Lite tankar kring Ashtanga yoga eller yoga generellt....

Tidpunkt
Det är bäst att försöka praktisera yoga-asana samma tid varje dag. De bästa tiderna är antingen precis innan soluppgången eller precis innan solnedgången då jordens energier är mest balanserade vid dessa tidpunkterna.

Andningen
Om andningen blir ansträngd eller ojämn under yoga-asana-träningen, pausa och återförena med din andning. Om man inte andningen är fokuserad och jämn, sluta med asanan som du gör.

Basen
Fokusera på grunden/basen i varje asana snarare än hur du kommer in och ut ur positionen. T.ex. i de stående asana var uppmärksam på var fötterna ska vara och väx där ifrån i positionen (armar och dylikt är egentligen bara prydnad i asanan).

Mognad
Bara för att en elev är väldigt flexible alternativ stark behöver inte självklart betyda att hon/han ska fortsätta till nästa asana i serien som hon/han gör. Varje elev måste praktisera konsekvent och hängivet under en lång tidsperiod. Det är läraren som beslutar när det är dags för en elev att fortsätter till nästa asana. Det kan betyda att vissa elever  kan fortsätta i en serie snabbare (få flera ny asanas) även om de inte kan genomföra alla asanas fullt ut  jämfört med en annan elev.

Unika
Vi ska aldrig jämföra vår egen asana träning med någon annan. Vi är individer med olika kroppar, själar och sinne samt livssituationer. Vi har alla egna förutsättningar och ska utgå från dem!


Namaste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0