Anteckningar från Petris teknikklass i Göteborg

Jag känner mig på riktigt gott humör idag. Jag hade ett härligt möte med en elev på eftermiddag som gav positiv energi men jag tror också att jag lever på alla härliga möten och upplevelser från helgen som gick. Det visar för mig hur viktigt det är med miljöombyten och få träffa andra vänner och bekanta som jag intre träffar dagligen. Hurra för denna fantastiska helg!

Några små tankar från Petris workshop:

Petri frågade: Vad är tradition? (What is the tradition?)
Som svar på frågan gav han: Genom att följa Gurun. Om Gurun ändrar traditionen så ändrar vi också...("Following the Guru, if the Guru changes the tradition we change with it...")

Jag tror han menade att det är så många lärare i västvärlden, specifikt i US, som vill göra sin egen stil än att följa den genomtänkta och uttänkta Ashtanga yoga serien. Det är upp till var och en av oss att ställa i oss i relation till vad vi tycker om detta. Personligen är jag lite skeptisk till alla nya former på Ashtanga yoga som hela tiden dyker upp. Ibland känns det som det är så viktigt för vissa människor att få sätta sitt eget namn på saker och ting. Att få uppfinna hjulet igen...

Petri fortsatte att prata mycket om smärta. Att vi inte ska tvinga oss igenom att träningspass bara för att. Utan hela tiden lyssna på kroppen och har man problem i knän, rygg, axlar etc så betyder det att man behöver lugna ner träningen och låta kroppen få återhämta sig. Vad vinner man på att hela tiden "pusha sig" mer och mer?

Petri menade ocks att det är viktigt att när man utför Ashtanga yoga att man också förstår meningen med en ställning, vad ställningarna heter (jag kämpar på med att lära mig namnen i första serien...) och antal vinyasas i varje asana.

Petri tog också upp vikten av att träna Urdhva Dhanurasana för att göra ryggen starkare, mer flexibel och avslappnad. Det är viktigt att slappna av musklerna i ryggen när man utför bakåtböjningar. Han rekommenderade att när man kommer upp i första Urdhva Dhanurasana ska man stanna där i 10 andetag istället för 5. Andra gången man kommer upp i Urdhva Dhanurasana ska man flytta händerna närmare fötterna och i mer än 10 andetag. Likadant för tredje gången man kommer upp i Urdhva Dhanurasana. Detta är enda sättet att just bygga ryggen och göra den starkare, flexibel och avslappnad. Detta ska jag prova (så fort jag kan!).

Petris ord om andningen är att det ska vara ett mjukt ljud. Ett mjukt ljud ger en mjuk kropp.

Antal andetag i varje asana ska vara ett minimum anser Petri.

Det sista jag hann höra var att 1-2 år är inte en lång tid i ett liv om man tänker på hur lång tid det kan ta att öppna upp kroppen i en viss ställning....så tålamod! ;)


Namaste!

Ett citat jag gillar

"I have not failed seven hundred times. I have not failed once. I have succeeded in proving that those seven hundred ways will not work. When I eliminate all the ways that don't work, I will find the one that will."

 -Thomas Edison

En blogg jag gillar

En yogablogg som jag gillar att följa är my-yoga-blog.blogspot.com som skrivs av en tysk kvinna som heter Ursula. Jag känner igen mig mycket i hennes tankar och reflektioner kring yogan och livet samtidigt som jag ibland kan tycka att hon tränar Ashtanga yoga för mycket.... Men alla är vi olika!


Namaste!


Helgen behövdes!

Inspirerande helg!

Det behövde jag!

Nu känner jag mig full av energi och yoga-lust igen!

En spontan visit till min absoluta favorit stad i Sverige, nämligen Göteborg! Vädret var perfekt stadsväder under lördagen och vi hann med att träffa flera underbara vänner, flanera och bara umgås med varandra. Det bästa av allt var nog att vi så osugna på att shoppa att det kändes fantastiskt sunt!

Jag hann också med att besöka mina fina vänner på Ashtanga Yoga Shala Göteborg och deltaga på Petris teknikklass (fortfarande ingen träning för min del....börjar bli rejält rastlös i kroppen även om jag promenerar och försöker röra mig på annat sätt). Jag var ju inte med på Petris teknikklass förra året (då jag deltog i workshopen i Göteborg) så det var kul att få vara med. Men roligast var allt att få en stund att prata med Lisa, Olle och de övriga "yogisarna" som driver shalan i Göteborg!

Jag ska se över mina anteckningar från teknikklassen och dela med mig av några av Petris reflektioner till er vid ett senare tillfälle.


Namaste!
Att fatta beslut

Jag var precis påväg hem från jobbet när min favorit kille ringde och frågade om jag kunde stanna så att han kunde åka med mig hem efter sin träning. Det är klart jag kan. Alla gånger han har ställt upp för mig.... Blir nog god hämtmat idag...

Så det blir alltså troligtvis ingen yin yoga idag heller. Fy! ;)

Oh well!

Tänkte jobba lite extra. Men då dog mitt program som jag jobbar i och alla it-killar har gått för dagen...

Oh well.

Det betyder väl att jag ska jobba med mitt personliga projekt istället! ;)

Jag är dock duktig på att hitta på ursäkter att INTE göra mitt personliga projekt...såsom att jag nu är väldigt hungrig och behöver äta.... Jag har funderat över varför jag ibland skjuter saker och ting på framtiden och det är nog för att jag har svårt för att fatta beslut (ärvt av min far). Så om jag skjuter på det lite till behöver jag ju inte fatta ett beslut precis nu.... Inte hållbart  - jag vet!

Ok. Nu slutar jag skriva här. Tar ett äpple, minipaus och pratar med en kollega och sen börjar jag jobba med projektet tills sambon kommer och vill åka hem.

Deal!

Namaste!


Glest

Det är glest mellan mina inlägg....men jag har inte så mycket att skriva just nu. Yin yogan har det inte blivit så mycket av....mest p.g.a. att jag glömt bort att jag har den...och så har hela dagen helt plötsligt. gått. Jag har varit osugen på att träna pranyama och andra meditationsövningar. Så, tja det är inte så mycket att skriva....

Efter mitt yin yoga pass i förra veckan hade jag ordentligt med träningsverk runt höften så det tog nog på rätt ställen! Jag behöver jobba på att öppna upp min höft än mer.

Imorgon kanske det ges tid för yin yoga eller kanske redan ikväll....hm tror knappast det...;)

Namaste!

Ingen yin yoga

Ha, jag kom inte hem i tid. Mycket att göra på jobbet.

På eftermiddagen fick jag fruktansvärd huvudvärk. Jag gillar inte att ta huvudvärkstabletter så jag kämpade med att dricka mycket vätska och få i mig frukter med mera för att få upp sockerhalten men det hjälpte inte så mycket. Så sent ikväll fick jag ge mig och ta en tablett. Nu mår jag mycket bättre.

Det blev ingen yin yoga. Blääää.

Men jag har ändå varit produktiv med mitt lilla projekt så jag har i alla fall fått lite gjort.... - Jag har bara min älskade sambo att tacka för detta...utan honom skulle inte mycket bli gjort! Han är bäst!

Nä nu måste jag sova. Lika intensiv dag imorgon!


Namaste!Tidig morgon

Trodde jag skulle hinna med en yin yoga pass imorse men jag fick veta sent igår kväll att vi skulle behöva köra till jobbet tidigt, tidigt i morse....vilket å andra sidan betyder att jag kan åka hem tiidgare och förmodligen hinna med ett yin yoga pass ikväll istället.

Skönt att få börja röra på mig igen förutom promenader!


Namaste!

Yin yoga - träning

I fredags hämtade mina paket på posten varav ett innehöll mina dvd:er som jag beställt från yogamatters.co.uk.

Det blev:

Yin yoga     Anatomy    Chakra


Jag har sett på Anatomy for Yoga tidigare och gillade Pauls pedagogiska genomgång. Även om det var mycket information på en gång. Det som är så bra är ju att nu har jag en egen dvd så nu kan jag se om den hur många gånger som helst.

Idag har jag gjort första Yin yoga passet som finns på dvd:n över olika träningspass. Jag tror den passar mig väl just nu i detta ögonblick som jag är just nu i livet. Långsam yoga och mycket fokus på att öppna upp kroppen sakta, sakta, sakta. Inte jobba värme och inte heller styrka utan bara vara i varje ställning. Det är ingen direkt fokus på andningen heller.

Den tredje dvd:n: Chakra teori kom med i paketet. Ska bli spännand att titta på den när jag får tid över.

Helt underbart att komma igång med någon form av yogaträning igen. Jag hoppas jag ska börja få lite regelbunden träning igen. Det känns lite lättare på med hjälp av en dvd just nu med en form av yoga som jag trivs med men som inte är Ashtanga yoga. Jag tror yin yogan kommer göra min Ashtanga yoga gott. Jag känner nästan på mig att framöver kommer jag att alltid (d.v.s. när tid ges) börja min Ashtanga yoga pass med några yin yoga övningar precis som Stefan Engström gjorde. Han blandar även sin yoga med Pilates-övningar vilket jag också tycker är en fantastisk kombination.

I övrigt så har min vegetariska diet förfallet lite men det är inte så mycket att göra åt det mer än acceptera det för vad det är just nu.

Helgen har gått så fort. Jag har inte hunnit med en bråkdel av allt jag önskar jag skulle ha gjort, så det är bäst jag avslutar mitt blogginlägg och försöker få ett par saker gjorda.....


Namaste!


Uppskattning

Lite oyoga om uppskattning. Men efter en tuff arbetsvecka förra veckan, en ännu tuffare helg och i övrigt kämpig vecka blev dagens uppskattning från några yogaelever som jag har hjälpt denna våren en skatt från himmelen för mig. Jag blev så paff över deras omtanke att jag tappade nästan talförmågan (och jag är inte så babblig vanligtvis heller...;).
Jag har uppskattat tiden med dem så otroligt mycket för de har utvecklats så enormt mycket och de har inte, upplever jag, någon västerländsk tävlingsinstikt i sin yogaträningen utan gör sin yoga för vad den är och vad den kan ge dem i sitt dagliga liv. Många har applicerat upplevelserna och kunskaperna i det dagliga livet och verkar faktiskt må bättre. Heja dem! Deras omtanke idag blev som en varm, varm filt om mitt hjärta och kom precis i rätt ögonblick i mitt liv.
Tack till alla er!

Namaste!


Allt är inte för evigt

Min plan är att den närmasta månaden fokusera på en lugn form av yoga. Valet föll på yin yoga. Jag har bara provat den formen av yoga en gång tidigare och det var, trots, sin lugna form en enorm utmaning för mig!
 
Jag kan inga yin yoga ställningar så jag har beställt Paul Grilleys dvd:er. Längtar efter att de ska dimpa ner i brevlådan så jag kan börja med någon form av yoga igen.

Jag saknar min fysiska yoga! Jag trodde aldrig jag skulle sakna den så mycket eller att mitt liv utan den skulle påverka mig så mycket mentalt! Jag har verkligen kommit till insikt hur viktig yoga är för mig. Den ger mig energi men framförallt livsglädje. Många av ställningarna motverkar till exempel depression eller dylika känslor. Känslor som inte behövs i det vardagliga livet. Visst kan jag meditera och göra andningsövningar men i det stadie jag är i livet och i min yoga behöver jag mycket fysiska rörelser.

Det är detta som jag gillar och uppskattar så mycket med yoga att den just arbetar på så många nivåer långt ifrån enbart att skapa en fysiskt vacker kropp (som ändå är förgänlig och kommer förändras med åren).

I övrigt försöker jag lära mig Ashtanga yogans första series samtliga asanas vid namn utantill...vissa namnen vill ännu inte fastna i mitt medvetande. Några tips på hur man komma ihåg namnen?

Jag har några andningsövningar och fokuseringsövningar jag borde göra men jag har inte haft lust eller energi de senaste månaderna pga min situation. Dock börjar energin, glädjen och lusten sakta komma tillbaka och kanske än mer med yin yogan! Ett tack också till era positiva inlägg som fick mig att komma ihåg min blogg!  

Det jag dock ska börja med är att slutföra det jag påbörjat och det är att läsa klart Bhagavad Gita, lära mig asana namnen och börja träna yin yoga. Sen får andningsövningarna och fokuseringsövningarna komma efterhand.

Den skrämmande ibland men rätt befriande tanken : "Inget är för evigt"


Namaste!


The breath makes the mind quite

Jag har varit mycket dålig på sistoende vilket har gjort att jag inte har kunnat utföra min fysiska yogaträning. Det kommer ta ett tag innan jag har återhämtat mig och kan komma igång med yoga igen men det är inget jättealvarligt utan jag har bara mått dåligt. Jag saknar dock min fysiska träning otorligt mycket och jag märker att min träning håller mig glad och positiv så, så fort jag har möjlighet ska jag börja praktisera igen.

Bloggen använder jag som en dagbok där jag kan skriva och följa min egen yogautveckling. Eftersom det inte blivit någon fysisk yogaträning har jag inte heller känt för att skriva.

Dock deltog jag i en fantastisk yoga-workshop hos Yogamudra för några veckor sedan. Det var Stefan Engström som höll i workshopen. En fantastisk person! Jag gillade honom direkt. Lugn och harmonisk och med enorm livserfarenhet i såväl yoga som i det övriga arbetslivet. Det blev lektion i anatomi, pranayama och avslappningsövningar.

Några viktiga punkter han tog upp som jag la på minnet var bland annat att yoga handlar om att sträva mot något inte nödvändigtvis att uppnå det. Ett exempel är att ingen kan göra en perfekt asana. Vad vi alla kan är att sträva mot en perfekt asana men att vi behöver inte uppnå den utan vi ska minnas att hela tiden vara nöjda och glada med den asana ställning vi kan uppnå för tillfället.  Att hela tiden leva här och nu.

Det var en enormt givande workshop och jag hoppas jag kan få deltaga på fler workshops av honom i framtiden. Kanske till och med deltaga på ett retreat!

Namaste!

RSS 2.0