Yoga och kultur

Spa-dagen var underbar i lördags! Jag behövde den verkligen! Personalen hade lyckats "slarva" bort min ena bokning. Övertrött och slutkörd som jag är från jobbet de senaste veckorna blev jag förtvivlad eftersom jag verkligen behövde dessa behandlingar. Jag hade sett emot behandlingarna i veckor och de var bokad för över ett halvår sedan. Hur lyckas de slarva bort en behandling? Efter mycket om och men fick jag tillslut samtliga behandlingar och lite till! Heja Maria som äger Hälsa & Helhet som vet vad bra service är! Hennes anställda hade ingen aaaaaaaaning! Hon räddade helt klart sitautionen.

Söndagen (idag) har varit helt fantastiskt skön och avslappande precis som en söndag ska vara!

Jag har bland annat tränat för Susanna och Jens som har Mysore sista söndagen i varje månad. Det blev ett bra pass! Susanna sa att det syns att jag yogar regelbundet hemma. Kul! Vi la fokus på mina bakåtböjningar under passet. Jag tränar alldeles för lite på dessa hemma. Susanna sa också att jag behöver komma oftar till dem för att utvecklas i min yoga, speciellt för mina bakåtböjningar. Åhhhh I wish, I wish jag kunde träna hos dem minimum en gång i veckan men deras tider för Mysore funkar inte för mig i dagsläget. Tyvärr. Suck.susanna_och_jens
Bilder hämtade från www.astanga.dk

Åh jag önskar verkligen jag hade möjlighet att åka dit regelbundet (kan man önska sig det i julklapp?) för Susanna är en fantastisk lärare vad gäller den dagliga yogaträningen.

Idag känner jag mig, för första gången på flera veckor, utvilad inför en ny vecka. 


Jag hoppas jag kan träna två mornar hos M nästa vecka....!


Namaste!


P.S Det blev ett besök på Louisana idag! Lagom dos av kultur! Mysigt!


Yoga Journal

I måndags damp det ner härlig lektyr på dörrmattan:

YogaJournal

Jag har inte varit så duktig på att skriva om mina yogapass denna vecka trots att jag har varit riktigt flitig. I onsdags blev det "self-practice" hemma efter jobbet. Det blev inte hela första serien men en bit in på de sittande asanas. För mig är det just nu mer viktigt att jag gör en del av serien än att jag gör hela serien. Jag vet att har jag som mål att jag MÅSTE göra hela serien så kommer jag inte göra någonting alls.

Igår tränade jag tillsammans med M hemma hos henne. Det är lika fantastiskt varje gång. Jag fick suverän assistans i bland annat Marichyasana C (kände hur det sträcktes i sätes muskeln....hmm..heter den så?) och i Supta Kurmasana av M...äntligen någon som vet hur man sträcker ut mig! Jag var mycket mer koncentrerad och fokuserad i går morse än i tisdags. Jag kände mig mer lugn, glad och harmonisk. Jag kom t.o.m. ihåg att göra Sirsasana!

Jag fick ett stort tack från M för att jag hjälpte, för några veckor sedan, henne i Paschmottasana. Blev glad. Jag är ny på det här med assistera men vill gärna bidra med det jag kan!

M är eventuellt på väg mot Shiva Yoga Studio i Luleå.

I övrigt har de senaste veckorna varit extrema på jobbet. Måste lära mig att inte ta allt så personligt och inte vara så emotionellt involverad...det tar för mycket energi från mig. Min massage i onsdags var FANTASTISK! Det var inte så dyrt så jag ska boka in några tillfällen fram till jul.

Imorgon blir det spa med mamma! Mmmmmm nice!

Namaste!

Vann över min trötthet

Idag blev jag lite nedstämd precis innan yogapasset då M annonserade att hon ska flytta till en annan stad i Sverige. Det är så otroligt fantastiskt härligt att kunna åka hem till henne en morgon i veckan där vi, M, B och jag, tränar tillsammans. Det känns bättre nu men ibland är det jobbigt att hantera förändring, om än så liten. Men för mig är detta stort, just i detta ögonblick i alla fall, för jag har varit så glad och lycklig för att jag äntligen (efter flera år) funnit en liten ashtanga community i Lund/Malmö. 

Oh well, jag är glad för tiden som har varit och tiden som återstår med M. Jag ska försöka lära mig så mycket som möjligt av henne tills det är dags för henne att färdas mot nya äventyr. B och jag ska nog fen bra morgonträningar ihop framöver.

Jag hade ett samtal med B ikväll om min yoga. Det märks tydligt att jag är totalt okoncentrerad när jag kommer till de sittande asanas. Men jag känner mig så otroligt trött och omotiverad och vill bara därifrån. Ja, jag vet, helt fel inställning men jag tror det är en fas som jag är i just nu och som jag bara måste kämpa mig igenom. Det kommer att släppa en dag. Glädjande är att de stående asanas flyter helt obehindrat fram (d.v.s. jag kan fokusera på här och nu när jag genomför dem)!

I morse fick jag verkligen KÄMPA för att komma upp. Jag hade ingen som helst lust. Men upp och iväg kom jag! Yogapasset blev segt och långsamt efter de stående. Glömde sirsasana igen för jag att antaligen vill bli klar så fort som möjligt. 

Samtidigt tycker jag ju det är väldigt skönt och givande att göra min yoga. Så mitt trötthet och omotiviation går liksom inte ihop med att jag blir glad av yogan...

Oh, det löser sig...

Skam den som ger sig!

Namaste!  

P.S Imorgon ska jag få massage! Jippi!


Ömma ben

Idag var jag öm i benen efter gårdagens yogapass. Det tog en stund innan mina ”hamstrings” kändes varma och flexibla. Jag tränade inte i morse…höstmörkret är inte till min fördel…men efter jobbet blev det ett hemmapass. Jag kom, för att vara jag, djupt i parivritta parsvakonasana…det kändes skönt. Likaså kändes det som jag fick en bra vridning i marichyasana c…högra höften pratade med mig under marichyasan c..någonting händer där…

Jag är glad att jag börjar få mer och mer en hemmarutin och att jag inte tycker det är så otroligt jobbigt att träna själv utan tycker oftast det är roligt. Visst på morgonen är jag oftast väldigt, väldigt trött men tröttheten har för det mesta att göra med hur mycket jag har på jobbet samt så är ju inte hösten eller vintern mina årstider. Jag är glad att jag har skaffat en energilampa!

Namaste!


Inget Köpenhamn denna vecka heller...

Bortbjuden på middag igår kväll men jag var chaffis så det blev ingen alkohol för min del och vi kom hem relativt tidigt. Trots det försov jag mig i morse...

Så det blev ingen tur till Köpenhamn men jag genomförde ett bra yogapass hemma med min sambos hjälp. Han fick assistera mig i samtliga asanas som jag vanligtivs får hjälp med när jag är hos mina yogalärare. Sambon är bra på assistera och lär sig snabbt av mina instruktioner! Hm..kanske ska väcka honom när jag är uppe och tränar tidigt, tidigt på vardags morgonen så att jag får hjälp då också...

Jag känner mig nöjd med dagens pass trots att Marichyasana D aldrig verkar ge med sig....tålamod jag vet!!! En dag kommer kroppen vara mogen men jag är så otålig..

I övrigt drömmer jag om yogaretreats...

Namaste!


Yogareklam

Yogareklam


Blev tipsad av Sue om denna sidan

Namaste!

Tufft

Det är tufft för mig att ensam träna på morgonen hemma för jag känner mig väldigt, väldigt trött. Jag kom upp i morse men sen tog det stop...några solhälsningar sen fick jag gå och lägga mig igen.

Jag ska försöka att lägga mig tidigare idag så kanske det går lättare imorgon.

Namaste!


P.S längtar till min nästa träning i Köpenhamn för en lärare!


Lunch

När jag vistades i Indien för snart ett år sedan blev det naturligt att jag avstod från kött (det fanns inte att tillgå). Min kost beståd såleds enbart av vegetarisk mat med några få undantag för fisk. Detta resulterade i att jag mådde bättre både fysiskt och psykiskt så när jag återvände hem till Sverige bestämde jag mig för att forstätta med att inte äta rött kött eller fågel (äter dock fortfarande fisk och skaldjur).

Detta val är helt baserat på att jag känner att jag mår bättre utan kött. Visst kommer det ögonblick när jag kan sakna kött men oftast lyckas jag hitta vegetariska likvärdiga alternativ. Ju djupare man kommer i sin yogautövning desto mer förespråkas det också att man är vegetarian. Genom att utesluta kött i kosten upplever jag att kroppen blir lättare och smidigare i min yoga.

Jag har nyligen bytt jobb. I och med bytet förlorade jag en fantastisk bra vegetariskbuffé som företaget erbjud i sin lunchrestaurang. Det har varit lite si och så de senaste veckorna med att hitta ett gott vegetariskt alternativ (samtliga på jobbet äter kött). Men i måndags fann jag min restaurang!

Det är en renodlad vegatariskrestuarang som gör underbart god mat! För 60 kronor får man soppa, sallad och varmrätt. Lägger man till en femma får man en liten, liten, men ack så lagom, dessert för att precis stilla sötsuget efter middagen!

Varmrätten igår var pumpa-lasagne med quionoasallad! Mmmmmm! Kocken var så snäll och bjöd mig på efterätten då förklarade att jag haft ett tufft samtal på jobbet. och kände mig lite nere. Världen består av underbara människor!

Namaste!

Visdomsord som behöver upprepas


"Nothing will be done at all if we waited until we could do it so well that no one could find fault with it." Cardinal Newman

Att finna frid i träningen

Morgonens yogapass gick bra. Fortfarande tycker jag bäst om att göra de stående ställningarna. Allt flyter på bra och jag kan "vila" i min yoga. Sen kommer de sittande asanas och PANG så blir jag jättetrött. Vill bara lägga mig raklång på mattan och vila. Fick alltså samma känsla som i söndags trots att jag tränade ihop med M och B idag.

Tack vare M och B så la jag mig aldrig ner raklång på mattan och vilade utan kämpade mig igenom samtliga sittande asanas. Ibland fick jag samma flyt som i de stående ställningarna. Detta flyt kom till mig när jag lyckades koppla bort min trötthet och fokusera på andingen. Korta men väl motiverande ögonblick! Ögonblicken finns där jag måste bara hitta dem!

I övrigt inget speciellt. Min serien känns lite "sloppy" men det viktigaste är att jag utövar den! Jag mår som en prinsessa hela dagen när jag fullbordat min serie! Glad och fylld med energi! Det är underbart!

Nu är den lunch dags!

Namaste!

Hösttrött..

Hösten är tuff för mig....jag påverkas så starkt av mörkret och då har det ännu inte börjat bli mörkt vid kl 16. Iiisshhh för den dagen när det är mörkt hela tiden.. Jag försöker alltid att leva här och nu men jag kan inte låta bli att längta till mars...när man känner att våren och ljuset är påväg!

Idag har jag kikat på Petris Thailand retreat...ååhhh jag vill åka...Kan jag ta mig råd? Kan jag få ledigt två veckor? Vad ska min pojkvän göra? Kan han följa med? Åh vad jag tycker det är jättejobbigt att jag inte kan åka på retreats på mina semestrar för att min pojkvän inte tränar yoga. Jag vill ju så gärna ta vara på varje tillfälle att få träffa lärare och utveckla min yoga. Ja, jag vet att det finns lösningar på alla problem!

Oj vad jag låter gnällig...;) Jag längtar efter solljus och värme!

Ingen träning idag...

Namaste!

Paschimottanasana ASöndag..början på en ny yogavecka

Idag hade jag inte möjlighet att åka till Yogamudra i Köpenhamn p.g.a. att jag är bortrest.

Mattan har jag dock haft med mig på min resa och den rullade jag ut nu på morgonen hos de vi bor hos. Yogapasset flöt på bra genom samtliga stående asanas (tog mig extra tid vid Parivritta Parsvakonasana och gjorde först en förenklad version och därefter så mycket jag kunde hela vägen) men när jag kom till de sittande asanas var det som energin bara försvann.

Att energin försvinner vid de sittande asanas händer allt som oftast när jag gör mitt yogapass ensam hemma. Jag vet inte varför men jag tappar helt fokus. Tappar jag fokus försvinner energin. I och för sig tyckte jag att de stående ställningarna var jättejobbiga att genomföra för något år sen i ett harmoniskt flöde ensam hemma. Det är väl inte förän nu jag tycker dessa asanas är sköna att genomföra utan att jag tappar fokus. 

Jag måste erkänna att jag är imponerad av mig själv, vilket är väldigt "oyogi" att vara (typiskt västerländskt), över att jag klarar av att få benen högt i Utthita Hasta Padangusthasana samtidigt som jag håller balansen väl. Jag känner att jag hittar mina bandhas i denna asana. Hurra!

Jag har kollat med min pojkvän om att jag kan få ha tillgång till bilen i veckan så att jag kan åka i väg på två morgonpass eftersom jag inte kom iväg till någon Mysore träning med lärare idag. Det verka vara helt ok med honom! Nice! Nu gäller det att jag behåller självdiciplinen och att inte tröttheten får ta över!

Avslutningsvis tror jag att jag kommer behålla energin under hela yogapasset framöver och inte enbart genom de stående ställningarna när jag utför mitt yogapass ensam hemma utan hjälp från någon vän eller lärare. Det är bara att öva, öva, öva...

Namaste!

Asanas vi avskyr

De asanas vi avskyr finns där för att för självfallet öppna upp kroppen (minska obalansen, förbättra styrka och öka flexibiliteten i kroppen) men framförallt för att öka medvetenheten och förståelse om oss själva. Till exempel sitter många av oss västerlänningar lutade framåt över våra datorer hela dagarna och således blir ofta bakåtböjningar tuffa för oss men det är precis dessa asanas och övningar vi just behöver!
I mitt tidagare inlägg skrev jag om hur Garbha Pindasna har lärt mig hantera smärta, Sirsasana lärt mig hantera mina rädslor och att Marichyasna D, Parivritta Parsvakonasana och bakåtböjningar ska hjälpa mig minska obalansen i min kropp men framförallt lära mig ha tålamod och att inte ge upp för lätt (och att det inte finns några genväger eller att någon annan kan göra det åt mig...). 

Jag tror helt enkelt dessa ställningar, som vi tycker minst om, är de mest värdefulla för oss!

Ta vara på dessa asanas!

Här är några råd som jag tror kan hjälpa när man står inför de mest utmanade asanas och som har hjälpt mig:

1. Identifiera vad som förorsaka obehaget
Vad är det som gör att du avskyr denna ställning? Detta är nyckeln till att komma underfund med hur du ska förbättra och utveckla just denna specifika asana.

En vanlig orsak är fysiskt obehag eller smärta
När jag var helt ny till yoga tyckte jag till exempel att Halasan var väldigt fysiskt obehaglig att utföra eftersom den fick mig att känna mig väldigt klaustrofobik i ställningen. Lösningen för mig var att gradvis komma in i Halasana, d.v.s. jag började med att bara ha fötterna ovanför huvudet (kroppen fick en 45-graidg ställning) och allt eftersom jag utövade fler och fler yogapass kunde jag sakta utan känna stress eller klaustrofobik placera fötterna på golvet bakom huvudet.

En annan orsak till att inte tycka om en asana är smärta. Smärta kommer i många fall att alltid finnas där när man utstätter sig för en ny ställning men det finns skillnad på smärta och smärta. Jag vill därför göra alla uppmärksam på att när smärtan går blir väldigt skarp indikerar detta på att du bör omgående ta ett steg tillbaka och konsultera med din lärare och doktor innan du går vidare i denna specifiak asana.

Rädsla är en anna orsak. Rädsla att t.ex. ramla på ansikte när man står på händer. Eller som i mitt fall rädsla att stå på huvudet, d.v.s. att utsätta kropp och sinne för något som man aldrig tidigare har gjort och som man aldrig gör normalt.

Ytterligare exempel på en orsak kan vara blygsel eller förlägenhet att man till exempel inte är stark eller vig nog att utföra en viss asana och således tycker man inte om den asana. Eller att man sak ramla inför en hel klass i en viss asana, vilket kan framkalla blygsel och förlägenhet. 

First när man har kommit fram till vad orsaken är kan man börja använda sig av olika övning som riktar sig till hitta en lösning för att klara av och finna frid för en viss asana samt att utveckla sin personlighet och sitt yogapass. 

2. Använda hjälpmedel och olika variationer av ställningen
Inom Ashtanga yoga är många helt emot att använda sig av olika hjälpmedel. Personligen tror jag det är viktigt att ta saker och ting steg vis. Försöker man besegra en asana i ett enda steg är man dömd att misslyckas.

Jag har till exempel haft svårigheter med Trianga Mukhaikapada Paschimottanasana och i början tog jag hjälp av motsatt hand till det böjda benet för att hålla mig uppe så att jag inte skulle ramla. Nu kan jag sitta upprätt utan extra stödet av handen men när jag praktiserar för en lärare hjälper läraren mig forftarande att komma bättre, längre och djupare i ställningen.

3. Öva, öva, öva...
"Nothing will be done at all if we waited until we could do it so well that no one could find fault with it." Cardinal Newman 

4. Skapa en stödjande sekvens
Ett exempel på en stödjande sekvens som jag använder mig är att utföra olika variationer och förenklingar av Parivritta Parsvakonasana innan jag gör den fullt ut. Jag försöker "värma upp" ryggen och hitta mina bandhas för att på såvis komma djupare i Parivritta Parsvakonasana när jag väl utför den så fullt ut jag kan.

5. Be om hjälp
Ta hjälp av din lärare. Din lärare kan guidade dig igenom din asana och förklara hur du kan använda dina bandhas och andning för att bättre förstå ställningen du har mindre lätt för att utföra.

6. Ta hjälp av en vän
Att träna med en vän kan skapa en avslappand och informell atmosfär som gör hela upplevelsen lättare och roligare. Att också ha stöd från en yogavän kan uppmuntra dig att våga lite mer än vanligt!

7. Lek, ha skoj!
Ta det inte så allvarligt. Var nyfiken. Acceptera dig för den du är och den kropp du har. En positiv och nyfiken inställning till en ställning och din träning kan ha stor effekt och verkan för din utveckling. Ha snarare som mål att finna frid i den asana som du avskyr snarare än att kämpa för att besgra den.

Jag måste själv jobba mer med sista punkten samt självfallet punkt 3, 5 och 6.

Namaste!


Varje asana finns här för att lära mig något om mig själv!

Vissa asanas inom ashtanga yoga gillar jag mindre än andra, vilket i och för sig är förståeligt då dessa asanas är oftas svåra, eller i ögonblicket just nu omöjliga, för mig att utföra.

När jag var i Indien tidigare i år har jag ett starkt minne av att jag säger till Lino Miele när han kommer för att assistera mig i Garbha Pindasana (med att dra mina armarna igenom lotusställningen) att jag hatar denna ställning. (Jag tror han skrattade med mig i ett vänligt och förståeligt sätt.) Hata är ett starkt ord men jag kände det just då. Jag fick (och får fortfarande) alltid stora blåmärken (har lätt för att få blåmärken) på armbågarna eller precis ovanför armbågarna eftersom jag ännu inte kan dra armarna igenom lotusställningen fullt ut. Det gjorde fruktansvärt ont på armarna när jag var i Indien och således sa hela min kropp och medvetande NEEEEJ till denna ställning när det var dags för den.

Idag 10 månader senare tycker jag Garbha Pindasana kan vara riktigt rolig att genomföra och jag kan oftast slappna av i den även om jag fortfarande inte får igenom armarna helt och hållet (och nu kommer nästan aldrig någon och assisterar mig..fast det är ju väldigt sällan jag tränar för någon lärare). Jag får fortfrande blåmärken men jag har hittat glädjen i ställningen. Det tar sin tid helt enkelt med varje asana.

En annan asana som jag har tyckte mindre om att utföra tidigare var Sirsasana. Inte så mycket för att den gjorde ont att göra eller var speciellt svår utan för min RÄDSLA. Rädslan att stå upp och ner. Rädslan att tappa kontrollen. Rädslan att helt enkelt låta kroppen vara i en ovanlig ställning och position. Idag, efter månader av trogen träning att utföra Sirsasana (övat mot vägg, med kuddar runt omkring, mot en säng, utan någonting som skydd samt ramlat ett antal gånger på hårt golv...) står jag nu på huvudet utan problem! Galet men sant!

När jag började kunna stå på huvudet utan problem skapade jag (vilket jag fortfarande gör än idag) en mentalbild i huvudet av hur jag står på huvudet  rakt och balanserat innan jag reser mig upp i ställning. Denna lilla förberedelse har hjälpt mig mycket. Likaså är jag noga med att efter varje huvudstående ge mig mycket beröm efteråt. I början kunde jag till exempel bara stå upp i ett par andetag men jag var ändå noga med att berömma mig för dessa andetag, om så det bara vara ett par. Idag fokuserar jag mer på att dels stå längre i Sirsasana utan att bli trött dels kunna att gå ner från den i en långsam och kontrollerad manöver. Var jag än befinner mig i min utveckling i denna ställning är jag noga med att ge mig beröm efteråt, hur den än blev utförd! Om jag så bara står ett andetag så ger jag mig själv beröm att jag åtminstonde gjorde ställningen! Det viktiga för mig med Sirsasana är att inte låta rädslan ta över igen!

Än en gång har en asana gått från mindre roligt till att bli rolig att utföra och som jag faktiskt ser framemot att få genomföra i varje yogapass!

Framför mig nu är primärt Marichyasana D, Parivritta Parsvakonasana (som ni säkert förstått på tidigare inlägg) och mina bakåtböjningar. Egentligen tycker jag inte illa om Marichyasana D, Parivritta Parsvakonasana eller bakåtböjningarna heller men jag är otålig och vill klara av att genomföra dem utan problem, NU! Så jag tror dessa asanas finns här för att lära mig tålamod och att inte ge upp vid mottgång medan Garba Pindasana och Sirsasana har lärt mig att hantera viss form av smärta samt mina rädslor.

Yoga är fantastiskt!

Namaste!


Zombie..

Idag snoozade jag en liten stund sen stängde jag av väckarklockan, vände mig om och sov vidare... Alltså ingen träning idag. För trött. Nya försök imorgon.

Jag känner dock av högra höften och det har flyttat sig från utsidan till framsidan...kände lite kramp en stund på senare eftermiddagen. Jag tror det händer något i höften, kanske öppnar den upp sig lite mer. Det behövs. 

Imorgon är en ny dag med ett nytt yogapass!

Namaste!

Prasarita Padottasana

Förutom min högra höft som spökar lite grann...ska faktiskt dricka lite "hot ginger, lemon, honey tea" som vi alltid gjorde i Indien och som nog kan vara bra för kroppen..när jag har handlat så ska jag nog testa dina tips Sara!

Ja förutom höften så känner jag av min vänstra axel och skuldra i vissa ställningar. Prasarita Padottasana C är speciellt en sådan ställning. Det känns som skuldrarn hamnar fel och jag kan inte hitta en bekväm ställning för den. För höger skuldra och arm känns allt ok och avslappnande.

Jag tror det är dags för mig att läsa lite anatomi för att förstå vad som händer....

Jag undrar om det jag känner i vänster arm, skuldra och axel kan ha påverkats av att jag är vänster hänt....hmm...kanske, kanske inte.

Namaste!

Skapa en morgonrutin

Idag var det "self-practice" hemma. Låg och drog mig lite för länge i sängen och stod inte på mattan förän 06:10. Som vanligt har jag svårt att fokusera och koncentrera mig när jag gör mitt yogapass ensam hemma. Idag blev det "bara" solhälsningarna, de stående samta avslutande ställningarna.

I några få ögonblick kom jag i det önskade yoga-flow som gör det hela så värt all morgontrötthet och ger en härlig och underbar känsla. Denna känsla får jag när jag är helt fokuserad på yogan och kan stänga av allt runt omkring och totalt slappna av i stunden!

Jag bestämde mig efter passet att inte banna mig själv för att jag inte var mer fokuserad iag och på så vis hade hunnit med fler ställningar utan snarare se det som helt fantastiskt bra att jag kommer upp på morgonen och står på mattan precis som jag lovade mig själv kvällen innan.

För bara några månader sedan tränade jag extremt sällan ensam hemma på morgonen. Oftast blev det efter jobbet. Jag gillar faktiskt helt klart mycket mer att få träna på morgonen. Och det viktigast för mig just nu är att bygga upp en rutin av morgonträning. Så hellre ett kort pass på morgonen än inget alls.

Namaste!

Morgonens yogapass

Såklart blev det inget tränat igår morse. För trött. För mycket just nu för att hinna med allt på en gång.

Däremot tog jag mig i kragen när klockan ringde 05:25 och steg upp fem minuter senare för att köra till Lund och träna med mina yogavänner. Kl 06:07 stod jag på matten och sjöng inledningsmantrat tillsammans B och M.

Det blev hela första serien. Jag känner mig nöjd för jag var väldigt trött. Jag gjorde inte Supta Kurmasana fullt ut då jag känner av höger höft. Jag anser att det är viktigt att lyssna på sin kropp och just nu tror jag det händer något med min högra höft och därför ska jag inte "pusha" den i onödan. Jag valde också att inte dra armarna igenom lotusställningen i Garbha Pindasan av samman anledning som jag inte gjorde Supta Kurmasana fullt ut...höften...

M hjälpte mig i Marichasana D. Min arm drogs aldrig runt det böjda benet men jag fick hjälp att "trycka ihop" mig så att jag fICk min armhåla närmare knäet...en dag ska jag banne mig få runt armen om benet själv..jag ska, jag ska, jag ska!!

Förutom att jag känner av höger höft så har jag lite konstiga "känningar" vänster skuldra och arm. I vissa ställningar strålar det konstigt ut  i armen ifrån en punkt i axel/skuldran. Jag förstår inte riktigt vad det är men det känns inte så allvarligt och jag tror det är en muskel som inte är helt frisk alla dagar...jag tror inte, fast det kan det ju vara, att det är en nerv som kommit i kläm. Jag tror jag skulle ha mer ont konstant. Nu får jag bara ont ibland och då i vissa ställningar...hmm...jag ska observera det här lite mer framöver...

Kontentan är i alla fall att jag är mycket nöjd med dagens pass! Hurra för mig!

Namste! 

Böcker

Igår hämtade jag två nyinköpta böcker från yogamatters.co.uk på posten.

Ashtanga Yoga "The Practice Manual" av och med David Swenson

Astanga Yoga as it is av och med Matthew Sweeney.

Så jag har härliga läskvällar att se framemot denna veckan!

Namaste!

Veckans första träning

Idag var jag hos Yogamudra och tränade. Det gick sådär. Jag kände mig och känner mig faktiskt fortfarande jättetrött. Jag antar att det tar på kropp och själ att jag har dragit upp tempot ett par steg de senaste två veckorna så jag måste vara snäll mot mig själv. Huvudsaken är ju att jag tränar regelbundet så kommer ju resten..

Marichasana D går inte så bra...som vanligt....Förstår inte hur jag någonsin ska klara denna. Likaså är ju Parivritta Parsvakonasana tuff för mig. Vridningarna i ryggen vill inte och min höften känns stel och tung för att vilja öppna upp sig och förenkla ställningarna. Ja, ja tålamod...

Jag glömmer ibland att tänka på vad jag kan klara av...jämfört med ett år sedan så kan jag ju stå på huvudet utan problem, en längre stund samt utan någon som helst rädsla! Hurra för mig! Jag kan hoppa igenom...om än inte så vackert och graciöst så kan jag. Jag kan halvt-om-halvt hoppa tillbaka...när jag orkar..men jag har tekniken så jag övar så fort orken är där. Jag klarar av, även om det blir fler än nio andetag att SJÄLV rulla runt i Gaba Pindasana. Fast jag får fortfarande otäcka blåmärken på armarna vid armbågen...hm...inte vackert men vad gör man....Ja, jag skulle kunna göra listan lång över vad jag kan göra idag jämfört med för ett år sedan....trots detta är jag så ivrig att få utvecklas mer...hm tålamod var det ja!

Namaste! 


6:e träningsdagen

Hm...ingen träning idag...egentligen ville jag i morse och jag visste att jag skulle må bra av det men jag kom inte upp...trött...intensiv vecka...

Håll tummarna att jag ska få träna med M både tisdag och torsdag morgon i nästa vecka i Lund för det är jag värd!!

Namaste!

p.s 1 Jag är stolt över mig själv för jag är modig och säger vad jag tycker!

p.s 2 Jag hoppas jag ska få tid att studera mycket och utveckla mina affärsidéer i helgen...utöver allt annat jag är uppbokad på!

p.s. 3 Jag har minst en spännande yogabok att hämta på posten imorgon! Häääärligt!

Torsdagens träning

Hmmm tyvärr blev det ingen träning hos min yogavän M i morse...fick inte tillgång till bil..ledsamt...en av de bästa stunderna på veckan att få yoga ihop med andra ashtanga-entusiaster.

Jag kom dock upp i tid och yogade själv hemma men jag hann bara fram till navasana...eller "bara och bara". Det är i alla fall bättre än ingenting alls. Det är ju viktigt att få in en rutin i tränandet...att komma upp på morgonen...

Nu är jag trött. Längtar till helgen när jag ska studera lite yogateori och åka till Köpenhamn!

Namaste!

p.s 1 Jag tycker om mig själv allt mer och har modet att ta plats! Jag är så stolt över mig själv

p.s 2 Den moderna bönen för att avlägsna rädslor fungerar verkligen! Pröva!

Veckans träning

Tyvärr blev det ingen träning varken måndag eller tisdag. Idag blev det ett halvhjärtat försök till träning hemma. Jag gjorde mina solhälsningar och ståendeställningar. Vilket är ok men jag önskar jag kunde vara mer fokuserad och släppa tanken på att det känns jobbigt och ensamt. För egentligen tycker jag jättemycket om min träning....hjärnspöken. Måste nog plocka fram min hejarklacktjej igen lite oftare.

Imorgon ska jag förhoppningsvis träna tillsammans med mina yogavänner (om jag får tillgång till bil så att jag kan köra dit...bussarna har inte börjat gå så tidigt på morgonen...;)

Namaste!

Dagens träning

Idag har jag varit på yogamudra och tränat hela första serien för Peter. Det gick rätt så bra. Jag festade igår så jag kom väldigt sent i säng men jag drack inte speciellt mycket alkohol så jag mådde fint i morse förutom att jag var väldigt trött, vilket jag kände av i kroppen.

Det var en bra Mysoreklass i övrigt. Vi var bara 7 stycken i klassen, vilket gjorde att Peter hade gått om tid att assistera samtliga. 

Marichyasana D är tuff för mig och jag förstår inte hur jag ska öva på den när jag tränar ensam hemma. Jag måste undersöka detta närmare… Enligt Paul får man inte gå vidare i första serien för man klarar denna asana men jag tycker inte den ska hindra utövandet av hela serien för den är otroligt svår för att finnas med i första serien, vilket flertalet andra yogalärare har uttryckt det. Jag kämpar vidare! Snart kommer jag att fixa den!  

Jag måste också reflektera över Supta Kurmasana, t.ex. undrar jag hur aktiva benen ska vara i denna ställning. Jag får ofta spänningar längs med höger höft och utmed höger lår. Oftast när jag slappnar av försvinner dessa spänningar men ska benen vara avslappande eller aktiva? Det är frågan. Jag får återkomma på denna punkt.

I Supta Padangusthasana höll Peter fast det liggande benet så att jag fick verkligen jobba med att sträcka ut musklerna i höften. Det var riktigt skönt! Jag önskar jag fick assistans i denna oftare för det är så väldigt lätt att höften åker upp och lutar mot det sidoutsträckta benet.

 I övrigt jobbar jag mycket med Marichyasana A-D så att jag kommer djupare i dessa och kan öppna höften mer, vilket kommer självfallet hjälpa mig i Supta Kurmasana.

Peter och Bodils Sixten fyllde 1 år idag så vi blev bjudna på dansk tårta efter klassen! Mmmmm!

Namaste!


Pauls workshop

Workshopen med Paul blev trots allt en besvikelse. Jag hade nog, även om jag inte trodde det, förväntat mig en helg liknande den som Darby respektive Kino höll i. Det vill säga mera fysisk teknik-klass där jag skulle få en chans att fördjupa mig i de olika asanas varvat med filosofidiskussioner. 

Tyvärr höll han i föreläsningar som varade i fyra timmar både på lördagen och på söndagen. Vem orkar hålla sig alert under så många timmar? Inte jag. Jag behöver få varva prat med att fysisk få prova på. Vi lär ju trots allt på olika sätt. Vissa genom att läsa, vissa genom att lyssna, vissa genom att göra och vissa genom en blandning av alla tre. Så det hade ju varit klokt, tycker jag, att varva olika undervisningssätt under eftermiddagen. Ja, ja jag fick en del aha-upplevelser ändå och i synnerhet vad gäller uddiyana bandha och ujjayi andningen.

Han gick också igenom vad yogaträning handlar om enligt honom. Hans svar var att det är att få fröet inom sig att växa och öka i energi. Yogaträningen hjälper dig bli av med det som blockerar din energi och därmed frigöra energin (att hålla sig i god kondition och hälsosam kan man göra på andra sätt). Yogan ger således mer och hjälper till att få en ”clear and good direction internally” som Paul uttryckte det.

Namaste!


Förändring

Något jag har reflekterat över på senare tid är att jag dricker allt mindre alkohol. Detta är ju fantastiskt bra och bara positivt! Det är som min kropp säger ”nej tack jag är nöjd” utan att jag medvetet tänker på detta. Antagligen påverkar min regelbundna yogaträning så pass mycket att den säger ifrån vad som är bra och mindre bra att stoppa i sig. Naturen är fantastisk!

Namaste!


RSS 2.0