Fullmåne

Aha!

I knew it!

Det är fullmåne idag!

Alltså ok att jag inte tränade!

Aha kroppen kanske visste.

Både full- och nymåne är officiella vilodagar för yogi(ni)s inom Ashtanga yoga traditionen. 

Jag trodde det var fullmåne imorgon då M sa informerade mig i torsdags att vi inte ska träna ihop imorgon, tisdag, p.g.a. fullmåne. Men det var fullmåne idag! 4:e december. Sista för i år. 

Varför ska man inte träna yoga på full- och nymåne?
I största allmänhet gäller detta mest för de som tränar Ashtanga yoga (jag vet inte vad som gäller övriga yogaformer) regelbundet och inte de som tränar en gång ibland. 

Anledning är att som det mesta på vår jord består människan av ca 70 % vatten, vilket innebär att vi påverkas av månens cykler.

Månens faser avgörs av månens relativa position gentemot solen. Fullmåne förekommer när solen och månen stor mitt emot varandra och nymåne när de är i anslutning till varandra. 

Både solen och måne utövar någon form av dragningskraft på jorden.

Energiflöden uppkommer tack vare solens och månens relativa positioner till varandra samt deras dragningskraft på jorden. Dessa energiflöden kan jämföras med våra andningscykler

Fullmånens energi korresponderar med slutet av en inandning när kraften av prana är som starkast. Detta är en expansiv, uppåtgående kraft som får oss att känna oss fyllda av energi men också känslosamma och inte alltid så stabila. Under fullmåne tenderar vi att vara mer egensinniga, starka och envisa.

Energin från nymånen kan jämföras med slutet av en utandning när kraften av apana är som störst. Apana är en ihopdragande, nedåtgående kraft som får oss att känna oss lugna och stabila men tunga och obenägna till fysisks ansträgning.

Att praktisera Ashtanga yoga över tiden får oss mer i samklang med naturens cykler och krafter. Att observera måndagar är ett sätt att erkänna och hedra naturens rytm så att vi kan leva mer i harmoni med den.

Det sägs också att tränar man under full- och nymåne (d.v.s. om man tränar yoga regelbundet) tenderar man att lättare skada sig än annars.

Därför anses det också bra att respektera dessa dagar och inte praktisera. 

Jag har tittat på fullmånen idag (molnfri himmel) och den är bara så otroligt vacker!  

Namaste!


Kommentarer
Postat av: Lotten

Hej!
Tack för din fina kommentar pa min sida! :)
Ha det jättebra!
Mvh
Lotten

2006-12-05 @ 14:54:12
URL: http://cmig.blogg.se
Postat av: the Ashtanga Project

Hej!
Vi har gjort en kalender för alla måndagar nästa år som ni kan se på vår hemsida. Tänkte bara tipsa om den.

2007-12-11 @ 17:23:06
URL: http://www.ashtangaproject.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0