Känningar i höften

Min träning har helt legat på is den senaste veckorna. Jag har för ont i min höft för att göra några som helst större kraftansträgningar. Tröttheten börjar ge med sig så jag försöker fokusera på mina andningsövningar istället - såklart inte sittande i någon form av lotus eller skräddarställning för då skriker höften! Men nu är det inte så lång tid kvar. Sen hoppas jag att babyn ska ge mig lite tid och ork att få ta upp min träning igen - men självklart ska jag låta kroppen vila minst 4-6 veckor efter förlossningen. Tänk på att amningen är en positiv effekt för att snabbare återställa kroppen och förbereda den för "normala" livet igen som självfallet för oss yogisar innefattar yogaträning.

I övrigt har min hemdator haviererat så det blir lite skrivande på lunchen nu....men ny dator är beställd....det ska bli trevligt med en uppfräschning.

Glöm inte er egen träning.

Solhälsningen i sig har nästan samtliga 8 delarna i sig - asana, pranayama, pratyahara (med hjälp av dristhi), dharana och dhyana.

Namaste!

Modifikationer

Jag är i slutet av min graviditet och har tränat relativt regelbundet sedan vecka 12. Redan i vecka 12 började jag modifiera ställningarna samt minska ned på första serien. Sedan tiden i Thailand har jag tränat upp till modifierad Navasana plus Baddha Konasana och modiferiad Upavistha Konasana.

Des tips jag skriver här är enbart för de kvinnor som har tränat Ashtanga Vinyasa yoga REGELBUNDET I MINST TVÅ (2) år INNAN GRAVIDITETEN.

Ni som inte har tränat Ashtanga Vinyasa yoga regelbundet innan gravidteten ska gå på dedikerade gravidyogapass! TÄnk på att fostret/barnet ALLTID går först! Om något händer med fostret kommer ni bara att skylla på er själva i efterhand.

Jag modifierar Suryanamaskara A och B genom att stå mer bredbent mellan benen. I början av passet sätter jag alltid i knäna i matten vid Chaturanga Dhandasana då jag inte är uppvärmd eller känner mig speciellt stark.

ABSOLUT INGA HOPP I SURYANAMASKARA ELLER MELLAN DE SITTANDE STÄLLNINGARNA!

Utthita Trikonasana B modifierar jag genom att använda ett block som jag stödjer handen mot. Blocket står alltid en bit ifrån det främre benet (blocket är till vänster om höger ben och vice versa så jag vrider ALDRIG över det främre benet). En alternativ modifikation för Utthita Trikonasana är att hålla båda händerna på det främre benet.

Utthita Parsvakonasana A sätter jag alltid underarmen på det böjda benet istället för att stödja handen på golvet alternativt så använder jag mig av ett block som stöd för handen.

Vid Utthita Parsvakonasana B sätter jag alltid i det bakre benets knä i mattan, vrider ut det böjda benets fot åt sidan så tårna pekar ut från mattan. Det vill säga öppnar upp fram till för plats åt magen Jag stödjer handen mot ett block och vrider mig försiktigt. Inga tryck mot magen. Min magen är inte ens i närheten av det böjda benet. Men jag får ändå känslan av vridningen i ställningen. Ett alternativ är att hålla en hand på det böjda knäet och en hand på höften och sträcka upp sig och vrida lite försiktigt fortfarande med det bakre benets knä i mattan.

Utthita Hasta Padangusthasana - om den är jobbig ta stöd av en vägg och böj det lyfta benet. Var rädd om magen!

Ardha Baddha Padmottanasana - INGA TRYCK MOT MAGEN. Använd en vägg. Sätt det böjda benet på det stående benets lår och luta rumpan mot en vägg. Böj det stående benet en aning så att du känner sträckningen längs med det lyfta, böjda benet som vilar mot benet som har kontakt med golvet. Var försiktig! Tänk på magen!

Utkatasana - gör rum för magen och stå mer bredbent. 

Paschimottanasana - sitt bredbent, gör rum för magen. Tänk på att sträcka på ryggen, lyft hjärtat uppåt.

Purvattanasna - fötterna höftbrett isär, böj på benen så att du blir som "ett bord" när du lyfter dig upp

Ardha Baddha Padma Paschimottanasana - inga tryck mot magen!

Triang Mukha Eka Pada Pashimottananasana - låt benen glida isär om det behövs för att göra rum för magen, tänk på rak rygg, lyft hjärtat uppåt istället för att komma djupare i ställningen.

Janusirsana A är ok att göra. Var försiktig med Janusirsana B och hoppa över Janusirsasana C.

Marichyasana A - låt det sträckta benet glida iväg efter hand som magen växer. Lyft uppåt istället för att sträva framåt och djupare. Marihyasana B - inga tryck mot magen så sätt det "lotus-benet" under det böjda benet och låt "lotus-knäet" glida ut åtsidan så det finns plats för magen. Marichyasana C samma som i A och vrid sen åt motsatt riktning än tidigare så magen inte rör det böjda benet. Hoppa över Marichyasan D.

Sitt i Navasana med fötterna i golvet och böjda ben och luta dig bakåt. Tänk på att magmusklerna inte är starka längre. Armarna sträckta som i "vanlig" Navasana.

Jag gör bakåtböjningar som vanligt men oftast byter jag ut full bakåtböjning med en baby-bakåtböjning beroende hur jag mår. Salamba Sarvangasana gör jag inte längre utan har benen upp längs med en vägg en mycket kort stund. Matsyasana gör jag väldigt kort. Om man gör Sirsasana måste denna göras mot en vägg alternativ att en lärare står bakom så att man inte ramlar. Jag gillar fortfarande att göra Sirsasana men står inte så länge. Jag tar lång tid på mig att komma upp i den så att huvudet, kroppen med mera hinner vänja sig. Alla tycker inte om att göra de inverterade ställningarna och utgå från dig själv och din baby!

Så inga Halasana, Karna Pidasana, Urdhva Padmasana och Pindasana samt ingen Uttana Padasana, Baddha Padmasana, Yoga Mudra eller Utpluthi!!

Tänk på att all avslappning görs liggande på vänster sida!



Än en gång vill jag påpeka att ovan modifikationer och tips utgår ifrån mig. Du ska själv känna efter vad du kan göra och hur du och din baby mår. Jag vill också verkligen understryka följande:

Des tips jag skriver här är enbart för de kvinnor som har tränat Ashtanga Vinyasa yoga REGELBUNDET I MINST TVÅ (2) år INNAN GRAVIDITETEN. Ni som inte har tränat Ashtanga Vinyasa yoga regelbundet innan gravidteten ska gå på dedikerade gravidyogapass! TÄnk på att fostret/barnet ALLTID går först! Om något händer med fostret kommer ni bara att skylla på er själva i efterhand.


Namaste!


Bra start på veckan...tills tröttheten slog till....

Tjohoo! Regelbunden träning i flera dagar i sträck. Åh så PANG blev jag enormt trött idag på förmiddagen på jobbet och det har hållt i sig hela dagen. Jag som aldrig äter godis har tryckt i mig äcklig onyttig choklad för att på något vis hålla ögonen öppna. Jag bara längtar efter att få åka hem och stupa i säng eller på soffan. Mat? Måste man äta....så trött känner jag mig....skyller på graviditeten. Jag har inte känt mig så här trött under hela graviditeten utan bara de senaste 3 veckorna. Inte alls kul. Nåja.

Mina pass? Jo tack de har varit bra. Lite ofokuserad i andningen men i övrigt är jag förundrad över min fokus att hålla mig på mattan och inte låta mig bli distraherad av andra saker runt omkring mig. Jag är också förvånad över att jag har kommit upp på morgonen! Go girl! Hoppas jag orkar i morgon också!

Namaste!

Vattnets dolda budskap

I helgen har jag läst en enormt fascinerade bok. Jag blev introducerad till ämnet i Thailand genom dokumentärfilmen "What The Bleep Do We Know?". Jag var för okoncentrerad (trötthet? igen svensk text?) för att kunna se klart filmen och följa med i tankesättet så jag vill gärna se om och se klart hela filmen. Jag kan faktiskt rekommendera den.




Det som fastnade från filmen var Masaru Emotos fotografier av vattenmolekyler som visar sambandet mellan vår kropp, vår hälsa och vår värld. Masaru Emoto har upptäckt att vattenmolekyler påverkas av våra känslor, tankar och ord......och eftersom du och jag består av minst 70 % vatten påverkas vi också av tankar, ord och handlingar, vilket Emoto påvisar på ett sätt som ingen tidigare kunna påvisa. Boken har enormt vackar bilder och ger ett nytt perspektiv på att se på livet, världen, miljön och våra själar. En bok som varje medborgare borde läsa och fundera kring. Emotos visar med hjälp av fotografier hur positiva respektive negativa ord påverkar vattenmolekyler att skapa olika former och mönster.

Hämtat ur Emotos bok : "Vattnet - eller blodet - i en sjuk kropp ha vanligen stagnerat. När blodflödet upphör börjar kroppen förruttna och om blodflödet i hjärna stoppas kan det vara livshotande." Tack vare yogan ser vi till att just få igång blodflödet i kroppen och påsåvis minimera risken för att få en sjuk kropp. Genom att öka blodflödet i kroppen och ökar vi vårt immunförsvar. Tack vare ökat blodflöde får vi också mer blod till hjärnan och övriga delar av kroppen som får oss att må bra. Vi får helt enkelt igång postivia känslor i kroppen som får oss att må bra! Yoga handlar om rörelse, förändring och flöde! Precis detta skriver även Masaru Emotos om i sin bok! Heja yogan!

Vattnet fungerar också som ett transportmedel för energin i hela kroppen. Genom yogan öppnar vi upp energikanalerna i kroppen och gör det således enklare för energin att flöda fritt genom hela kroppen = vi mår bättre.

Orden "tacksamhet och kärlek" ger en fulländad kristall - så börjaoch sluta dagen genom t.ex. en kort stund sitta och sluta dina ögon skänka tankar med tacksamhet och kärlek till din omvärld. Det skapar ringar på vattnet som ger en bättre, skönare och vackrare värld att leva i!

vattenkristall

Asana - träning

I helgen har jag hunnit med två hela yogapass anpassade efter min nuvarande situation. Det kändes enormt skönt att komma igång och röra på kroppen.  Under nästan två veckor har jag varit för trött för att ens fundera över asana-träning eller pranayama. Jag tog hjälp av min yoga-dvd med Mark Darby. Mest för att få "lite sällskap" men också för att disciplinera mig. Det finns för mycket saker som distrahera mig hemma.

Båda passen gick fantastiskt bra och god fokus rakt igenom. Jag kände hur gott jag mådde efter båda passen nu när jag hade tid och ork att praktisera. Jag hoppas orken ska finnas kvar under veckan så jag får några pass genomförda.

Namaste!


RSS 2.0