Paus...

....ett par dagar. Förra veckan blev det 3,5 yogapass inte dåligt trots allt. Och många, långa promenader i det sköna vädret. Plus någon helt kaotisk natt och dag = sömnbrist.

I söndags fick vi hjälp med att passa Mini så jag och sambon fick några timmar för oss själva. Skönt.

På kvällen hade jag ont i hela kroppen. Som om jag hade feber i kroppen och fick ont i alla muskler och sener. Tillslut fick jag ta en huvudvärkstablett och sakta började värken släppa del för del i kroppen.

Jag har fortfarande ont i kroppen. Jag känner mig stel och öm. Särskilt höger sida och höften. Tidigare idag mådde jag illa så jag undrar om jag eventuellt har ett mindre influensa-släng i kroppen.

I övrigt är jag trött, trött, trött....alltså allt är som vanligt ... ;)

Namaste!

Myror i brallan...

image63

....eller snarare i huvudet på mig.

Jag hade ingen ro idag.  Lämnade yogamattan typ hundra gånger. Kolla mail. Kolla bloggar. Kolla hitta.se. Kolla ditten. Kolla datten. Va sjutton sysslade jag med? Hallå, hallå? Närvaro? Försökte med Reluctant Ashtangis tips om att ställa frågor till mig själv under yogapasset - typ "hur känns det i denna asana?", "vad kan jag göra för att fokusera bättre?" etc. Men idag var det dömt att misslyckas.

ÄNDOCK

Genomförde jag hela yogapasset UTAN att Mini hann vakna!

Idag gjorde jag modifieringarna av Uthitta Parsvakonasana B på höger sida utan att trilla. Gott!

Det knakade till ordentligt i höger höft när jag genomförde Mari C så jag blev nästan lite rädd...."an opening?"

Slarviga vinyasas. Ja,ja,ja.

Kämpar med Navasana. Jag måste bli starkare i bålen så mycket som jag bär på Mini!

Klarade inte Urdhva Dhanurasana idag heller. Något psykologiskt där....

Sirsasana
var fin. Likaså Urdhva Dandasana som jag höll i fem andetagJag måste hitta på något så jag börjar hålla Sirsasana längre än några andetag. Kanske ska jag prova med lite musik som Reluctant Ashtangi gjorde?? Urdhva Dandasana klarar jag nog bara i fem andetag just nu. Behöver jobba upp mer styrka i mina bandhas innan jag orkar hålla den längre.

Klapp på axeln att jag ställde mig på yogamattan idag OCH återkom till den varje gång jag lämnade den.

Igår gick jag en monsterpromenad i det vackra vädret. Sol och värme gör gott i själen. Mini åt sin första matportion UTOMHUS igår! Min hemmagjorda palsternackspuré och broccolipuré. Plus äpple- och blåbärspuré till efterrätt. Det var mysigt.

Namaste!


YT 17

Prinsessa...

....så mår jag idag!

Jag har fått sova en HEL natt ENSAM! Första gången på ett halvår!

Jag har energi! Jag känner mig glad! Jag njuter av att umgås med min son! Jag känner mig stark!

Tänk vad sömn är viktigt!

Jag ska fortfarande ha min lördagsnatt också! Om jag kan få 1-2 nätter per vecka då jag får sova tror jag allt kommer bli mycket lättare för samtliga i min familj!

Yoga, sömn och lite egen tid så är jag en glad och härlig mamma och en glad och härlig sambo!

Idag började jag med mitt yogapass tillsammans med Mini. Det avbröts för lite mat och sen ville han sova. Därefter ringde telefonen och jag är nu utbjuden på lunch i det vackra vädret. Så yogapasset idag har sett ut som följande:

5 Surya Namaskara A
4 Surya Namaskara B
Padangusthasana
Pada Hastasana
Utthita Trikonasana A och B
Uthitta Parsvakonasana A

Sen blev det inte mer. Kanske mer ikväll. Kanske inte..

Jag börjar känna att dagen blir inte riktigt hel utan min yoga = bra känsla. Det betyder att jag nog förhoppningsvis börjar sakta få in en dagsrutin att göra lite yoga varje dag. Men jag är glad att mitt mål är 4 pass per vecka för hade det varit mer skulle jag bara känna mig stressad.

Igår gjorde jag lite yinyoga framför tv:n men sen hoppade jag i säng kl 21 och somnade nog vid 21:30!

Nu längtar jag ut i solen!

Namaste från Prinsessan!


P.S Jag funderade lite över det här med att minska på sockret vilket nog har resulterat i att jag har ätit mer socker....som t.ex. Oboy och bröd baserat på socker (hur onödigt som helst men gott!).....hm....det beror nog på tröttheten (om jag får skylla på något??)

De senaste..

....dagarna har jag varit så trött, så trött, så trött. Igår var katastrofal. Idag var det bättre men jag trodde jag skulle gå av på mitten ibland.

Sömnbrist.

Dock genomförde jag ett yogapass. Yogan hjälper mig att inte galen pga brist på sömn. Jag har svårt att sova på dagarna, kommer inte till ro men lyckades sova en liten stund efter lunch med lillprinsen.  

Jag klarade inte av Mari C och D. Pga trötthet tror jag. Sirsasana var skön idag.
Enbart vinyasa mellan asana.
Mini var med på slutet när han hade vaknat. Det var ok för han var glad och sprallig.

Inget direkt flyt men jag gjorde min yoga! Det kändes skönt efteråt. 

Jag skulle egentligen gått på annan gympa i förmiddags men valde yogan istället. Jag hade inte orkat det andra.

Ikväll planerar jag att gå och lägga mig tidigt, tidigt, tidigt. Så jag sover samma timmar som Mini. Natten till söndag ska min sambo ta Mini, om ni bara visste vad jag längtar till den natten. Min första hela, egna natt på ett halvår!

Namaste!
Tack...

....alla ni som uppmuntrar mig!


Namaste!


Idag blir det...

...nog ingen träning för jag är slut som artist...eller hur man brukar säga. Jag har massa energi i kroppen och VILL praktisera men ja det går inte rent praktiskt just nu. Tyvärr. Kanske i kväll.

I natt strejkade jag som mamma. Jag fick 5-6 timmar sömn i streck för Minis pappa tog honom. Det var första gången jag fick så många timmars sömn på raken på mer än 5 månader! Jag var INTE utsövd när jag vaknade. Jag vill ha mera! Mera sovtimmar. Ensam. Ingen lillprins bredvid för jag sover inte djupt då. Jag känner mig nästan aggresiv för jag känner av sömnbristen samtidigt som jag inte har ro att sova på dagen. Tyvärr.

Jag måste nog boka upp mig på något "eget" denna veckan. Paus från lillprinsen så jag får ny energi = glad och pigg mamma!

En tjejkväll kanske?
En resa till en yogashala och träffa andra yogisar?


Namaste!


Chaturanga Dandasana

Mitt tips som nybörjare i Chaturanga Dandasana (som är en tuff asana, helt klart) är att:

1. Sätta i knäna i mattan

2. Verkligen se till att armbågarna är intill kroppen så att man tar hjälp av kroppen när man går ner i plankan. Alltså armbågarna ska inte "flaxa" ut till sidorna så det blir en armhävning (detta är alltså inte korrekt). Chaturanga Dandasana är inte en armhävning. Det ska kännas i triceps (baksidan av överarmen), inte i bröstkorgen.
Försök skjut armbågarna mot hälarna.

3. Försöka få överarmarna parallella med golvet. Kolla hans överarmar.

4. Se till att skjuta axlarna bakåt så att man inte "hänger i axlarna" - det hjälper att se till att överarmarna är parallella med golvet, se punkt 3. Är överarmarna inte parallella med golvet så är det lätt att axlarna "dippar" ned mot golvet och då sliter man på axlarna i onödan. Här kan du se en person som jag tycker sliter på sina axlar för att han låter axlarna gå ned i mattan. Här är en annan person som jag också tycker sliter på sina axlar.
Alltså en rak linje från axlar till armbåge, där denna raka linje är parallell med golvet.

5. Sprid ut skulderbladen.

6. Pressa händerna (pekfingret, tummen och "hälen av handen") i mattan.

7. Tanken är att få händerna nedanför armbågarna, d.v.s. handleden är precis nedanför armbågen. Men det är svårt. Jag har inte det. De flesta jag sett har inte heller det. Men om du kan det så bra! Han har det typ.

8. Lyft bröstkorgen (att lyfta bröstkorgen är viktigt i samtliga asanas!)

9. Blicken på nästippen men att man lyfter på huvudet så att inte huvudet hänger ned. Jag brukar ha blicken snett framåt för då lyfter jag huvudet lite grann per automatik. Om hvudet hänger är det lätt att man tappar hållningen vid axlarna.

10. Glöm inte att försöka hitta dina bandhas.

11. Skjut hälarna bakåt när du inte har knäna i mattan.

Du kan öva på denna ställning utan att ha benen i mattan i 15-30 sekunder - bara för att träna styrka.

När man gör Surya Namaskara B behöver man som nybörjar ta fler andetag än vad som är tänkt i solhälsningen. DET ÄR OK!
Rätt antal andetag kommer när kroppen har byggt upp styrka. smidighet och "flow". Tänk på generellt så andas man in när man böjer sig framåt och andas ut när man går "uppåt".

Chaturanga Dandasana är som sagt en tuff asana och bygger upp mycket styrka. Så använd knäna i mattan i början. Det är bättre att se till att få upp styrkan än att göra den halvdan och slita på axlarna och andra delar av kroppen. Efterhand kan du t.ex. göra varannan med knäna i mattan och varannan utan. 
Det gäller som sagt att bygga upp styrka i armarna, överkroppen och bandhas.  

Det krävs träning och man får inte till det korrekt de första gångerna. Jag dippade LÄNGE med mina axlar i mot mattan tills någon talade om detta för mig för något år sedan. Nu tänker jag "aktivt" på det så att jag verkligen försöker avlasta axlarna.

Så ta det lugnt. Praktisera, praktisera, praktisera.

Styrka och smidighet kommer!

Namaste!

Genomfört...

....veckans första yogapass! Hurray! Det blev inget igår då det bland annat var 1-årskalas. Därför är det så skönt att satt ett realistiskt mål om fyra pass i veckan så att jag kan göra andra saker utan att känna "dåligt" samvete för att jag inte gjort mina sex pass i veckan. Fyra pass och lite yin yoga per vecka är perfekt för mig! Plus långa promenader!
 
Mari D var tuff idag. Antagligen för det är några dagar sedan jag jobbade med denna asana sist.

Däremot gillar jag min nya modifierade Utthita Parsvakonasana B på höger sida. Modifiering är att jag för vänster arm under höger lår och knäpper ihop vänster och höger hand under låret (höger arm för jag över ryggen mot höger lår). Sen gör jag vänster sida "normal". Går tillbaka till höger sida igen och pressar handflata mot handflata och tittar upp mot taket. Efter fem andetag sätter jag sen ned vänster hand i mattan bredvid fototen (om det går....). Tack vare dessa två modifieringar på höger sida brukar jag få vänster axel att komma över höger knä.

Jag har gått ihop med benen mer i Prasarita Padottanasana så denna ställning känns lite som "ny". Det gillar jag.

Jag funderar (kanske för mycket???) på hur jag ska komma in i Utthita Trikonasana A så att höftbenen blir parallella utan att den nedre sjunker ned och bak för mycket. Det kommer nog... Jag håller dock inte längre i min stortå för gör jag det förlorar jag helt det nedre höftbenet. 

Samma sak händer i Utthita Trikonasana B...att jag funderar för mycket över den att den blir liksom svår att genomföra just därför. Jag försöker släppa tekniken och bara göra men det är ibland lättare sagt än gjort....

Jag började nästan gråta när jag skulle göra Urdhva Dhanurasana. Så jag tillät mig själv att bara behöva göra två idag. Då gick den andra mycket lättare!

Navasana höll jag länge, länge. Jag måste jobba med min styrka i bålen. Så det blev fler än fem andetag gånger fem Navasana

Jag var lite disträ men det gick ändå hyfsat bra idag

Jag har börjat träna på Urdhva Dandasana - lite för att hålla Sirsasana längre - men mest för att träna styrkan. Det gäller att hitta mag- och bäckenbottenlåset när man gör Urdhva Dandasana...

Solen skiner så en långpromenad hade inte varit fel...men vagnen är på lagning så tja vi får kanske göra en kort promenad i Babybjörnen.

Namaste!

YT 16

Jag klarade...

....mitt mål om 4 pass per vecka förra veckan då jag praktiserade även i fredags! Jag hann fram till Virabradhasana sen vaknade lillprinsen och ville upp. Han valde att bara ta en "power-nap" denna förmiddag!

Så han fick ligga längst fram på yogamattan när jag gjorde de sittande asanas fram till Navasana. Det gick bättre än vad jag trodde. Koncentrationen var såklart inte på topp men bättre än inte alls. Och det var faktiskt lite mysigt att ha Mini längst fram på mattan, där han låg och filosferade lite för sig själv tills han hade vaknat till ordentligt och hittade sen mina fötter! När jag kom till Mari C då började han tappa tålamodet men jag fick ändå yoga klart för honom.

Mari D var lika häftig som härom dagen! Jag kom nästan helt med armhålan till knät och kunde sätta handen under foten på det bjöda benet!

I övrigt fick Mini och jag en UNDERBAR fredag. Lunch med tillsammans med en härlig vännina och en lååååång promenad med en kompis och hennes dotter!

Helgen var super också! Kalas för Minis mormor sen 1-årskalas för Minis kompis!

Namaste!

YT 15

För mig innebär....

...yoga förändring. Både mentalt och kroppsligen. Genom att utöva yoga dagligen så förändras kroppen - den blir starkare och lättare och mer energisk. Positiva egenskaper. Efterhand som jag har yogat mer och mer har andra förändringar tagit plats såsom mat, mitt sätt att tänka, mitt sätt att leva. Till exempel så försöker jag, efter ett yogapass, att ta med mig yogan in i resterande delen av dagen när vardagens utmaningar står inför mig. Ibland funkar det ibland inte. 

Något som hände idag som aldrig hänt tidigare är att jag kom riktigt djupt i Mari D. Jag binder inte men jag lyckades komma med axeln intill knät så att jag kunde sätta handen under foten på det böjda benet och sen vrida överkroppen, lyfta både bröstkorgen och blicken ordentligt. Wow! Helt själv. Ingen assistans! Så roligt.

Vad gäller Mari A och B har jag tagit mig ett "steg tillbaka" och försöker komma djupare in i ställningarna vilket innebär att jag inte kan binda längre utan får ta hjälp av ett "rep" (eller min yogaväska). Jag tror att det är bra at jag har tagit det här steget tillbaka för det kommer bli lättare längre fram i serien när jag väl kan binda i denna nu djupare varianten av A och B.

Vad gäller mina framsteg i Mari kanske jag ska tacka Yinyoga som jag gjorde under ca 30 minuter framför TV:n igår kväll???

Jag trodde aldrig det skulle bli ett yogapass idag p.g.a. lite sömn men ett pass blev det och bra gick det. Ingen DVD. Bara jag och mattan och en sovande Mini. Nice! Jag skippar vinyasas mellan sidorna så jag hinner fram till Navasana. Jag gör en jättemodifierad och förkortad avslutande del men så är det just nu.

Det känns så bra!

Namaste!

YT 14

Idag tänkte jag...

...på att vi utvecklas hela tiden när vi yogar såväl kroppsligen som mental.

Till exempel att vi är mogna att ta till oss korrigeringar av de olika asanas vid olika tidpunkter. Såsom jag var mogen i förra veckan att ta ett steg längre/djupare i Utthita Trikonasana, vilket jag förmodligen inte varit tidigare.

Idag har jag träffat härliga mammor och undervisat en fantastisk yogagrupp så det känns gött i kropp och själ!


Namaste!Det är stor...

...skillnad på denna och förra veckan!

Förra veckan hade jag kunnat plocka ned månen.

Jag var glad, stark och energisk.
Nu känner jag mig tung och seg.

Enda skillnaden:

YOGA - regelbundet med lärare på en annan plats än hemma.

Sömnbrist...

...får mig nog att känna mig tung och omotiverad. Jag kommer igen! Nu ska jag vila lite! Längtar efter några nätters sömn (alltså flera, flera timmar i sträck ensam i sängen utan någon lite filur bredvid mig!).

Namaste!


Ibland måste jag...

...påminna mig själv om att ibland gör jag fel men jag är bra precis som jag är. Jag duger. Jag gör alltid så gott jag kan. Jag gör alltid utifrån vad jag vet och kan just nu. Jag gör alltid mitt bästa. 

Namaste!

Helt plötsligt...

....somnade Mini efter frukost så jag kunde rulla ut yogamattan och sätta igång min yoga-dvd. Dvd var självklart på ljudlöst för här vill vi inte väcka någon i onödan! Han sov i hela 1 timma så jag hann i stort sett med hela mitt pass! Jag bestämde mig för att skippa vinyasas mellan sidorna för att just hinna med lite mer och det funkade - tack söta rara Mini för att du sov längre idag!

Så skönt när jag har fått yoga!

Utthita Trikonasana och Utthita Parsvakonasana är som vanligt... ,)
Gjorde ont i högra höften så jag tog det mycket försiktigt med Mari C och D.

Kände mig ändå stark och fin. Urdhva Dhanurasana känns bra i ryggen och axlarna men inte i benen.

Hurra så bra, go' start på dagen!

Namaste!

YT 13

Ok...

....yogapass.

Jag började med att vila på soffan  - en lyx jag inte fått göra det senaste halvåret. Men efter några minuter hade jag ändå inte ro att ligga där (trots trötthet). Så jag tog på mig yogakläderna och började med lite yin yoga framför datorn. Ja jag vet inte det mest optimala... ;) Oh well vem är perfekt?

Efter dryga 20 minuter av yin yoga vaknade Mini och ville ha mat och klädbyte. Sen försvann grabbarna ut så jag har fått genomföra mitt ashtangayogapass.

Vad gäller ashtangayogan så var andningen allt annat än regelbunden.... Solhälsningarna gick jättefint. Utthita Trikonasana A & B och Utthita Parsvakonasana A & B var kämpiga. Efter Stefans korrigeringar av mig i dessa ställningar har de blivit otroligt utmanade för mig igen. Utthita Trikonasana B fick mig att både bli uppgiven och arg för jag höll hela tiden på att tappa balansen - hm...kanske pga ofokuserad andning.

I övrigt flöt det på bra. Hoppade över vinyasa mellan sidorna. Stannade vid Navasana. Urdhva Dhanurasana var jättefin.

Minikort avslutande. Jag tycker inte de känns bra så jag gör bara de som jag tycker känns ok för kroppen. Jag har inte hunnit få hjälp med att komma rätt i dessa ställningarna och vill spara min nacke tills jag gör dem korrekt.

Det är STOR skillnad att träna hemma igen. Men jag GÖR det åtminstonde även om det inte blir lika fokusera som i yoga shalan. Små bäckar små (&regelbundenhet) och det (kommer att) ske(r) en förändring....

Nästa gång ska jag nog ta fram min DVD igen och träna med den. Kanske blir det lite mer fokus då (men jag lämnade aldrig yogamattan idag så det är ett gott tecken!).

Namaste!

YT 12

Onsdagens yogapass...

....gick bra trots att jag var sjukttrött när klockan ringde 0500 (jag hade varit uppe och försökt få lillprinsen att somna om bara en dryg 1,5 timma tidigare...). Långt bak i huvudet hörde jag en röst som sa "strunta i yogapasset, vila i dag". Men som tur var, var min andra röst så mycket starkare "du kommer bara känna dig ledsen senare idag om du inte åker".

Så jag steg upp. Tvättade av mig, drack lite Proviva, klädde på mig och körde iväg.

Jag älskar att vara uppe tidigt, tidigt när jag väl vaknat till och få se staden (eller landet för den delen) vakna till liv. Det är en speciell känsla att se städbilen, tidningsmannnen, någon som promenerar hem från sitt jobb och någon som promenerar till sitt jobb. Tyst och stilla är det.

Yogapasset gick fin fint.

Jag började med lite yin yoga - mest "saddle pose" (fast jag kommer absolut inte så djupt som på bilden! jag får ta ett ben i taget).

Fem Surya Namaskara A och fem Surya Namaskara B. Tänkte på urdhva mukha svanasana hela tiden. Att få fram bröstet, bak med axlarna och att insidan av armbågarna pekade mot varandra.

Utthita Trikonasana A är lite knepig men det gick bättre. Jag fick superbra assistans av Stefan i Utthita Trikonasana B. Utthita Parsvakonasana B gick ok. Tungt som vanligt på höger sida.

I övrigt flöt passet på bra. Jag kände mig stark.

Stefan har fått mig att gå mycket, mycket djpare i Marichyasana A, så djupt att jag nästan inte längre binder. Likaså i Marichyasana B. Jag lyckades binda i C! Fick jättebra assistans i Marichyasana D av Stefan. Oj vad känns i min högra höft efteråt!

De avslutande ställningarna blev sådär som vanligt.

Glad och upprymd efteråt!

Drack min goda Brämhults smoothie på vägen hem!

Dagen dansade fram efteråt!

Namaste!


YT 11

Måndagens yogapass...

...var den första Mysore-klassen med Stefan i Köpenhamn för mig. Jag steg upp kl 0500 efter en natt med Mini...dvs inte fullnattsömn men det gick bra.

Jag stod på yogamattan kl 0615 och några minuter senare var jag igång med första solhälsningen! Lovely!

Fram till Navasana sen gick jag över till de avslutande ställningarna.

När jag kom hem blev det gröt och kaffe tillsammans med Mini i hans nya fina stol. Sen sov jag en mikrostund på förmiddagen tillsammans med Mini!

Sen var jag "speedad" hela dagen! Städade och rensade i en av alla mina lådor (vårstädning?).

Massor av inspiration till mina egna yogaklasser efter helgens workshop med Stefan.

Namaste!


YT 9

Tisdagens...

....yogapass har varit den bästa hittills. Bra andning. Ok fokus.

Mycket svett.

Bra styrka.

LYCKLIG!

Namaste!

YT 10

Urdhva Mukah Svanasana

Vi övade mycket på Urdhva Mukah Svanasana under helgen med Stefan.

Han poängterade att det är viktigt att

Händerna är strax under axlarna
Få fram bröstbenet.
Sänka axlarna
För ihop skulderbladen
Insidan av armbågarna pekar mot varandra
Hälarna pekar rakt upp mot taket och inte ut mot sidorna
Lyfta knäna mot taket

Blicken på näsan och att INTE böja huvudet bakåt, vilket jag som tur redan har arbetat bort (Genom att ändra fokuseringspunkt från tredje ögat till nästippen får huvudet och nacken en mjukare böjning i Urdhva Mukah Svanasana).Att böja huvudet bakåt är för dekoration, vilket man kan göra när man verkligen BEHÄRSKAR Urdhva Mukah Svanasana - vilket de flesta av oss inte gör.

Namaste!


Sweet and sour..

....wok med tofu gjorde jag igår från GRUNDEN!

Wow!

Det blev jättegott och jag är jätteimponerad av mig själv. Här användes inga Uncle Ben's såser eller dylikt utan allt gjordes med fräscha råvaror. Det var t.o.m. roligt att laga till det. Lillprinsen hjälpte till sittande i Babybjörnen på min mage!

Det kändes så härligt att äta den lagade middagen efteråt. Fräscht.
 
För första gången fick jag verkligen till tofun också så att den hade rätt konsistens. Sambon är inte så förtjust i tofu så nästa gång får han kyckling eller kanske ska jag göra på fisk för det äter jag ju också.

I övrigt har jag varit fylld med energi varje dag!

Jag har känt mig stark både fysiskt och mentalt!

Jag har känt mig smal för första gången efter graviditeten och förlossningen (jag fick på mig min fina, fina vinterkappa som jag köpte innan jag blev gravid - hurra!).

Namaste!


Lycklig, lycklig, lycklig!

Jag är lycklig, lycklig, lycklig!

Det är lätt att få mig glad och lycklig.

Sätt mig på en yogaworkshop med en bra yogalärare och jag blir glad, pigg och fylld med energi!


I helgen har jag deltagit på Stefan Engströms workshop hos Yogamudra i Köpenhamn. Det har varit fantastiskt roligt!

Både på lördagen och söndagen började vi morgonen med yin yoga i 90 minuter ledd av Stefan. Vi höll varje ställning i minst 5 minuter. Lugnt och harmoniskt - yin.

Därefter var ledde Stefan ashtanga vinyasa yoga-klass (yang) fram till Navasana. De som praktiserar fler asanas efter Navasana fortsatte själva i egen takt men jag gick direkt till de avslutande asanas. Jag måste vara rädd om min kropp!

Stefan är lugn och harmonisk i sin undervisningstil något som jag verkligen gillar!

På eftermiddagarna var det yogafilosofi och lite teori samt pranayama och djupavslappning (yoga nidra). Under lördagseftermiddagen var jag så trött att ögonen gick i kors och jag bara frös och frös, inte så konstigt med tanke på att vi dels hade haft besök av vänner kvällen innan (dock blev det inte sent) dels att jag är uppe några gånger varje natt och tar hand om lillprinsen. Så jag valde att åka hem någon timma innan dagen var slut och stupade i säng tillsammans med Mini och sov några välbehövda timmar på eftermiddagen. Tänk det var första gången jag var borta som nästan en hel dag från Mini! Sjävklart gick det hur bra som helst! 

Söndags eftermiddagen var bättre. Något piggare tack vare kaffet efter lunchen....men jag valde ändock att åka hem lite tidigare för att hinna vila lite innan klockan skulle ringa 0500 på måndagsmorgonen.

Vi åt lunch hos Bodil och Peter - de bjöd på otroligt goda soppor särskilt den hemmagjorda miso-soppan. Oh jag önskar jag var matlagningsintresserad....kanske blir jag det en dag! ;)

Yogapassen på lördagen och söndagen gick jättebra. Jag blev dock lite uppgiven en stund då det visat sig att jag inte har gjort Utthita Trikonasana A fullt ut korrekt (vilket jag har trott). Jag blev så trött och tänkte varför håller jag på med denna yogan. Hela tiden får jag ta ett steg tillbaka. Men sen tänkte jag "Stefan korrigerar ju mig nu för att jag nu är mogen att ta ett nytt steg i min yogaträning".

Jag har ju inte bråttom. Jag har ju hela livet. Bättre att bli korrigerad nu än sen (eller aldrig).

Stefan och jag disktuerade min högra höft som jag känner en stark smärta i (sharp pain) att jag skulle ta det lugnt och inte göra något drastiskt. Han tyckte det var en bra idé att jag ska träffa en osteopat om några veckor som får se över min kropp efter graviditeten.

Hurra var en helt underbar helg!!!

Det är härligt att få träna i grupp ibland! Få känna energin från alla andra!

Namaste!


YT 7 & 8


Ordentliga..

...promenader blev det idag. Underbart vårväder. Resultat drygt 12000 steg. Inte dåligt!

Nu ska jag njuta av stillheten innan det är dags att vila kropp och själ.


Namaste!


Damm och frustration...

Ja då har jag lyckats ta mig igenom ett enormt slarvigt, okoncentrerat och tungt yogapass. Det blev ej samtliga stående - orkade inte göra Utthita Parsvakonasana B - det gjorde för ont i kroppen. Jag klarade inte heller av att göra Parsvotanasana för bara tanken fick mig att få ont i hela överkroppen.

Jag blev supervarm bara av att göra några få asanas - förkylningen som spökar i kroppen?

Väl sittande blev det enbart 3 asanas. Orkade inte mer.

Positivt:
Härlig befrielse i nedre delen av ryggen när jag gjorde solhälsningarna och kom upp i urdhva mukha svanasana.
Fantastiskt skön befrielse i ryggen när jag vred mig i Janu Sirsasana A

Urdhva Dhanursana var för tung.

Förmodligen är det förkylningen som spökar i kroppen och får varje led att göra ont.

Jag känner stor frustration över att jag inte kan koncenterera mig mer och genomföra ett yogapass. Koncentrationsvårigheterna bestod bl.a. damm överallt, tvätten som borde vikas, sovrummet som borde städas, damsugning som borde göras, väska som borde packas upp och tusen andra hemmasysslor som jag hela tiden ser i en ögonvrån under passet. Plus lillen som skrålar, hostar och snorar.

Hade jag varit i en yogashala hade det inte varit några problem trots förkylningen för då hade jag kunnat lägga all koncentration på ett ställe. Nu är jag helt splittrad för tvätt, städning och övrigt kan ju vänta!

Jag behöver komma hemifrån!!!!

Jag behöver få yogainspiration!

Namaste!

Jag såg ett...

....spännande program i måndags om åldrande. Det var Vetenskapens magasintes sista program för säsongen.
 
Människorna på ön Okinawa i Japan är bland de som levt längst i världen tack vare deras livsstil vad gäller mat och inställning till livet.

100-åringarna på ön har levt enligt följande (ett litet axplock av vad jag minns från programmet):

Det äter t.ex. bara 80 % alltså tills de är nästan mätta. Precis samma filosofi inom yogan (och ayurveda?).
De äter "regnbågsfärgad mat" d.v.s. massor av grönsaker som har alla möjliga färger = antioxidanter
De äter vegetariskt
De äter enormt mycket soja-protein.
De lever efter mottot att "oroa dig inte det ordnar sig"
De kan hantera stress (se ovan punkt)
De vaknar varje dag och ser framemot den nya dagen som innehåller uppgifter som är av stor mening för dem
De dansar (en av de bästa motionsformerna = fysiska rörelser, socialkontakt och mycket skratt) - motion har visat sig en av de bästa sättet att förebygga demens - det går faktiskt har forskning i västvärlden visat (det berättade i programmet också).

Om de som skapat programmet även hade undersökt våra indiska yogaledare så skulle de se att de också lever väldigt länge. Sri. K. Patthabi Jois är närmare 95 år och "still going strong" även om han inte reser längre p.g.a. sin hälsa. Jag tror han har levt länge tack vare yogiskt levende (fysiska rörelser dagligen, vegetarisk kost, ätit sig nästan mätt men aldrig proppmätt, pranayama-övningar, meditation och ett meningsfullt arbete som gett dem glädje).

Jag försöker äta vegetariskt (dock inkluderar jag fisk) men kan bli mycket, mycket bättre. Jag skulle vilja, när tid och ork finns, att äta mer varierad kost där mer sojaprotein är inkluderad samt mer "regnbågsfärgad mat".
Jag ska bli bättre på att äta mig 80 % mätt och inte mer.
Jag försöker äta efter 80 % - 20 % regeln, d.v.s. 80 % nyttigt och 20 % medveten onyttighet (det har gått sådär sen lillprinsen anlände....)
Jag försöker träna regelbundet.

Namaste!Ajaja..

....så känns det i kroppen efter mitt miniyogapass igår! Därför ska jag träna regelbundet!

Nja inte bara därför.

Utan för att jag MÅR bättre om jag tränar regelbundet. Som sagt har jag dels varit (är fortfarande) ordentligt förkyld dels känt mig trött (vilket jag i och för sig är konstant som småbarnsförälder och är uppe ett par gånger varje natt) och allmänt less. Idag när jag gick för att möta min sambo för lunch slog det mig att jag mår kass när jag INTE tränar regelbundet. Tränar jag regelbundet så mår jag så mycket bättre, klarar bättre av att hantera tröttheten, motgångar, de sista graviditetskilorna (som jag längtar efter att bli av med) etc. Plus som bonus blir jag en bättre medmänniska att har att göra med för jag är mycket gladare!  

Men sen är det en balansgång med tröttheten för är jag FÖR trött så orkar jag inte ens rulla ut yogamattan.....

Utmaningen är att få in regelbunden träning i min vardag. Jag har som mål att träna 4 gånger per vecka och som ni vet har det inte gått de senaste två veckorna. Anledningen är inte att jag inte har det som en av mina högsta prioriteringar utan för att jag har en liten bebis hemma som har oregelbudna vanor så det är mindre lätt för mig att alltid hitta en tid som passar för mig. Men jag försöker. Tro mig!

Imorgon är en ny dag med en ny chans.

Övrigt att notera så har jag idag haft stegräknaren på mig och kan notera att jag har gått minst 8500 steg. Nöjd!

Namaste!


Mycket kort..

...yogapass igår. Enbart det stående ställningarna. Hade inte ork eller ro att göra mer. Men bättre än inget.

Jag har känt mig lite less de senaste dagarna mest pga trötthet och en förkylning som aldrig vill lämna vårt hem. Nu har lillprinsen och jag varit ordentligt förkylda. Jag mår mycket bättre idag men är inte helt frisk. Lillprinsen kämpar och kämpar med sin förkylning.

I övrigt var det en kaosartad dag igår.

Jag mår så mycket bättre när jag får praktisera yoga ca 4 gånger i veckan. Jag är gladare. Mer positiv. Klarar av tröttheten bättre. Känner mig starkare. Blir inte lika lätt irriterad eller ledsen.

Alltså - jag måste finna tid till att träna....jag saknar verkligen min regelbundna yogaträning. Ska försöka komma igång snarast igen. Hinner dokc inte idag. Borde inte sitta här och skriva....

Namaste!


RSS 2.0