Asanas (tredje delen)

Andlig utveckling förutsätter att man har en lätt men ändå stark kropp som är ren och fylld av livskraft. En stark och livskraftig kropp utvecklar man genom att utföra de olika asanas. Ställningarna rengör de inre organen och nervsystemet och på så vis avlägsnar olika sjukdomar som kan störa sinnets koncentration. En sjuk och svag kropp klarar inte av att skapa ett stabilt sinne.

Ashtanga yogan innehåller sex rörelseserier som alla har sin egen uppgift att rena och förstärka kroppen och själen.

Yoga Chikitsa, första serien, hjälper till att rena kroppen från sjukdomar, förhindrar att nya uppkommer samt ger ett starkt och friskt liv. Första seriens ställningar tillsammans med andningen, bandhas och dristi börjar med att räta ut kroppen och balansera den. Serien bidrar också att avlägsna överskotts fett och slagg från kroppen. Utöver det utvecklas koncentrationsförmågan, kontrollen över kroppen och själen samt förbättrar blodets cirkulation och rengör de intre organen. 

Shodhaka, andra serien, renar nervsystemet

Sthira Bhaga kallas de avancerade serierna A, B, C och D och integrerar styrka med skönhet. Dessa serier kräver oändlig vighet, styrka, behärskning av andningen och bandhas samt sinneskoncentration av utövaren.

För samtliga serier gäller det att man klarar av varje asana utan möda innan man går vidare till nästa asana. Varje asana förbereder utövaren (kroppen och sinnet) inför nästföljande asana så varje asana har en viktig funktion och ska inte underskattas eller påskyndas förbi. Alltså asana-träningen nytta försvinner om man hoppar över svarare asanas eller underskattar tärningsmetoden genom att förändra den eller göra den enklare.



Namaste!


Kommentarer
Postat av: Mattias

Får man fråga hur långt du har kommit i serierna själv?

2007-03-29 @ 14:14:20
URL: http://www.trataka.blogspot.com/
Postat av: Yogini

Jag är på första serien. Jag har några fysiska och mentala utmaningar kvar innan jag är redo för andra serien. Andra serien börjar man inte på förrän ens yogalärare tycker att man är mogen för den (och jag vet mycket väl att jag inte är det än på ett tag ;).
Namaste!

2007-03-30 @ 13:38:07
URL: http://yogini.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0