Ashtangayoga vid graviditet..

....ja även här tvistas det. En del tycker att man kan fortsätta som vanligt andra att man ska hålla uppe de 3 första månaderna.

Anledningen till att de flesta rekommenderar att man håller uppe med ashtangayoga de första tre månaderna av graviditeten är att det är under denna tid  som moderkakan fäster i livmoden. Innan detta är färdigt är det lätt att få missfall. Därför ska man undvika att hoppa, vridningar och att höja kroppstemperaturen. Detta ska man självklart också fortsätta att undvika under hela graviditeten.

Beroende på hur erfaren ashtangayogaelev man är bör man även undvika de inverterade ställningarna också eftersom nybörjare ofta har mindre kroppsmedvetenhet och kroppskontroll och märker inte när något kan gå fel. Även en van yogaelev bör vara försiktig med dessa ställningar.

Specifika instruktioner för en gravid kvinna beror på hur länge de har tränat yoga och vad deras kroppar är vana vid med tanke på träning samt hur vältränad kroppen är.

En gravid kvinna som har praktiserat minst 2 år av ashtangayoga kan åter uppta sin ashtangaträning efter första trimestern men med modifikationer.

En gravid kvinna som är ny till ashtangayoga, d.v.s. tränat mindre än 2 år, ska välja gravidyoga! Skillnaden är att en etablerad ashtangayogaelev har en kropp som är van vid ashtangayoga som ÄR mycket tuff och krävande yoga för kroppen. Här är det viktigt att komma ihåg att graviditeten i sig är MYCKET KRÄVANDE för kroppen.

Graviditeten är inget tid eller plats att anta nya utmaningar!

Graviditeten är en tid att njuta av vad som händer, utforska och vara närvarande i vad som händer inom sig! Det är en kort och vacker tid!

En tumregel kan således vara att inte starta någont helt nytt under graviditeten. En gravidyogaklass specifikt utformad för kvinnor med minimal erfarenhet av yoga är helt enkelt ideal! Yoga är faktist en av mycket få fysisk aktivit som man kan påbörja under graviditeten SÅ LÄNGE läraren är ordentligt utbildad och mycket medveten om varje enskild gravid kvinnas behov! Detta är också mycket viktigt under 3:e trimestern då många förändringar sker i kroppen!

Själv slutade jag att träna yoga under sista trimestern för att jag fick ont i höften.

Om du tänker fortsätta att träna ashtangayoga under graviditeten så tala med din yogalärare och sök information om modifikationer så att du inte skadar ditt ofödda barn!

Ett lite tips är att i de sista tre månaderna är att sluta med bäckenbottenlåstet, mula bandha, för att förbereda inför förlossningen.

Profylaxkursen är ett bra komplement till den kunskap du har om yogandning. Även för din partner!

Här kan du läsa lite mer och här. Klicka också på "gravidyoga" i min meny till höger.

Hoppas detta besvarar dina funderingar! Hör av dig annars!


Namaste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0