Mantra - ashtanga vinyasa och mangala mantra

Jag har tidigare skrivit ned inledningsmantrat till Ashtanga Vinyasa yoga. Jag har funderat lite över mantrat de senaste dagarna sen jag fick en fråga om det.

Några tankar.

Ordet man betyder att tänka - och en mantra är en tanke eller förnimelse/känsla utryckt genom ljud. Ett mantra kan bestå av ett eller flera ljud som inte behöver ha någon specifik betydelse. Eller just det, att det består av tankefulla meningar.

OM är ett av de mest kända och äldsta mantras.
OM symboliserar det universella kraft och är källan för alla ljud på vår jord.
OM och andra mantras används bland annat vid meditation för att hjälpa individen att ta sig till en högre nivå av medvetenhet när mantrat upprepas om och om igen s.k. japa. Vibrationen från ljudet av mantrat förenas med vibrationen av tanken och skapar stillhet. 

Inom Ashtanga Vinyasa yoga börjar vi vår asanaträning med en icke-religös mantra, vilket är trevligt för att skapa respekt till vår träning, hjälpa till att fokusera vår medvetenhet till yogaträningen.


Andemeningen med Ashtanga vinyasa yoga mantrat (annan översättning) är att först och främst tacka våra lärare för vägledning som du får samt att erkänna Patanjali som "yogans fader".

Andemeningen med Mangala mantra (annan översättning) är önska fred, välgång och glädje för alla på vår jord.


Namaste!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0