och intensivt pass på köksgolvet som vanligt. Helt ok.


Idag har jag primärt förberett inför veckan som börjar imorgon. Igår köpte jag fina pennor på Mujji och en fin anteckningsbok inför min kurs som börjar på torsdag. På torsdag fyller även min sambo 30 år! Hurra för honom! Och på torsdag startar mitt ena extra jobb. Mycket händer på torsdag och mycket ska bli klart innan dess!

Bäst jag sätter fart nu!

Imorgon är det yoga med B! Skoj!

Namaste!


Yogapass # 27

Ännu inget yogapass men jag ska strax göra min pranayamaövning. Sen blir det att snabbt göra mig i ordning för en middag/fest ikväll som jag inte alls känner för att gå på. Som tur är det yogadag imorgon och då måste jag komma hem i tid. Bra ursäkt!

Denna dagen har gått alldeles för fort. Jag har inte ens hunnit göra hälften av allt jag hade tänkt mig. Oh well imorgon är en ny dag!

Hinner inte skriva mer om jag ska hinna med min pranayama.


Namaste!


Yogapass # 26

Härligt, härligt! Fantastiskt bra start på dagen! Jag kom upp i morse och fick ett entimmarspass! Nice!

Häromdagen gick mina drop-backs inte alls bra, vilket gjorde mig lite rädd igen. Idag gick det bättre, fortfarande lite rädd, men jag lät inte rädsla ta över. Gjorde ett par stycken och fick sträcka ut framsidan av kroppen! Nice!

Skönt att det är fredag!

Längtat efter helg!

På söndag hoppas jag att jag äntligen ska få komma iväg till Danmark!

Namaste!


Yogapass # 25

Dagens morgonpass blev kort. Samtliga solhälsningar och sedan 5 minuters pranayama.

Jag hade verkligen svårt att stiga upp i morse samtidigt som jag visste att det inte fanns en chans att jag skulle hinna eller orka träna ikväll efter att ha jobbat hela dagen, och därefter ha ett möte med en vän inför ett sidojobb samt ett samtal med en vän jag coachar.

Jag mådde riktigt bra efter solhälsningarna. Det är så skönt för kropp och själ. Jag önskar jag hade kommit upp tidigare och hunnit med fler asanas.

Oh well imorgon är en ny dag men en ny yogachans.

Jag vet inte om jag redan skrivit om det men jag fick mitt ena extrajobb. Kvinnan som skulle återkomma om några veckor med besked om jobbet blev av återkom redan härom dagen och deklarade att de vill ha mig! Hurra! Jippi! Hurra! Jippi!

Träffade B, yogakompisen, och vi pratade en lång stund om våra erfarenheter och var vi befinner oss i våra asana-övningar. Det är kul att ibland får dela med sig av sina erfarenheter och tankar kring yogan. Jag har ingen annan att prata med om min yoga...därav denna blogg.

Vi kom båda överens om hur viktigt det är att umgås med vänner och andra yogi(ni)s som tillsammans vill lyfta varandra i sin yogaträning och övriga delar i livet än att trycka ner varandra. Helt enkelt man ska hjälpa varandra att lyckas! På så vis smittar andras lycka av på en själv!

En affirmation för mig och alla andra idag: "Mitt liv blir mer fantastiskt för varje dag"


Namaste!


Yogapass # 24

Dagens pass var mycket kort. Mest fokus på pranayama än asanas.

Namaste!


Glädje

Att inspirera andra till gläjde ger dig gläjde!Namaste!Yogapass # 23

Det blev ett riktigt bra en timmes morgonpass hemma på köksgolvet i morse.

Det var inte så farligt att stiga upp tidigt.

Kanske, kanske är jag påväg att få en morgonrutin.

Fint flyt från solhälsningarna och genom alla de stående asanas. Jag tappade lite energi när jag kom till de sittande men gav inte upp utan fortsatte fram till Navasana. Min framhopp gick bra.

"Drop-backs" gick inte speciellt bra. Men imorgon är en ny dag!

Nu ska jag pyssla lite med mitt extrajobb innan det blir dags att titta på tv och därefter sova för att orka med morgondagen.

Namaste!


Yogapass # 22

Det är tur jag inte ger upp!

I morse kom en ond tanke in i huvudet när väckarklockan ringde och M (min man) fick säga till mig att stänga av väckarklockan (jag hörde inte klockan). Den onda tanken var att "jag struntar i det här med yoga". Varför plåga (=stiga upp  tidigt) mig så? Varför? Tanken känns igen!

Några minuter senare var jag dock uppe och kände mig faktiskt pigg. Jag körde till yogapasset som jag har varje måndags morgon med B.
 
Passet flöt på bra.

Jag har dock noterat flera gånger att jag har svårt att använda mig av dristhi. Jag tenderar att blunda alternativt titta på fötterna. Fast det är väl bättre att ha en fokuseringspunkt än att flacka en massa med blicken?

Jag ska nog ändå försöka fokusera mer på att använda dristhi.

Jag glädjer mig åt mina bakåtböjningar för det är otroligt skönt att få sträcka ut framsidan av kroppen.

Jag hoppade bakåt från sittande och framåt till sittande i samtliga vinyasas (med undantag för ett par stycken). Jag börjar få till styrkan och jag blev faktiskt inte trött under passet som jag vanligtvis blir när jag verkligen övar på att hoppa fram och bakåt till sittande i vinyasan.

Så efter ett sådant bra pass är det skönt att inse att det är tur jag inte ger upp! Kroppen kändes helt ny och stark! Det är bra att jag får lite inspiration av B. Det blir lite segt att träna helt själv varje dag.

Så igår bestämde jag mig för att jag ska åka till Köpenhamn imorgon kväll och träna mysore hos Yogamudra. Men efter dagens snöoväder (i södra Sverige har vi redan blivit påminda om våren som komma skall och vill inte precis ha någon snö) kom jag på andra tankar. Vill inte ut på vägarna i onödan och utmana ödet. Jag får kolla väderleksrapporten ikväll....

Jag tror dock det är helt naturligt att inspiraitonen till yogan går upp och ner som precis allting annat i livet. Då gäller det bara att trampa sig igenom det "träliga" för att komma vidare i sin utveckling. Det är nyttig övning för mig = att jag ska inte ge upp så lätt = att inse att det är ok att känna sig seg och mindre inspirerad i mellanåt så länge jag inte ger upp!

Namaste!

Yogapass # 19, 20 & 21

Jag känner mig lite oinspirerad att skriva. Jag har inte så mycket att rapportera.

I fredags blev det ett mycket kort yogapass på morgonen.
Igår genomförde jag en kort pranayama övningen.
Idag blev det upp till Navasana.

Jag känner att jag skulle behöva träna för en lärare för att få upp motivationen och "ångad" igen. Men vädret sätter stopp för det. Tyvärr. Vädrets makter rår man inte på.

Namaste!

Yogapass # 18 Positivt besked

Slutet av yogaveckan och jag känner mig lite trött. Kanske påverkas jag av månen.

Inte mycket att kommentera över dagens morgonpass. "Bara" solhälsningarna. Orkade inte mer enligt mitt huvud (kroppen hade nog klarat hela första serien men jag orkade inte fajtas med mitt huvud i morse).

Jag fick besked idag från kvinnan som erbjudit mig extrajobbet. Det är mitt om intresset blir tillräckligt stort! Hon ska återkomma om cirka 3 veckor med definitivt besked.

Kul!

Imorgon är det nymåne så jag tänker ta det lugnt på morgonpasset imorgon.

Jag saknar M:s och min regelbunda morgonpass.

Jag hoppas jag kommer iväg till yogamudra på söndag och få inspiration från flera yogamänniskor!


Namaste!
Yogapass # 17

Igår hade jag svårt att somna. För mycket frisk luft? Nja..knappast.

Snarare snurrade mina tankar en massa. Jag har eventuellt fått ytterligare ett jätteroligt extrajobb som jag måste få att gå ihop med mitt ordnariejobb. Jag vill inte tacka nej. Vill inte. En jättechans för mig! Så tankarna for runt, runt, runt över hur jag skulle lösa situationen. Tillslut kom jag på en idé och sen slocknade jag nog.

Jag har bestämt mig för att prova en ny morgonrutin, vilket innebär att jag inte äter så stor frukost hemma (jag får frukost på mitt jobb) och kan således sova nästan lika länge som vanligt men hinner yoga under en längre tid på morgonen.

Idag provade jag konceptet. Det gick sådär. Jag kom upp i tid. Men efter gårdagens idé innan jag somnade om hur jag skulle lösa jobbsituationen fortsatte tankarna att snurra under yogapasset så jag var tvungen att bryta efter solhälsningarna och sätta mig ner och skriva ner lösningen. (Inte jättestor självdiciplin på mina tankar precis under yogapasset...det kommer nog med åren! ;)

Sen var klockan för mycket för att jag skulle hinna återuppta yogapasset.

Helt ok.

Jag tror min fokus nu måste vara att få in en morgonrutin hemma än att göra det perfekta yogapasset, för jag vill helst undvika att ha yogapassen på kvällen då jag känner mig väldigt omotiverad och seg och hungrig.

Chefen accepterade min lösning som jag föreslog för att få ihop alla jobben! Hurra!

Nu ska de som erbjöd extrajobbet återkomma och bekräfta om de önskar att ha samarbetet med mig. Väntar med spänning!

Det är så spännande!

För en månad sen kändes allt så segt inför 2007 och nu har det på bara 2-3 veckor helt förändrats!

Wohoo!


Namaste!

Morgonpass # 16

Det gick enligt planen.

Jag kom upp i morse en halvtimme försent men ändock.

Först var jag jättetrött. Men efter fem minuter kom kropp och sinne igång.

Yogapasset bestod idag av solhälsningarna, de stående asanas, bakåtböjningar och de avslutande asanas.

Först blev jag lite sur på mig själv för att jag inte gick upp som jag hade tänkt mig (det gjorde ont i själen när klockan ringde i morse) men sen blev jag glad när jag insåg att jag faktiskt gick upp och jag faktiskt praktiserade!

Framsteg!

Jag tycker det är väldigt skönt att träna på morgonen för det blir en bra start på dagen.

Efter jobbet gick jag en lång promenad och det var riktigt skönt med frisk luft efter en intensiv jobbdag.


Namaste!

Ett litet axplock av yogaböcker

Jag fick en fråga om vad jag tycker om "Ashtanga Yoga The Practice Manual" av David Swenson.


David Swenson
                                                               David Swenson

Jag gillar boken för den passar såväl nybörjare som mer erfararna yogi(ni)s. En fördel är att hela boken är fylld med stora tydliga fotografier som stöds av korta textbeskrivningar. Extra poäng får boken för alla bilder på enklare asana-variationer.

David Swenson ger även bakgrundsinformation om yoga, dristhis, lite historia, lite personlig kuriosa. Jag tycker boken passar bra just för att studera närmare de olika asanas samt ha som en guide när man praktiserar.

På tal om böcker som stöd för att sin yogaträning så är faktiskt en av mina favoritböcker en av mina allra första yogaböcker som jag köpte efter min första yogaretreat med Lino Miele i Danmark sommaren 2002. Innan denna yogaretreat hade jag inte förstått vad Ashtanga yoga var och det kom som en härlig och uppfriskande chock som snabbt blev till ett intresse att lära mig mer om denna yogaform.

Boken jag syftar på är är John Scotts "Ashtanga Yoga - The essential step-by-step guide to dynamic yoga".
JohnScott


Som en första Ashtanga yoga-bok skulle jag hellre rekommendera den än David Swenson trots att John Scott inte har några exempel på asana-variationer.  Jag tycker John Scott beskriver de stegen in och ur de olika asanas på ett mycket lättbegripligt sätt och hur man kopplar andingen till de olika asanas. Många bilder. Många små beskrivande textstycken intill bilderna. Tydliga andningsinstruktioner.

För mig är nyckeln i Ashtanga yoga just  flödet och det besrkvier John på ett bra, tydligt och förståligt sätt för en nybörjare.

Men jag tror det är en smaksak. Johns bok råkade bli min första och det är den jag har vant mig vid. Båda böckerna kompletterar varandra väldigt bra och vilken man än väljer tror jag man blir nöjd. Båda författarna har gedigen kunskap om Ashtanga yoga.

Är man mer intresserad av yogans filosofi så skulle jag snarare rekommendera boken (utifrån min erfarenhet) ”The Heart of Yoga Developing A Personal Practice” av T.K.V Desikachar, som jag snart har läst klart.  

Desikachar

T.K.V. Desikachar beskriver på ett klart och tydligt sätt vad yoga är såväl på ett filosofiskt plan som på ett praktiskt vardagligt plan. Han går också igenom Yoga Sutras på ett lätt förstårligt sätt för en nybörjare.  

Light on LifeÄr man ute efter ännu mer tyngre yogafilosofi tycker jag B.K.S. Iyengar har skrivit många intressanta böcker såsom ”Light on Life”, ”Light on Yoga”, ”Light on Pranayama” och ”Light on Yoga Sutras” med flera. De är inte lika lättlästa som ”The Heart of Yoga Developing A Personal Practice” men väldigt tänkvärda.Avslutningsvis så har vi Yoga Sutras. The one and only yoga book.Namaste! 

Morgonpass # 15

Jag sov riktigt dåligt i natt. Jag var nog orolig att försova mig plus att min pojkvän hade ordentlig kikhosta (som han tog medicin för tillslut) så jag kände mig inte glad när klockan tillslut ringde.

Nåja. Jag hade ju inga alternativ än att stiga upp.

Väl framme rullade jag ut min matta och började solhälsningarna med en gång. Tom i huvudet på tankar för en gång skull. Skönt. Fördelen med att träna på morgonen är just att funderingar och andra bekymmer har inte väckts till liv så tidigt.

När jag kommit till Parivritta Parsvakonasana ringde B på telefonen och jag sprang och öppnade åt honom. Sen var vi två. Mycket roligare. Mycket mer energi. Inget fusk från min sida.

B hjälpte mig i Prasarita Padottanasana C.

Jag kämpar vidare med att i varje vinyasa öva på att hoppa såväl bak i Chaturanga Dandasana som fram till sittande. Rätt jobbigt att göra det vid varje vinyasa så ibland får det bli steg bakåt än hopp. Men jag måste bygga upp min styrka och att använda mina bandhas mer.

B erbjöd sig att hjälpa mig med Marichyasana D men jag valde att jobba vidare med mitt rep-trick.

Jag fick bra assistans i Supta Kurmasana så jag kom djupt i denna asana. Nice.

När det var dags för mina "drop-backs" trodde jag att jag skulle fega ur då jag inte stod på min sovrumsmatta med en kudde på yogamattan. Men jag kom djupt ner och kände att jag fixar det här och det gjorde jag ju såklart! Andra gången blev inte lika bra då jag inte använde mina bandhas tillräckligt mycket. Kontenta: Bandhas a och o i drop-backs till Urdhva Dhanurasana.

Nu är frågan. Hur kommer jag upp till stående från Urdhva Dhanurasana?

Blev lite trött runt lunch efter att ha varit uppe så tidigt och tränat men det är en vanesak och med mat i magen kom energin tillbaka.

Både B och jag kände oss nöjda med det gemensamma passet. Det är bra att träna ihop med någon annan ibland. Eventuellt kommer en tjej till att börja träna med oss. Det är kul!

Imorgon ska sambon iväg med ett flyg klockan 0700 så då kan jag ju stiga upp samtidigt med honom och börja praktisera. Det är en plan!

Namaste!


Inför nästa vecka

Åh det tar emot i kroppen och själt att behöva starta dagen så tidigt imorgon.

Det känns som söndagen/helgen tar slut mycket tidigare för att jag snart måste gå och lägga mig om jag ska orka stigit upp i tid i morgon. Men samtidigt kommer jag känna mig väldigt glad när jag sitter på jobbet imorgon och har genomfört mitt yogapass! Jag måste  tänka på det!

Plus att nu får jag gå och mysa med pojkvännen istället för att sitta här och blogga! ;)Namaste!


Yogapass # 14

Precis hemkommen efter en frisk promenad ute i det stormdrabbade Malmö. Det värsta av stormen verkar ha lagt sig men det var en kamp att gå mot den starka vinden i mellanåt. Men nu efteråt känns det skönt med friskt syre i kroppen och vackert rosiga kinder!

Jag kände ingen direkt lust att utmana ödet och resa över bron till Yogamudra i Köpenhamn för att träna Mysore.

Så jag rullade ut mattan på köksgolvet, startade dvd:n med Mark Darby och valde 90-minuters Primary Series.

Det blir ju aldrig riktigt som i en Mysore-klass när jag tränar hemma (ännu). Men jag kämpade på och tog mig igenom hela första serien helt ok (hoppade över några vinyasas).

Något som jag har reflekterat över några gånger under mina yogapass är att jag upplever inte mina bakre lårmuskler som något hinder i t.ex. Pada Hastasana eller Paschimottanasana D utan mina vadmuskler. De är väldigt tajta och när de ger med sig lite till så kommer Adho Mukha Svanasan och t.ex. Paschimottanasana D gå ännu lättare att göra.

Det märks med en gång när jag har missat att träna på asanas som har vridningar såsom Marichyasana C och Parivritta Parsvakonasana för de blir välidgt betungande att göra efter ett par dagar utan dem i mina yogapass. Alltså jag måste se till att i varje yogapass åtminstonde inkludera en "vridningsasana" för att hela tiden jobba mot att öppna upp min kropp.

Det märktes också tydligt att det var några dagar sedan jag övade på "drop-backs". Jag gjorde mina tre bakåtböjningar från stående men det kändes inte som jag hittade mina bandhas och jag är glad att jag gör dem på min yogamatta som i sin tur är på en stor tjock matta för mina handleder och armar är nog inte redo att möta ett trägolv. 

I övrigt tycker jag yogapasset var bra. Jag är glad att jag genomförde hela första serien. 

Imorgon är det "self-practice" med B i Lund. Det ser jag framemot! 


Namaste! 

P.S Det var faktiskt mysigt att träna inomhus idag samtidigt som vinden ven om husknuten! Höstkänsla. Fast i ärlighetensnamn så längtar jag efter långa ljusa dagar!


Pranayamapass # 13

Min kropp är väldigt glad att lördag är vilodag. Så jag har gjort mina 15-minuters pranayamaövning och det känns bra att träna på just andningen. Att försöka hitta en lugn tempo som jag kan ta med mig i den fysiska yogaträningen.

I övrigt har denna dag mest varit att promenera och få friskluft i det helt underbart vackra vädret - sol och blå himmel och nästan ingen blåst. Sen är det en lyx att få vila och inte göra någonting!

Några tänkvärda ord:

"att älska sig själv betyder att aldrig kritisera sig själva för någonting"

(louise hay)

Det är underbart vackert när man tänker efter!

Hylla sig själv för att man åtminstonde försöker istället för att kritisera sig själv för att det blev halvdant!

Jag ska därför hylla mig själv för att jag har hittills har fullföljt NaYoPracMon även om vissa dagara har känts tunga!

Heja mig!


Namaste!

Morgonpass # 12

Idag kom jag upp. Tricket? Lägga sig i tid.

Det var ett slarvigt 30-minuterspass. Helt okoncentrerat.

Ömmande och stela muskler. Tung kropp. Andningen vet jag inte var den var...

Men istället för att vara hård mot mig själv för att det inte blev ett "perfekt" yogapass (vad nu det är) tänker jag ge mig en eloge för att jag kom upp!

Jag gjorde ett morgonpass ensam hemma på köksgolvet!

Det är bra! 

Vad som också är bra är att utan NaYoPracMo hade jag ens stigit upp.

Tjena vad jag är bra!

Men jag längtar efter en yogashala dit jag kan gå och träna Mysore tillsammans med andra yogi(ni)s...

Namaste!

Oinspirerat yogapass # 11

Jag kände mig helt oinspirerad idag.
Orkade knappt göra solhälsningarna.
Det blev ett liknade pass som igår.
Surya Namaskara A (5) och B (3)
Padangusthasana
Pada Hastasana
Savasana

Drygt 10 minuter.

Känner mig också oinspirerad att skriva idag.

Antagligen för att det är torsdag och en aktiv arbetsvecka börjar lida mot sitt slut.

Bäst att laga middag nu.


Namaste!

Yogapass # 10

Ingen bredbandsuppkoppling = inget blogginlägg.

Det blev Surya Namaskara A och B, Padmasana och Utpluthee samt Shavasana. Ca 15 minuters  träning. Helt ok med tanke på att jag kom hem riktigt sent från jobbet.

Igen morgonträning idag...förvånad...knappast!


Namaste!

Inför nästa yogapass

Hm....sitter på jobbet....inte yogat....men det blir några solhälsningar åtminstonde när jag kommer hem.....

Namaste!


Utpluthee (practice # 9)

Kvällspass idag också.

Helt ok. En dryg timme på köksgolvet tillsammans med Mark Darby idag också. Jag lämnade inte mattan en enda gång. Det blev till och med Navasana. Självklart övade jag på mina Urdhva Dhanurasana. Och det gick fint. Men kroppen är lite trött idag. 

Reptricket hjälper bra i Marichyasana D

I och med att jag övade på kvällen så gick alla vinyasas jättebra. Jag orkade hoppa bak och fram från samtliga sittanade asanas med undantag för någon...(när jag började närmare mig Navasana kände jag mig nöjd med dagens pass).

Triang Mukha Eka Pada Paschimottanasana går jättefint nu förtiden och det visar att med tålamod och träning så mjuknar kroppen! 

Även om det är svårt att se det just i den asanas man kämpar med som mest just nu. För mig är det framförallt Marichyasana D. Jag kanske ska prova ett nytt trick och sluta tänka på och kommentera denna asana och se om mindre fokus på den kan vara bästa sättet. Ja, det är ju värt ett försök. 

Tänk på att den asana man har mest jobbigt med är den viktigaste just nu för kroppen - så tror jag i alla fall att det är. Till exempel så vet jag någon som avskyr Navasana, men denna kvinna har jätteont i sin rygg och just den asana hjälper till att bygga ryggmuskler för att stärka ryggen och på såvis undvika ryggont på grund av dålig hållning och sittande. 

Jag har länge tyckt Utpluthee är väldigt jobbig men den är utmärkt för att öva på kroppslåsen mula bandha och uddiyana bandha. Så antagligen har den varit jobbig för att jag inte har använt mina kroppslås tillräckligt. Nu börjar jag hitta dem och jag börjar se vikten av Utpluthee och inte hoppa öva den!

Padmasana är en annan asana som jag ibland har svårt att finna ro i. 


Namaste!
 

Tjohooo! (practice #8)

Åh vad jag inte kände för att träna när jag åkte hem från jobbet.

Försökte intala mig själv hur kul det skulle bli och hur bra jag skulle må efteråt. Försökte jämföra med hur skulle jag ha känt om jag skulle gå iväg till gymmet istället (som de flesta (normala?) människor gör) och jag hade ju känt precis likadant.

Allt jag vill efter en lång dag på jobbet är att få häva mig på soffan och stänga av hjärnan.

Det är tur jag inte tillåter mig själv!

Och det är TUR att jag deltar i NaYoPracMo för nu måste jag, åtminstonde i 10 minuter, träna yoga varje dag i januari.

Så när jag kom hem tog jag inspiration av en annan deltagar på NaYoPracMo som hade tränat för Ashtanga Yoga Primary Series DVD:n av Mark Darby (min mest inspirerande yogalärare) och Nicole Bordeleau. Jag plockade alltså fram DVD:n, startade datorn (för jag ville också kolla mina mail och hade ju ingen anledning att starta datorn förän jag hade tränat....) och valde 30 minuters passet.

39993-29


Perfekt!

Det blev
Surya Namaskara A och B
Padangusthasana
Pada Hastasana
Utthita Trikonasana
Utthita Parsvakonasana
Prasarita Padottanasana A, B, C och D
(kommer djupt nu!)
Parsvottanasana
Dandasana
Paschimottanasana A, C och D
Janu Sirsasana A
Marichyasana A och C
Navasana
Baddha Konasana A och C
(men jag kunde inte göra A - fick riktigt ont i höften)
Avslutande asanas

Dock fanns inga bakåtböjningsövningar med i 30-minutersyogapasset och eftersom jag nu har motivation uppe att träna mina bakåtböjningar, fanns det ju ingen anledning att inte göra det idag.

Jag började med tre vanliga  Urdhva Dhanurasna som man alltid ska göra.

Därefter tänkte jag att jag försöker själv från stående och ber inte om hjälp från min pojkvän. Jag flyttade yogamattan från köket och in i sovrummet på vår stora gröna tjocka matta. På mattan placerade jag också en stor kudde som fallskydd.

Jag försökte gå ner men det gick inte.

Funderade lite. Varför går det inte?

Svaret: Rädsla

Ok. Vad är det värsta som kan hända? Jag stukar handleden och jag slår i huvudet.

Alltså, inget jag dör av.

Ska jag verkligen låta min rädsla styra mig? NEEEEEEJ!!!

Så jag gjorde det! Jag klarade det!

Direkt var jag tvungen att prova igen.

Och igen.

Och igen.

Och inför min pojkvän!

Wow vilken känsla!

Idag fick jag alltså uppleva vad yoga kan vara:

Yoga kan vara: the idea that something changes, a change that bring us to a point where we have never been before, which was impossible becomse possible, which was uanttainable becomes attainable, which was invisible ca be seen (hämtat ur "The Heart of Yoga av T.K.V. Desikachar)

Det blev Savasana med ett leende!

Längtar till nästa gång jag får prova att gå ner i Urdhva Dhanurasna från stående.


Namaste!

Ingen klocka som ringde

Min väckarklocka hade stannat i natt så det blev inget morgonpass.

Lika bra kanske!?

Så det får bli ett yogapass efter jobbet.


Namaste!


Söndag yogapass # 7

Stod i valet och kvalet om jag skulle åka till Yogamudra idag men beslutade att träna hemma. Anledning...orkade inte stressa dit.

Så jag har tränat på köksgolvet idag. Det gick rätt bra.

Självfallet inte lika intensivt och disciplinerad som på en Mysore-klass. Men jag gjorde hela första serien...ok, jag skippade några vinyasas mellan höger och vänster sida i vissa asanas.

Jag tycker min andning var bra. Långa fina andetag.

Mina tankar flög inte iväg alltför mycket under passet och jag lämnade mattan endast en gång under ett par minuter.

Pojkvännen hjälpte mig både i Prasarita Padottanasna C och Supta Kurmasana. Jag tog hjälp av ett band för att komma så djupt som möjligt i Marichyasana D utan hjälp från en lärare. Även om jag inte klarade D så var det ett bra hjälpmedel när jag inte har en lärare att tillgå. Det ska jag fortsätta med. (jag virade bandet först om den högra foten och sen om hela det böjda högra benet, sen tog jag tag i bandet med vänster hand och hjälpte mig själv att få vänster armhåla så nära höger knä som möjligt)

Under passet kom jag på mig själv att jag längtade efter att få träna mina bakåtböjningar. Galet, men sant. Pojkvännen fick hjäpa mig här med och det gick bra. Jag tror faktiskt att jag kommer klara av att gå ner själv från stående om ett år med daglig träning. Kul!!

I övrigt så har jag nog för höga krav på mig själv när jag tycker till exempel att dagens pass är slarvigt genomfört för jag jämför hela tiden med hur jag är på en Mysore-klass. Jag borde istället vara nöjd med att jag genomförde hela första serien själv utan hjälp från lärare eller någon annan yogi(ni) bredvid. Det hade jag ALDRIG gjort för ett år sedan.

Förhoppningsvis kanske min "self practice" är mer dicsciplinerad om ett år!

Yoga är ju trots allt ett livsprojekt och man kan ju bara bli bättre så länge man tar det försiktigt! Man har ju trots allt bara en kropp som ska fungera hela livet!

Dags för en god frukost!

Namaste!


NaYoPracMo # 6

Idag har inte gjort någon fysisk yoga, vilket min kropp nog är rätt tacksam för. Det känns i kroppen att det har varit en intensiv vecka jämfört med julledigheten....

Jag kom överens med Yogamum att jag kan på lördagar, då det är den officiella vilodagen för "Ashtangis", utöva Pranayama istället för fysisk yoga. Pranayama ingår, precis som hon skriver, i de "eight limbs" av yoga.

Att öva andningsteknik har ju också positiv effekt på min fysiska yoga.

Allt hänger ihop. Det är just det som är så fantastiskt!

Så idag har jag utfört 15 minuters Kumbhaka Pranayama session. Jag var något ofokuserad men jag gav inte upp. Det gav bra med energi!


Namaste!


Mysore (yogapass # 5)

Idag är jag trött. Verkligen trött.

Två tidiga och intensiva Mysore-klasser känns.

Det är verkligen stor skillnad att träna ensam hemma och att deltaga i en Mysore-klass. Det är mycket mer fokus, lärare som hjälper mig mer och utmanar mig i de asanas som är svåra för mig samt det är svårare att "fuska" (vilket händer ibland när jag tränar ensam hemma för då kan mitt medvetande tycka så synd om om mig och säga att slipper den asana och den asana).

Alltså är det inte så konstigt att det känns i kroppen idag.

Jag önskar verkligen att jag kunde träna för Susanna oftare för jag känner att jag utvecklas mycket snabbare med hennes hjälp.

Jag känner mig så trött och tom i huvudet just nu att jag vet inte vad jag ska skriva om mitt yogapass idag.

Det enda som verkligen stor ut är mina bakåtböjningar som gick jättebra idag! Hurra! Jag kom riktigt djupt när jag gjorde dem själv utan Susannas hjälp. Sen har jag inte riktigt hittat balansen från att böja mig bakåt från stående till att släppa taget om mina ben och komma ner med händerna på mattan. Men det kommer. Jag känner mig inte lika rädd längre.

Nä nu orkar jag inte skriva mer.

Namaste!

Yogapass # 4

Wooohouuu! Så kände jag mig efter dagens pass! Det var ett bra pass! Yes!

Min vän S påminde mig härom dagen om att Astanga Yoge Skole i Köpenhamn har öppnat igen efter juluppehållet. Eftersom tanken var att jag skulle vara ledig från jobbet idag så kom jag ju på att jag kan ju faktiskt åka över till Köpenhamn och deltaga på en Mysoreklass på morgonen.

Jag var inne i shalan runt 06:40. Då var vi ca fem personer. Därefter droppade det in folk i en jämn ström fram till strax efter klockan 7.

Min andning idag var kort och okoncentrerad.
Även idag kändes kroppen tungt. Jag vet faktiskt inte varför.
Det märks att jag tränar de stående mer än de sittande. Det är stor skillnad. Jag är mycket mer stabil, starkare och tryggare i de stående än sittande. Märktes extra tydligt idag.

Jag fick hjälp i Supta Kurmasana och det var skönt. För ett årsedan när jag började göra denna ställning "på riktigt" och fick hjälp av bland annat Lino kände jag ofta panik i den. Klosterfobi känsla. Utöver det fick jag ont i en liten bröstmuskel, vilket självklart inte gjorde denna asana mer tilltalande.
Idag, ca ett år senare, börjar jag se tjusningen med Supta Kurmasana även om jag har en bit kvar innan jag klarar av den själv.

I januari förra året sa jag till Lino att jag hatar Gaba Pindasana för den gjorde så ont. Ont i armarna och jag fick stora, stora blåmärken på armbågarna (bör noteras att jag har väldigt lätt för att få blåmärken). Han bara skrattade till svars och hjälpte att dra igenom mina armar. Nu får jag igenom armarna själv med hjälp av vatten som jag sprutar på armarna och benen innan (ok, armarna är inte fullt igenom men en bra bit) och jag kan rulla runt själv.

Aha! Alltså framsteg i min yogaträning!

Rädsla är min största fiende, vilket jag har skrivit om tidigare. Visst min kropp har sina begräsningar, vilket kan utmana mitt tålamod men trots det är det rädslan som begränsar mig. Det tog till exempel lång tid för mig att lära mig Sirsasana.

Nu är det fram för allt mina bakåtböjningar som blir begränsade av min rädsla. Jag övade ordentligt på bakåtböjningarna idag, tack vare Susanna, och det går framåt. Men hemma är det lätt att smita undan att öva.

Vad är jag rädd för?
Vad är det värsta som kan hända? Tja, att jag slår i huvudet om jag ramlar. Ramlar jag inte så kanske (observera kanske) det gör ont i armarna och ryggen. Är det allt? Nja, sen är det ju jobbigt att behöva anstränga sig men som kloka människor brukar säga:

Man får inget om man inte gör jobbet själv.

Så det så. Det finns helt enkelt inga snabba lösningar.

Efter yogapasset körde jag till jobbet och jobbade i full fram till lunch fart tack vare all energin från yogan!


Namaste!

Onsdagen - ett morgonpass!

Om jag inte har helt fel så är det fullmåne idag, vilket inom den traditionella ashtanga världen betyder vilodag.

Till min stora glädje kom jag upp idag och stod på mattan kl 06:10. Jag valde dock att enbart göra solhälsningarna och fram till Parivritta Parsvakonasana eftersom det är fullmåne idag.

Min högra höft känns lite extra idag också så jag borde nog nästan ha tagit det än mer försiktigt och inte gjort ytterligare två höftöppnare för min högra sida. Hm....

Efter min korta men ack så tunga  och stela träning så tidigt på morgonen valde jag att träna lite pranayama i 15 minuter. Min pranayama övning var inte så koncentrerad men ändå väldigt skön och energigivande för jag gick aldrig tillbaka och la mig i sängen! 

För att återgå till min stelhet så har jag ont i kroppen sen måndagens och tisdagens träning (antagligen rätt bra att jag tog det lugnt idag).

De första 3 solhälsningarna var hemska. Men efterhand så värmdes kroppen upp och tillslut kunde jag sträcka ut mig ordentligt. Däremot kände jag mig alldeles för stel och tung för att orka hoppa fram från Adho Mukha Svanasana. Hoppen gör för ont. Men det kommer kanske en dag när hoppen på morgenen känns lika energifulla och härliga som på eftermiddagen/kvällen. Antagligen. Med rutin och träning kan nog kroppen vänja sig vid morgonen träningen.

Just nu känner jag mig energifull, pigg och jag ser framemot att ta mig an dagens utmaningar. 


Namaste!


Yogaträning # 2

Stort tack till NaYoPracMo! Utan den hade jag aldrig praktiserat idag.

I och för sig var jag inte så trött när klockan ringde i morse men jag ville inte gå upp för det var så skööööönt under täcket! Jag ville njuta de sista minuter av min julsemester!

När jag kom hem från jobbet ikväll tog jag först en varm dusch då jag frusit hela dagen.

Därefter startade jag min yogaträning. Det gjorde ont i benen eftersom jag har träningsverk efter gårdagens pass. Jag får alltid träningsverk dagen efter första passet efter ett längre uppehåll. Men efter 4 solhälsningar började kroppen mjukna upp.

Det är stor skillnad att träna på morgonen respektive kvällen . Personligen tycker jag bäst om morgonen för det ger en frisk start på dagen. Däremot är jag alltid mycket stelar på morgonen och jag har inte alls samma öppenhet och styrka i kroppen som på kvällen. Men jag tycker dock energin och friskheten som en morgonträning ger övervinner ett kvällspass.

Även idag tränade jag fram till Navasana. Huvudet kom djupt i samtliga Prasarita Padottanasanas! Nice. Nu på kvällen kom jag även rätt så bra i Parivritta Parsvakonasana.

Jag gjorde en "höftöppnare" i slutet av passet och kände att höften har faktiskt öppnat sig mer än jämfört med början på hösten så envis träning ger med sig!

På tal om envis träning så övade jag faktiskt på mina bakåtböjrningar idag och det gick förvånadsvärt bra. Min pojkvän var inte hemma så jag fick ingen hjälp av honom att komma hela vägen ner men jag kom djupare än vad jag trodde att jag kunde klara av! Bra!

Imorgon hoppas jag att jag orkar stiga upp för ett morgonpass. Det skulle kännas bra!

Namaste!


NaYoPracMo 2007


39993-24Jag har antagit utmaningen "NaYoPracMo" som börjar idag den 1 januari 2007 och pågår till och med 31 janauri 2007.

Jag har alltså förbundit mig att utöva yoga i 31 dagar i sträckt samt skriva varje dag i min blogg om min yoga träning (vilket jag i och för sig redan gör).

Jag tycker det är en fantastiskt bra utmaning och ett utmärkt sätt för mig att komma igång med min yoga träning igen efter julen samt att få en regelbundenhet.

Det ska bli kul och spännande att se hur regelbundenheten kommer att påverka mig och min yoga.

Jag har bara en gång tidigare i mitt liv tränat varje dag i över en månad men det var under en yoga retreat i Indien. Alltså under helt andra förhållanden än nu. Det vill säga jag var där enbart för att yoga och hade absolut inga andra förplikterser. Utöver det hade jag en lärare som fanns där som stöd för mig. Nu får jag klara mig ensam. Fast jag har ju stöd av de andra deltagarna i NaYoPracMo plus min blogg!

Vad innebär då en yoga-utövning för att räknas inom NaYoPracMo?
Jo, minimum 10 minuter i någon asana eller serie av asanas med medvetenhet, fokusering och närvaro. Utöver det ska man, om man vill, skriva totalt 50 000 ord och minst ett blogginlägg per dag. Just denna utmaning tar jag mig inte an. Utan enbart min yogaträning men jag kommer självfallet skriva om yogan varje dag på bloggen. 

Det känns jättespännande! 

Idag utövat mitt första yogapass på det nya året. Jag gjorde hela första serien fram till navasana och därefter de avslutande asanas. Jag var väl inte superkoncentrerad men jag fullföljde min plan och jag var ändock relativt närvarande under hela passet. Tyvärr hade mina tankar en tendsen att vandra iväg ett flertal gånger men jag gav inte upp och jag lämnade aldrig mattan under passet.

Tyvärr lät jag mitt medvetenahde vinna över mig och jag övade aldrig på mina bakåtböjningar från stående. Jag vet att jag aldrig kommer lära mig dem om jag inte övar men det gör så ont i kropp och själ när jag bara tänker på att jag ska öva på det. Iiiissh. Oh well, det är en ny dag imorgon.

I övrigt kände jag verkligen av mina höfter, särksilt min högra. Knak, knak sa det i Marichyasana C. '

Åhh på tal om Marichyasana så kan jag enkelt nu binda och hålla om min handled i A! Hurra! Helt plötsligt bara kunde jag helt själv! Jag märkte det för ett par veckor sedan och jag vet inte om jag har skrivit om det tidigare men det gör mig lika glad varje gång jag klarar det nu!

Min styrka finns kvar och mina hopp fram från Adho Mukha Svanasana går jättefint! Det är också en härlig känsla att känna att jag orkar lyfta mig högt i mina hopp!

Det ska bli roligt att se var jag är med min träning om 31 dagar.

Förresten så kom jag överens med hon som har initierat NaYoPracMo att jag inte behöver utöva fysisk yoga på lördagar (vilket är vilodag enligt Ashtanga yogans traditioner) utan jag kan t.ex. utföra pranayama.


Namaste!

RSS 2.0